Το X -πρώην Twitter- μηνύει την πολιτεία της Καλιφόρνια

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Elon Musk κατέθεσε αγωγή κατά του νόμου της Καλιφόρνιας για τον περιορισμό του περιεχομένου.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 11 Σεπτεμβρίου 2023

O Elon Musk δεν περνά πολύ καλά τελευταία. Ή τουλάχιστον όσο θα ήθελε, εξαιτίας μίας νέας νομοθεσίας που σύμφωνα με εκείνον βάλλει το Twitter και γι' αυτό πέρασε στην αντεπίθεση μηνύοντας την πολιτεία της Καλιφόρνια. Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή: Ο νόμος AB 587 υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Gavin Newsom τον Σεπτέμβριο του 2022 και υποχρεώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X -πρώην Twitter- να παρέχουν διαφάνεια όσον αφορά τους όρους παροχής υπηρεσιών και τις πολιτικές τους για τον περιορισμό του περιεχομένου. Επιπλέον, υποχρεούνται να υποβάλλουν εξαμηνιαίες εκθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα της Καλιφόρνιας στις οποίες περιγράφουν τις προσεγγίσεις τους για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, του εξτρεμισμού, της παραπληροφόρησης, της παρενόχλησης και της ξένης πολιτικής παρέμβασης.

"Δεν πρέπει να έχουν αντίρρηση για τη νομοθεσία αυτή, εάν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν"

Η X Corp. ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές περιορισμού του περιεχομένου του ΑΒ 587 παραβιάζουν τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου, υποστηρίζοντας ότι αναγκάζει τις εταιρείες να συμμετέχουν σε ομιλίες παρά τη θέλησή τους, παραβιάζοντας τη συνταγματικά προστατευόμενη συντακτική τους διακριτική ευχέρεια. Η εταιρεία υπογραμμίζει επίσης την πρόκληση του ορισμού της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, υποδεικνύοντας ότι οι ορισμοί αυτοί συχνά επηρεάζονται από πολιτικές προκαταλήψεις.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών και συντάκτης του νομοσχεδίου, Jesse Gabriel χαρακτηρίζει το AB 587 ως μέτρο διαφάνειας, τονίζοντας ότι δεν προδιαγράφει συγκεκριμένες πολιτικές περιορισμού περιεχομένου. Υποστηρίζει ότι απλώς απαιτεί από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν ανοιχτά τις πρακτικές τους για τον περιορισμό του περιεχομένου και αποσκοπεί στη διασφάλιση της λογοδοσίας. Η δήλωση του Gabriel υπονοεί ότι εταιρείες όπως το Twitter δεν θα πρέπει να έχουν αντίρρηση για τη νομοθεσία αυτή, εάν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Η περίεργη σχέση του Elon Musk με την ελευθερία του λόγου

Η νομική δράση της X Corp. αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στην πολύπλοκη σχέση του Elon Musk με την ελευθερία του λόγου και τη μετριοπάθεια απέναντι στη ρητορική μίσους. Μετά την εξαγορά το 2022, ο Musk προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης της ομάδας περιορισμού περιεχομένου και της διάλυσης του συμβουλίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Ο Musk επανέφερε λογαριασμούς αμφιλεγόμενων προσώπων και υποστήριξε δεξιά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας αντιδράσεις. Επιπλέον, κίνησε νομικές ενέργειες εναντίον ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και έθεσε σε διαθεσιμότητα δημοσιογράφους που τον επέκριναν.

Η πρόσφατη κριτική του Musk στην Anti-Defamation League (ADL), μια εβραϊκή οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα, υπογραμμίζει περαιτέρω τη στάση του όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου. Ο Musk υποστήριξε αναρτήσεις που αντιτίθενται στην ADL και σκέφτηκε ακόμη και να μηνύσει την οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ADL υποστηρίζει σθεναρά το AB 587, θεωρώντας το απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Safari, o αγαπημένος browser των hackers

Ένα πείραμα αποκάλυψε τις αδυναμίες του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης της Apple.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Wonderbox, μία ταινία μικρού μήκους με την υπογραφή της Samsung

Μία κινηματογραφική εμπειρία εμπνευσμένη από τη Neo QLED 8K της Samsung.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο έχει κάτι από παραμύθι

Αυτοί είναι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί κυρίες και κύριοι.

Ο Daniel Craig έγινε meme, δικαίως

Ο Daniel είναι πάνω κάτω εμείς, σε διαφορετικές φωτογραφίες προφίλ στα σόσιαλ μίντια.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Η Ιωάννα Τούνη μας τρολάρει όλους άσχημα

Το viral βίντεο στο TikTok, τα σχόλια και μία λογική διαπίστωση.

Γραφει Πωλινα Φραγκου