Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε κατεβάσει στο smartphone εφαρμογές για την υγεία μας. Apps που μετράνε κάθε βήμα, άλλα που καταγράφουν κάθε σφυγμό και φυσικά εκείνα που αξιολογούν τον ύπνο μας. Και άλλα ακόμη περισσότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν παρατημένα και ξεχνάμε τον λόγο ύπαρξής τους, ωστόσο η Google πλέον έρχεται να αλλάξει τη συνθήκη αυτή. Φέρνει το Google Health Connect, μια νέα υπηρεσία που συγκεντρώνει τα πάντα από αυτές τις διάφορες εφαρμογές και τα διοχετεύει σε μια ενιαία εφαρμογή της επιλογής μας, η οποία συγχρονίζεται σε πολλαπλές συσκευές αν χρειαστεί.

Η υπηρεσία είναι τώρα σε beta στάδιο, όπως αρέσει στη Google να λανσάρει τα προϊόντα της: Δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε από τώρα, βρίσκοντάς την στο Google Play Store (Στο iOS δεν είναι διαθέσιμο).

Πώς λειτουργεί το Google Health Connect

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Health Connect δεν παρέχει από μόνο του πληροφορίες υγείας. Αντίθετα, μας δίνει τη δυνατότητα να συνδέσουμε διάφορες εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης μεταξύ τους, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε μία ή δύο για να αντλήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που συλλέγονται και να τα αξιοποιήσουμε αναλόγως. Έτσι, αντί να χρησιμοποιούμε μια νέα εφαρμογή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη μας και να δανειστούμε όλα τα δεδομένα που συλλέγουν οι άλλες.

"Είτε εστιάζετε στη δραστηριότητα είτε στον ύπνο, στη διατροφή είτε στις ζωτικές ενδείξεις, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια ολιστική άποψη της υγείας και της φυσικής σας κατάστασης και να κατανοήσετε πώς οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής σας την επηρεάζουν", αναφέρει το blog της Google για την υγεία, και αυτή η "ολιστική άποψη" είναι το Health Connect. Αντί τα δεδομένα μας για την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση να βρίσκονται σε διάφορα apps, μπορούν να οργανωθούν όλα μαζί.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες εφαρμογές προσφέρουν API και συνεργάζονται με τη Google για να τους παραχωρήσουν (και κατ' επέκταση σε εσάς, χρησιμοποιώντας το Google Health Connect) πρόσβαση στα δεδομένα γυμναστικής μας.

Εφόσον η Google καταφέρει να πείσει αρκετές εφαρμογές και υπηρεσίες να συμμετάσχουν, το Health Connect έχει πιθανότητες να απογειωθεί. Η Google συνεργάζεται με τη Samsung για τη νέα πλατφόρμα, και σε συνδυασμό με την εξαγορά της Fitbit από τη Google το 2019, το Health Connect πρόκειται να υποστηρίξει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών Google Fit, Samsung Health και Fitbit από την αρχή.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.