Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

7 συμβουλές για να ανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, όπως και τον έλεγχο του τι κάνουμε με το τηλέφωνο.

Η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για να το ξεπεράσουμε, όλοι (θα έπρεπε να) το ξέρουν αυτό. Όταν πρόκειται για μία μίνι αποτοξίνωση από το smartphone μας, αρχικά θα πρέπει να αντιληφθούμε και να παραδεχτούμε ότι το τηλέφωνό μας είναι αυτό που μας ελέγχει και όχι το αντίστροφο. Συχνά είναι σα να μη μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τις συσκευές μας εν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποιήσεων από τα σόσιαλ μίντια, παιχνιδιών και πολλών άλλων. Τη μία στιγμή απαντάμε στο WhatsΑpp και την επόμενη κάνουμε σχεδόν ασυναίσθητα scroll στο Instagram χωρίς καν να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι βλέπουμε. Και φυσικά η συγκέντρωση από οτιδήποτε πρέπει να εστιάσουμε, πάει περίπατο.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας GWI, οι νεότεροι σε ηλικία έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και καταβάλλουν προσπάθεια να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία. Υπάρχουν λοιπόν δύο εναλλακτικές: είτε προσπαθούμε να βάλουμε στην άκρη το smartphone, είτε μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες ρυθμίσεις στις εφαρμογές για να σπαταλάμε λιγότερο χρόνο χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε. Επτά εύκολα βήματα, διαβάζεις παρακάτω:

>Διάβασε ακόμη: 8 life hacks για λιγότερο άγχος

Εγκατάστησε την εφαρμογή Checky 

Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Checky, η οποία μας επιτρέπει να ελέγχουμε πόσες φορές ξεκλειδώνουμε το smartphone μας (δεἰχνει επίσης ποιες εφαρμογές ανοίγουμε συνεχώς) μέσα στην ημέρα. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τις 50 φορές σε μισή ημέρα, θα αποκαλυφθεί και η σοβαρότητα της κατάστασής μας.

Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματαiStock

Μείωσε τις ειδοποιήσεις του Whatsapp 

Μειώνοντας τις ειδοποιήσεις και απενεργοποιώντας τα αποδεικτικά ανάγνωσης, θα μειωθεί αντίστοιχα η πίεση και η παράνοια που συχνά μας κυριεύει. Από το μενού των ρυθμίσεων, επιλέγεις το λογαριασμός/απόρρητο και από εκεί απενεργοποιείς τα αποδεικτικά ανάγνωσης.  

Σταμάτα το σκρολάρισμα στο Facebook

Το πιο απλό θα ήταν να διαγράψουμε την εφαρμογή από το τηλέφωνό μας και να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή. Αλλά και από εκεί ως εξάρτηση λογαριάζεται, οπότε πολύ καλή λύση αποτελεί το να κατεβάσουμε μία επέκταση του προγράμματος περιήγησης όπως το "News Feed Eradicator" για τον Chrome, η  οποία αναγνωρίζει τη ροή του Facebook, τη μπλοκάρει και στη θέση της εισάγει ένα λογοτεχνικό απόσπασμα.

Αποστασιοποιήσου από το Instagram

Μία απλή διαδικασία: Ρυθμίσεις/ απόρρητο/ δημοσιεύσεις/ Απόκρυψη του αριθμού των likes και views. Η αφαίρεση του αριθμού των likes είναι ένας καλός τρόπος για να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός αν είμαστε εθισμένοι αποκλειστικά στα Stories. 

Σβήσε το YouTube

Στον Chrome υπάρχει μία επέκταση που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την εμφάνισή του και να μπλοκάρουμε την πλευρική μπάρα των συνιστώμενων βίντεο. Αν καταφέρουμε να απαλλαχθούμε από τα βίντεο που ακολουθούν το ένα μετά το άλλο θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο που χάνουμε ασυναίσθητα χαζεύοντας.

χέρια δεμένα με καλώδιο φορτιστήiStock

Περιόρισε το TikTok

Καλό είναι να ορίσουμε ένα χρονικό όριο μετά από το οποίο η εφαρμογή θα κλείνει: Ρυθμίσεις/ ψηφιακή ευημερία/ διαχείριση χρόνου οθόνης. Όταν λήγει ο χρόνος, θα πρέπει να εισάγουμε έναν κωδικό πρόσβασης για να συνεχίσουμε τη χρήση του TikTok.

>Διάβασε ακόμη: H σημασία των updates στις συσκευές της Apple

Μη διαβάζεις τα emails μόλις φτάνουν

Το συνεχές τσεκάρισμα των emails είναι η συνήθεια που σκοτώνει την παραγωγικότητά μας περισσότερο. Είναι καλύτερο να παραμένουν απενεργοποιημένες οι ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να ελέγχουμε τα εισερχόμενά μας μόνο μερικές φορές την ημέρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear

Η τέταρτη γενιά αναδιπλούμενων smartphones είναι εδώ

Η Samsung παρουσιάζει τα Samsung Galaxy Z Flip4 και Z Fold4 που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

O Brad Pitt έχει τη δική του 'μαύρη λίστα'

Έχει λίστα με όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους δεν θέλει να συνεργαστεί.