Όπως όλα δείχνουν, το νέο iPhone ενέδωσε στη θύρα USB-C

Μια αλλαγή που βασίζεται στον περιβαλλονικό αντίκτυπο και τα πρότυπα φόρτισης.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 11 Σεπτεμβρίου 2023

Με την αναμενόμενη κυκλοφορία των iPhone 15 στις 12 Σεπτεμβρίου, η Apple είναι έτοιμη να γράψει ιστορία στο χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, υιοθετώντας πλήρως το πρότυπο φόρτισης μέσω θύρας USB-C.

Η υποδοχή Lightning, που εισήγαγε η Apple το 2012, θα δώσει τη θέση της στη USB-C, ευθυγραμμίζοντας το iPhone με το κοινό πρότυπο που συναντάται στις περισσότερες άλλες συσκευές, κυρίως στα Android smartphones. Η στροφή αυτή οφείλεται κατά βάση στους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στην οδηγία 2022/2380, η οποία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των προτύπων του κλάδου και στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Αντίο, θύρα Lightning

Τα επερχόμενα μοντέλα iPhone 15 θα αποχαιρετήσουν την υποδοχή Lightning, η οποία αντικατέστησε τo dock connector, που χρησιμοποιούνταν στις συσκευές της Apple για πάνω από μια δεκαετία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η μετάβαση της Apple σε USB-C πραγματοποιείται περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, που ορίζουν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Αυτοί οι κανονισμοί, που προήλθαν κυρίως από περιβαλλοντικές ανησυχίες, αποσκοπούν στον περιορισμό της τρομακτικής ποσότητας ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 51.000 τόνους και σε 44,7 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύουν ότι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων προϋποθέτει την καθιέρωση ενός καθολικού προτύπου για όλους τους κατασκευαστές. Αυτή η τυποποίηση επεκτείνεται και στα πρωτόκολλα φόρτισης, όπου το USB Power Delivery πρέπει πάντα να ενσωματώνεται, ακόμη και παράλληλα με ιδιόκτητα και δυνητικά ταχύτερα ή αποδοτικότερα πρότυπα. Αν και αυτή η ομοιομορφία μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευκολία αλλαγής μεταξύ των κατασκευαστών, ευθυγραμμίζεται με την αποστολή της ΕΕ για τον περιορισμό των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η οδηγία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, ακουστικά, μικρόφωνα, φορητές κονσόλες παιχνιδιών, φορητά ηχεία, ηλεκτρονικά βιβλία και διάφορα περιφερειακά, όπως πληκτρολόγια, ποντίκια και φορητά συστήματα πλοήγησης. Αυτός ο κατάλογος είναι ευέλικτος και υπόκειται σε επικαιροποιήσεις, καθώς εμφανίζονται νέα προϊόντα στην αγορά. Ειδικότερα, οι φορητοί υπολογιστές έχουν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, με την προθεσμία για την υιοθέτηση του USB-C να έχει οριστεί για τις 28 Απριλίου 2026.

Η Apple επέλεξε να επισπεύσει την υιοθέτηση του USB-C, ευθυγραμμιζόμενη με το νέο πρότυπο αρκετά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αν και η κίνηση αυτή είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη, η Apple πιθανότατα θα δώσει τις δικές της "συναρπαστικές" αφηγήσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της στις 12 Σεπτεμβρίου για να εξηγήσει την αλλαγή. Η οδηγία επιβάλλει επίσης συγκεκριμένες πληροφορίες στη συσκευασία των συσκευών, όπως το αν περιλαμβάνεται προσαρμογέας και ετικέτες που αναφέρουν την ελάχιστη και τη μέγιστη ισχύ φόρτισης.

Η υποδοχή Lightning υπηρέτησε καλά την Apple για μια δεκαετία, ανταποκρινόμενη στο όραμα του Phil Schiller από το 2012. Παρά το κόστος αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απέφερε σημαντικά έσοδα για την εταιρεία. Ωστόσο, η μετάβαση στο USB-C είχε ήδη ξεκινήσει με τα iPad Pro και iPad Air να υιοθετούν το πρότυπο. Η μετάβαση ήταν αναγκαία λόγω των συσκευών με θύρα Thunderbolt, η οποία μοιράζεται το ίδιο σχήμα (form factor) με το USB-C. Αυτή η εξέλιξη θα απλοποιήσει τη φόρτιση, αντικαθιστώντας μπόλικα άλλα καλώδια με ένα συγκεκριμένο, που θα είναι το USB-C.

Καλώδιο φόρτισης lightningiStock / Saturated

Μετάβαση και συμβατότητα

Για τους χρήστες που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα καλώδια USB-C σε Lightning με τα μοντέλα iPhone 15 και άλλα αξεσουάρ τους, θα χρειαστεί ένας προσαρμογέας για να διευκολυνθεί η συμβατότητα.

Εν κατακλείδι, η μετάβαση σε USB-C στα επερχόμενα μοντέλα iPhone 15 αντιπροσωπεύει όχι μόνο την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και μια δέσμευση για περιβαλλοντική υπευθυνότητα, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η αλλαγή αυτή απλοποιεί τη φόρτιση και προωθεί τη συμβατότητα σε πολλές άλλες συσκευές, ενώ παράλληλα μειώνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Safari, o αγαπημένος browser των hackers

Ένα πείραμα αποκάλυψε τις αδυναμίες του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης της Apple.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Wonderbox, μία ταινία μικρού μήκους με την υπογραφή της Samsung

Μία κινηματογραφική εμπειρία εμπνευσμένη από τη Neo QLED 8K της Samsung.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο έχει κάτι από παραμύθι

Αυτοί είναι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί κυρίες και κύριοι.

Ο Daniel Craig έγινε meme, δικαίως

Ο Daniel είναι πάνω κάτω εμείς, σε διαφορετικές φωτογραφίες προφίλ στα σόσιαλ μίντια.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Ιωάννα Τούνη μας τρολάρει όλους άσχημα

Το viral βίντεο στο TikTok, τα σχόλια και μία λογική διαπίστωση.

Γραφει Πωλινα Φραγκου