Η επιστροφή των dumbphones

Να και κάτι που δεν περιμέναμε να δούμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Μία έφηβη δεν έχει smartphone από επιλογή της. Επαναλαμβάνω: Μία έφηβη δεν έχει smartphone από επιλογή της. Γιατί μας ακούγεται περίεργο; Γιατί πολύ απλά η επέλασή τους είναι τέτοια και δη στις μικρότερες ηλικίες που ως γεγονός φαντάζει σχεδόν απίθανο. Κι όμως, διαβάζοντας σχετικό θέμα του BBC, δεν είναι μόνο η 17χρονη Robin West που όπως λέει η ίδια χρησιμοποιεί αντ' αυτού ένα dumbphone. 

Η επιστροφή των dumbphones iStock

Τι είναι το dumphone

Πρόκειται για την κατηγορία του βασικού κινητού τηλεφώνου, όπως το γνωρίζαμε στις αρχές των '00s, προτού κυκλοφορήσουν τα smartphones. ΄Έχει πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα σε σύγκριση, ας πούμε, με ένα iPhone, υποστηρίζει εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, SMS, ραδιόφωνο ίσως, ενώ μερικές τέτοιες συσκευές διαθέτουν μία πολύ απλή κάμερα. Για σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε λόγος. 

>Διάβασε ακόμη: Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

Η απόφαση της Robin West να εγκαταλείψει το πρώην smartphone της πριν από δύο χρόνια έγινε πολύ αυθόρμητα. Καθώς έψαχνε για μια συσκευή αντικατάστασης σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων, δελεάστηκε από τη χαμηλή τιμή ενός brick phone. Επειδή δεν έχει ίντερνετ στο μεταξύ, δεν ανησυχεί πλέον για τα μηνιαία έξοδα που προκύπτουν από τη χρήση δεδομένων.

"Δεν είχα παρατηρήσει πόσο πολύ το smartphone καταλάμβανε τη ζωή μου μέχρι που αγόρασα ένα brick phone", λέει. "Είχα πολλές εφαρμογές για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτό και δεν έκανα τόση δουλειά, καθώς ήμουν συνέχεια στο τηλέφωνό μου".

Η επιστροφή των dumphones

Τα ας πούμε χαζά τηλέφωνα στο μεταξύ γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητα. Οι αναζητήσεις στο Google για αυτά αυξήθηκαν κατά 89% μεταξύ 2018 και 2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας λογισμικού SEMrush. Και ενώ τα στοιχεία πωλήσεων είναι δύσκολο να βρεθούν, μία παλαιότερη έκθεση αναφέρει ότι οι αγορές dumbphones παγκοσμίως επρόκειτο να φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο μονάδες πέρυσι, από 400 εκατομμύρια το 2019. 

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία σε σύγκριση με τις παγκόσμιες πωλήσεις των έξυπνων τηλεφώνων της περσινής χρονιάς που ανήλθαν στο 1,4 δισ. μετά από μείωση 12,5%. Εντωμεταξύ, μία μελέτη του 2021 από τον λογιστικό όμιλο Deloitte σημειώνει ότι ένας στους 10 χρήστες κινητών τηλεφώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε στην κατοχή του ένα dumbphone.

dumbphone iStock

"Φαίνεται ότι η μόδα, η νοσταλγία και η εμφάνισή τους σε βίντεο του TikTok παίζουν ρόλο στην αναβίωση των dumbphones", λέει ο Ernest Doku, ειδικός σε κινητά τηλέφωνα στην ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών Uswitch.com. "Πολλοί από εμάς είχαμε dumbphone ως πρώτο κινητό τηλέφωνο, οπότε είναι φυσικό να νιώθουμε μια αίσθηση νοσταλγίας απέναντι σε αυτά τα κλασικά κινητά". Ο κ. Doku εξηγεί παράλληλα ότι ήταν η επανακυκλοφορία του κινητού 3310 της Nokia το 2017 - που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000 και ήταν ένα από τα κινητά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών - που πυροδότησε πραγματικά την αναβίωση. "Η Nokia προώθησε το 3310 ως μια προσιτή εναλλακτική λύση σε έναν κόσμο γεμάτο κινητά υψηλών προδιαγραφών".

Η επιλογή της "αποτοξίνωσης"

Ένας από τους κατασκευαστες dumbphones σήμερα είναι η νεοϋορκέζικη εταιρεία Light Phone. Λίγο πιο έξυπνα από τον κανόνα για τέτοια προϊόντα, τα τηλέφωνά της επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν μουσική και podcasts και συνδέονται μέσω Bluetooth με ακουστικά. Ωστόσο, η εταιρεία υπόσχεται ότι τα τηλέφωνά της "δεν θα έχουν ποτέ κοινωνικά μέσα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη αγχωτική λειτουργία". Επισημαίνει επίσης ότι το 2021 αποτέλεσε για εκείνη την ισχυρότερη χρονιά όσον αφορά στις οικονομικές επιδόσεις, με τις πωλήσεις της να έχουν αυξηθεί κατά 150% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα κινητά της είναι σχετικά ακριβά για το είδος τους- οι τιμές ξεκινούν από 99 δολάρια (75 λίρες Αγγλίας).

>Διάβασε ακόμη: Ο Steve Jobs άλλαξε τον κόσμο

Ο συνιδρυτής της Light Phone, Kaiwei Tang, υποστηρίζει ότι η συσκευή δημιουργήθηκε αρχικά για να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύον τηλέφωνο για όσους ήθελαν να κάνουν ένα διάλειμμα από το smartphone τους για παράδειγμα για ένα σαββατοκύριακο, αλλά τώρα οι μισοί πελάτες της εταιρείας το χρησιμοποιούν ως κύρια συσκευή. "Αν οι εξωγήινοι ερχόντουσαν στη γη θα πίστευαν ότι τα smartphones είναι το ανώτερο είδος που ελέγχει τους ανθρώπους", λέει. "Και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα χειροτερέψει. Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά και θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης