Η Heather Morgan και ο σύζυγός της, Ilya Lichtenstein, έδειχναν ένα επιτυχημένο ζευγάρι επιχειρηματιών στον κλάδο τεχνολογίας και πρωτοπόρων στη σκέψη για καινοτομία. Ο Lichtenstein είχε επενδύσει σε start-ups δίπλα σε "μεγάλα" ονόματα, όπως ο Marc Benioff, και είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία με υποστήριξη από τον Mark Cuban. Η Morgan παρουσιαζόταν ως thought leader, δημοσίευε άρθρα στο διαδίκτυο με θέμα "γυναίκες και ηγεσία", ενώ είχε παρουσία και στο Youtube με το ραπ alter ego της, Razzlekhan. Σύμφωνα, όμως, με την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ το ζευγάρι έκρυβε ένα μυστικό. Η 31χρονη Morgan και ο 34χρονος σύζυγός της, Lichtenstein, συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία ότι επιδίωξαν να ξεπλύνουν Bitcoin σημερινής αξίας 4,5 δισ. δολαρίων που είχαν κλαπεί το 2016 από την πλατφόρμα ψηφιακών συναλλαγών Bitfinex.

H ιστορία του ζευγαριού

Εάν καταδικαστούν, κινδυνεύει ο καθένας τους με ποινή κάθειρξης έως και 25 έτη. Τα στοιχεία για την υπόθεση που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν λεπτομερώς ένα περίπλοκο σχέδιο για το ξέπλυμα και την απόκρυψη της προέλευσης των κλεμμένων Bitcoin. Oι Lichtenstein και Morgan δεν κατηγορούνται για την κυβερνοκλοπή.

Το ζευγάρι φέρεται να χρησιμοποιούσε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να ξεπλένει τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα, ενώ συγχρόνως συστήνονταν ως αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες και επενδυτές, ενώ η Morgan φιλοδοξούσε να καθιερωθεί ως persona των social media. 

Από όταν γνωρίστηκαν –πριν από περίπου μια δεκαετία– εργάστηκαν σκληρά και οι δύο προκειμένου να μπουν στους τεχνολογικούς κύκλους της Silicon Valley και της Νέας Υόρκης. Ο Lichtenstein προχώρησε σε μια σειρά εγχειρημάτων που δεν στέφθηκαν με επιτυχία – ανάμεσά τους η διαχείριση της ιστοσελίδας για οπαδούς του πολιτικού Ron Paul και η δημιουργία μιας εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής. Έπειτα υπήρξε συνιδρυτής της MixRank, μιας εταιρείας πωλήσεων και μάρκετινγκ που υποστηρίζεται από venture capitals. Ο Lichtenstein αποχώρησε ξαφνικά από τη MixRank το 2016 – την ίδια χρονιά που έγινε η κυβερνοεπίθεση στο Bitfinex. 

Η συνέχεια στο Capital.gr