Τέλος το block από το X, σύμφωνα με τον Elon Musk

Ο Elon Musk ανακοίνωσε πως δε θα υπάρχει δυνατότητα μπλοκαρίσματος στο ανανεωμένο X.

Γράφει: Esquire Editors 20 Αυγούστου 2023

Ο Elon Musk λέει ότι η δυνατότητα μπλοκαρίσματος του X - πρώην Twitter - είναι στο στόχαστρο, επαναλαμβάνοντας τον μακροχρόνιο καημό του κατά της βασικής λειτουργίας της κοινωνικής δικτύωσης. "Το block πρόκειται να διαγραφεί ως "χαρακτηριστικό", εκτός από τα DMs", δήλωσε ο Musk απαντώντας την Παρασκευή στο X. Συνέχισε μάλιστα με μια άλλη ανάρτηση: "Δεν έχει νόημα".

Ο Musk έχει κάνει γνωστά τα συναισθήματά του για το μπλοκάρισμα τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, δήλωσε ότι το Twitter θα πρέπει να καταργήσει το μπλοκάρισμα υπέρ μιας " πιο ισχυρής μορφής σίγασης" και έχει παραπονεθεί για μεγάλες λίστες μπλοκαρίσματος και ομαδικές εκστρατείες αποκλεισμού εναντίον χρηστών που είναι συνδρομητές στο Twitter Blue. Αλλά έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό με υποσχέσεις που καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται ποτέ - και η κατάργηση της λειτουργίας "μπλοκαρίσματος" μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αντιδημοφιλής τροποποίηση.

Το μπλοκάρισμα παρέχει κάποια πολύ απτά οφέλη, βοηθώντας τους χρήστες (ιδίως αυτούς που έχουν παρουσία σε μεγάλο ποσοστό) να κάνουν τα πάντα, από το να αποφεύγουν την παρενόχληση μέχρι απλά να καθαρίζουν τα spam στις απαντήσεις τους. Είναι σπάνιο για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα να ξεκινούν χωρίς κουμπί αποκλεισμού- όταν ο ανταγωνιστής του microblogging Bluesky το δοκίμασε αυτή την άνοιξη, αποτέλεσε σημείο προβληματισμού το οποίο άλλαξε για τα καλά σχεδόν αμέσως. "Το μπλοκάρισμα είναι μια μορφή μέτρου για τους χρήστες", σημείωσε ο αρχισυντάκτης του Windows Central Daniel Rubino μετά τα πρόσφατα tweets του Musk. Η σίγαση είναι επίσης ένα είδος ελέγχου, αλλά οι χρήστες με σίγαση μπορούν ακόμα να παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις σας ή να δίνουν ανεπιθύμητες απαντήσεις που γίνονται αντιληπτές από άλλα άτομα.

Ο Musk έχει αναφερθεί στο X και το Twitter ως ένα είδος ψηφιακής αρένας μάχης που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης ενθαρρύνοντας τη συνεχή επικοινωνία χωρίς όρια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα περιφρονούσε αυτή την προοπτική. Υπάρχουν όμως ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε.

Όπως παρατήρησαν πολλοί χρήστες, τόσο η Apple όσο και η Google συμπεριλαμβάνουν όρους που υποδηλώνουν ότι οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται μια λειτουργία αποκλεισμού - οι προγραμματιστές του Google Play πρέπει να παρέχουν "ένα σύστημα εντός της εφαρμογής για τον αποκλεισμό [του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες] και των χρηστών" και οι προγραμματιστές του iOS πρέπει να παρέχουν "τη δυνατότητα αποκλεισμού των κακόβουλων χρηστών από την υπηρεσία". (Ενώ η νομοθεσία της Apple εδώ φαίνεται διφορούμενη σχετικά με το αν οι χρήστες πρέπει να έχουν δυνατότητα αποκλεισμού, σε ένα δημοσίως αναρτημένο μήνυμα περί απόρριψης του iOS αναφέρεται ευθέως ότι "οι χρήστες χρειάζονται έναν μηχανισμό για να αποκλείουν τους κακοποιητικούς χρήστες"). Ο Musk δεν σέβεται ιδιαίτερα την τήρηση των κανόνων, αλλά στο παρελθόν έχει κάνει πίσω από το να συγκρούεται απευθείας με την Apple.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο δύσκολη θα ήταν τεχνικά η κατάργηση του μπλοκαρίσματος. Ο Musk έχει εκφράσει παράπονα για τη σταθερότητα της παλιάς βάσης κώδικα του Twitter, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει τους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μελών της τεχνικής ομάδας. Πέρα από τις επιπτώσεις που θα είχε σε πρώτη φάση ο τερματισμός του μπλοκαρίσματος, η κατάργηση ενός βασικού χαρακτηριστικού θα μπορούσε να έχει ακούσιες παρενέργειες για έναν ιστότοπο που έχει ήδη υποστεί σημαντικές διακοπές λειτουργίας.

Οι προσθήκες στο X Pro

Τούτου λεχθέντος, το X εξελίσσεται υπό τον Musk. Το TweetDeck (που τώρα ονομάζεται X Pro) πρόσθεσε ένα paywall νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και η Washington Post φαίνεται να ανακάλυψε ένα κρυφό περιορισμό των συνδέσμων προς το Instagram, τους New York Times και άλλους ιστότοπους που δεν αρέσουν στον Musk- αν και εξαφανίστηκε μετά την αναφορά της Washington Post. Η κατάργηση του αποκλεισμού (ή η μετατροπή του σε επί πληρωμή λειτουργία) δεν είναι απαραίτητα επικείμενη, αλλά δεν είναι ενδεχομένως και εκτός συζήτησης.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Ryan Reynolds τρολάρει την αγκαλιά Blake Lively - Taylor Swift

Άλλη μία φορά που ο ηθοποιός 'έδωσε πόνο'.

Είναι η Cindy Crawford πιο σέξι από ποτέ ή είναι ιδέα μας;

Δες την πρώτα ημίγυμνη στο κρεβάτι της και απαντάς μετά.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Πώς θα επαναφέρεις το 'πουλί' του Twitter στο κινητό σου

Αν δεν αντέχεις με τίποτα να βλέπεις το ασπρόμαυρο "Χ" του πρώην Twitter, τσέκαρε αυτό το link.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι δεν είναι το ghosting σύμφωνα με τους ειδικούς

Όπως όλα δείχνουν, έχει και το ghosting τις προϋποθέσεις του.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η τέλεια νέα λειτουργία του YouTube που πρέπει να δοκιμάσεις

Αυτό το τρικ λειτουργεί μέσω του Chrome και εξοικονομεί πολύ χρόνο.

Γραφει Παυλος Κρουστης