Το ChatGPT θα σώσει την Ισλανδία

Okay, η Ισλανδία δεν χρειάζεται σώσιμο, αλλά η γλώσσα της ίσως διατηρηθεί ζωντανή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Το GPT-4, που έγινε διαθέσιμο πριν από δύο περίπου εβδομάδες, αποτελεί ένα μοντέλο παραγωγής πολυτροπικού κειμένου, το τέταρτο στη σειρά το οποίο δημιουργήθηκε από την OpenAI. Είναι πιο αξιόπιστο και πιο δημιουργικό απ' την προηγούμενη έκδοσή του και έχει ενσωματωθεί στο ChatGPT Plus, που η συνδρομή του κοστίζει 20 δολάρια τον μήνα. Μπορεί να παράγει κείμενα, ακόμα και να βοηθάει τους γιατρούς στη διάγνωση μιας ασθένειας, παρ' όλα αυτά παραμένει ένα λογισμικό που απλώς επεξεργάζεται τη φυσική γλώσσα, χωρίς να γνωρίζει τι είναι αληθές και τι ψευδές. Κι αυτό διότι γνωρίζει μόνο ποιες λέξεις είναι πιο πιθανό να ακολουθούν ή να προηγούνται των άλλων.

Πώς το ChatGPT θα "σώσει" την Ισλανδία

Μια σειρά από εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη το GPT-4 για ίδιους σκοπούς, από την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley μέχρι την Duolingo, η οποία το έχει θέσει στην υπηρεσία όσων θέλουν να μάθουν μια νέα γλώσσα. Υπάρχει, όμως, κι ένα κράτος που προσβλέπει σ' αυτό για τη "διάσωσή" του. Ο λόγος για την Ισλανδία των 370.000 πολιτών, που η συντριπτική τους πλειοψηφία χρησιμοποιεί στην καθημερινή ζωή αγγλικές λέξεις αντί για ισλανδικές.

Η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας, λοιπόν, φιλοδοξεί, να κρατήσει την ισλανδική γλώσσα ζωντανή με τη βοήθεια του GPT-4. Κι αυτό ενώ τα άλλα δημοφιλή chatbots (π.χ. Siri, Alexa), το Netflix, τα podcasts, ακόμα και οι νέοι μεταξύ τους, δεν μιλούν ισλανδικά (με τη γλώσσα να κινδυνεύει με εξαφάνιση).

Στη χώρα, μάλιστα, παρατηρείται ένα φαινόμενο που ο καθηγητής ισλανδικής γλωσσολογίας Eiríkur Rögnvaldsson έχει περιγράψει ως "ψηφιακή μειονοτικοποίηση", κατά το οποίο μια γλώσσα πλειοψηφίας στον πραγματικό κόσμο γίνεται "μειοψηφική" στον ψηφιακό κόσμο.

Αυτό που προσβλέπουν οι ισλανδικές αρχές, πάντως, βασίζεται σε μια υπόθεση. Στο ότι αν το ChatGPT αρχίσει να "μιλάει" ισλανδικά, όπως έχει σχεδιαστεί, θα γίνουν ξανά "μόδα" οι ισλανδικές λέξεις που έχουν αντικατασταθεί από τις αγγλικές.  

Από: Esquire IT

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.