Ποιος φοβάται τον Jack Dorsey;

Ο πρώην επικεφαλής του Twitter είναι ένας "μορφονιός" που παίζει ρωσική ρουλέτα με τον Elon Musk ή κάτι που μας διαφεύγει;

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στον Jack Dorsey είναι πως είναι όμορφος, πραγματικά όμορφος, με mainstream κριτήρια περί ομορφιάς. Κάτι που εξηγεί το ότι σε νεαρή ηλικία εργάστηκε ως μοντέλο. Αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι και τι καπνό φουμάρει, αν πέσεις πάνω σε μία φωτογραφία του –καλή ώρα ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό–, το γαλάζιο βλέμμα και η πλούσια γενειάδα του πιο εύκολα θα σε κάνουν να τον περάσεις για κάποιον αστέρα του κινηματογράφου που δεν μπορείς να θυμηθείς σε ποια ταινία τον έχεις δει παρά για τον συνιδρυτή, πρώην CEO (μέχρι τον Νοέμβριο του 2021) και νυν ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Twitter. Αλλιώς, τον άνθρωπο που ίσως μείνει στην ιστορία ως αυτός που συμφώνησε στην πώληση του πιο "ξεκατινέ" μέσου κοινωνικής δικτύωσης σε ένα από τα πιο ενεργά και αμφιλεγόμενα μέλη του.

Η δημιουργία του Twitter

Ο "μορφονιός" Dorsey γεννήθηκε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι τον Νοέμβριο του 1976. Το οικογενειακό background του ήταν μάλλον μεσοαστικό, δεν είναι "πορφυρογέννητος". Από την πλευρά της μητέρας του έχει ιταλική καταγωγή, η ανατροφή του υπήρξε καθολική. Ως έφηβος έδειξε κάποιο ενδιαφέρον για τις επιστήμες και στη συνέχεια επιχείρησε να σπουδάσει, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι και έπειτα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα παράτησε όμως το 1999, ένα εξάμηνο πριν αποφοιτήσει. Την ίδια περίπου εποχή εμπνεύστηκε και την ιδέα που τελικά οδήγησε στη δημιουργία του Twitter.

Ποιος φοβάται τον Jack Dorsey;Getty Images

Όλα ξεκίνησαν όταν, όντας εργαζόμενος ως προγραμματιστής στην Καλιφόρνια, διέγνωσε τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο θα βασιζόταν στην ανταλλαγή σύντομων γραπτών μηνυμάτων. Επισήμως, το Twitter γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2006. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έμεινε εκεί. Ανέπτυξε και άλλα projects. Το 2009 συνίδρυσε με τον εταίρο του Jim McKelvey το Block (πρώην Square), μία χρηματοοικονομική πλατφόρμα που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

> Διάβασε ακόμα: Η μπιζάρ ιστορία ζωής και θανάτου των δίδυμων Bogdanoff

Για την προσωπική του ζωή δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, πέραν του ότι κατά καιρούς έχει "συλληφθεί" από τον φωτογραφικό φακό να απολαμβάνει τη συντροφιά διάφορων αιθέριων υπάρξεων. Μάλιστα, όταν πληκτρολογείς στο Google "Jack Dorsey girlfriend”, η επόμενη λέξη που σου εμφανίζεται είναι η "list”. Τα ονόματα που περιλαμβάνει μία από αυτές τις λίστες, που δεν γνωρίζουμε αν είναι αξιόπιστη, είναι εκείνα των Raven Lyn Corneil, Kate Greer, Lily Cole, Nicole Lapin και Flora Carter (με σειρά εμφανίσεως). Επίσης, ξέρουμε ότι κάνει διαλογισμό, ότι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το κόμμα των Δημοκρατικών και ότι έχει αναπτύξει ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Με το χέρι στη σκανδάλη, παίζει ρώσικη ρουλέτα

Γιατί, όμως, μας απασχολεί τώρα; Γιατί στις 25 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter συμφώνησε στην εξαγορά της εταιρείας από τον Elon Musk προς 44 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο "χοντρά" deals που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία. Με τη μεταφορά να είναι ακόμη στον αέρα (έχουμε συνηθίσει στα επικοινωνιακά κόλπα του Musk, δεν μας κάνει εντύπωση), ο μελλοντικός ιδιοκτήτης κάνει συνεχώς λόγο περί "επαναφοράς της διαφάνειας και της ελευθερίας του λόγου".

> Διάβασε ακόμα: Samuel Toci: Ισορροπώντας ανάμεσα στο cringe και το troll

Και ενώ όλοι απόρησαν με την απόφαση του Δ.Σ., μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Jack Dorsey δήλωσε ότι ο σούπερσταρ επιχειρηματίας αποτελεί τη μόνη λύση που εμπιστεύεται για το Twitter. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Πόσταρε και το τραγούδι Everything in its Right Place των Radiohead. Έτσι, για να συντηρήσει το εναλλακτικό προφίλ του. Το αν έχει δίκιο ή όχι θα το δούμε στο μέλλον. Το θέμα είναι πως, αν δεν έχει, οι συνέπειες της απόκτησης ενός τόσο επιδραστικού μέσου από τον φερόμενο ως τον "πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου" ενδέχεται να βγουν εκτός ελέγχου. Πείτε μου πώς το λέτε εσείς εκεί, γιατί ξέχασα πώς το λέμε εμείς εδώ: ρωσική ρουλέτα. Ακριβώς αυτό.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.