Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά από το ChatGPT

Η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT απειλεί την παντοκρατορία του Google. Είναι, όμως, όντως χρήσιμο και, αν ναι, σε τι;

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 30 Ιανουαρίου 2023

Το ChatGPT, το chatbot της εταιρείας Open AI για το οποίο μιλάνε όλοι, μας έχει ήδη δείξει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, με το να μας απαντάει σε ό,τι το ρωτάμε, με απαντήσεις που μοιάζουν δοσμένες από άνθρωπο και όχι από μηχανή. Κάποιες φορές οι απαντήσεις του είναι ακριβείς και σωστές, κάποιες άλλες, όμως, είναι μη-ολοκληρωμένες και ατελείς.

Προς το παρόν, αντιμετωπίζεται ως ένα νέο τεχνολογικό Τοτέμ, που δίνει απαντήσεις στα ενίοτε χαζά ερωτήματα που του θέτουν οι χρήστες του. Παρ' όλα αυτά, η εφαρμογή της εταιρείας που, να σημειωθεί αυτό, συνιδρύθηκε από τον Elon Musk και έχει λάβει χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, μπορεί όντως να αποδειχθεί χρήσιμη στην καθημερινή μας ζωή. 

Πού μπορεί να σου φανεί χρήσιμο το ChatGPT

Παρότι, λοιπόν, το ChatGPT είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, γι' αυτό και τα τόσα λάθη του, ενώ παράλληλα θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές όπως το Sparrow που αναπτύσσει η Google, μπορείς μια χαρά να το βάλεις στη ζωή σου.

Ένας ωραίος τρόπος είναι να το χρησιμοποιήσεις σαν έναν φίλο που, όταν έχεις ξεμείνει από ιδέες, μπορεί να σου ανοίξει και πάλι το μυαλό, δίνοντάς σου μια σειρά από προτάσεις και εναλλακτικές. Αρκεί, βέβαια, να έχεις πάντα κατά νου ότι, όπως οι πραγματικοί φίλοι που σε ξελασπώνουν σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί και το ChatGPT να κάνει λάθη.

Παρομοίως, μπορείς να χρησιμοποιείς το ChatGPT ως μια θερμοκοιτίδα για να κάνεις brainstorming. Δοκίμασέ το. Δες τι έχει να σου προτείνει τόσο για να βρεις μια λύση σε ένα πρόβλημα που έχει προκύψει στο γραφείο, όσο και για πιο απλά πράγματα, όπως για να πάρεις ιδέες για το τι θα είχε φάση να μαγειρέψεις σήμερα το βράδυ αντί να βάλεις (πάλι) στον φούρνο μια κατεψυγμένη vegan πίτσα.

Πάμε τώρα σε πιο hardcore χρήσεις του GPT Chat. Ζήτησέ του να ετοιμάσει μια συνέντευξη, να σου φτιάξει μια διαδρομή σε μια χώρα που δεν γνωρίζεις καλά ή να σου ετοιμάσει λίστες με π.χ. τις καλύτερες ταινίες που διαρκούν λιγότερο από μιάμιση ώρα (κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, να το κάνουμε άρθρο στο μέλλον).

Κάτι ακόμα που μπορείς να του ζητήσεις είναι το να βρει ιούς σε κώδικες, αν και αυτό απευθύνεται μάλλον σε προχωρημένους με την τεχνολογία. Τέλος, μπορείς να μάθεις κάτι νέο με το ChatGPT, όπως ένα χόμπι, ζητώντας του να σε καθοδηγήσει, αλλά και να συμπληρώσεις τα κενά σου σε ένα θέμα που έχεις χάσει επεισόδια. Πάντα, όμως, να θυμάσαι ότι πρέπει να διπλοτσεκάρεις τις πληροφορίες που παίρνεις.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου