Οδηγός επιβίωσης στο νέο Twitter του Elon Musk

Ή αλλιώς πώς δε θα κάνεις εύκολη -και κυρίως περισσότερο κερδοφόρα- τη ζωή του Elon Musk.

Λίγο να έχεις ασχοληθεί με το Twitter θα έχεις αντιληφθεί ότι τελευταία κυριαρχεί ένας παγκόσμιος αναβρασμός. Οι παραδοσιακοί φίλοι της πλατφόρμας είναι έξαλλοι με τους χειρισμούς του Elon Musk, ο οποίος υποστηρίζει ότι θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης και όχι μόνο. Ήδη λοιπόν αρκετοί χρήστες έχουν αρχίσει να ψάχνουν λύσεις, ώστε να μείνουν μεν στην αγαπημένη τους πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να επωφελείται ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. 

Γιατί οι χρήστες ξεκίνησαν το μποϊκοτάζ στον Musk

Το Twitter ανήκει και επίσημα πια στον Elon Musk, το πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Ο Musk υποστηρίζει συχνά πυκνά ακροδεξιούς πολιτικούς υποψηφίους, κάτι που είναι δικαίωμά του, αλλά τον καθιστά επίσης κομματικό ακτιβιστή που κατέχει μια πλατφόρμα ψηφιακής επικοινωνίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες εβδομάδες, εκκαθάρισε αιφνιδιαστικά το μισό μισθολόγιο του Twitter, αφήνοντας χιλιάδες άνεργους σε μια προσπάθεια να καταστήσει την εταιρεία, οικονομικά βιώσιμη, τη στιγμή που ο ίδιος αρνείται ότι θέλει να βγάλει κέρδος από αυτήν. 

Ο Musk είναι φυσικά ελεύθερος να διευθύνει την εταιρεία του και τη ζωή του όπως θέλει. Από την άλλη επίσης, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επιλέγει να ανταγωνίζεται ενεργά κάθε μέρα όταν μεταδίδει αδιάκοπα τις σκέψεις του έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να εμποδίσουν το αγαπημένο του έργο.

Έχοντας αυτό κατά νου, το Twitter - και επομένως και ο Musk - κερδίζει χρήματα από τα δεδομένα των χρηστών. Ακόμη και εκείνων που τον μισούν. Συγκεκριμένα, το 2021, το Twitter έβγαλε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση δεδομένων σύμφωνα με το blog της βιομηχανίας εφαρμογών Business of Apps. Δεν είναι πολλά σε σύγκριση με τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια που έβγαλε εκείνο το έτος από διαφημίσεις σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο. Δεδομένου όμως ότι ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες συνιστούν στους πελάτες τους να μην πληρώνουν το Twitter και ότι ο Musk έχει δηλώσει ότι θα ήθελε το Twitter να βασίζεται λιγότερο στα έσοδα από διαφημίσεις, τα αντίστοιχα από τις πωλήσεις δεδομένων μπορεί να είναι πιο σημαντικά από ποτέ.

Παρεμπιπτόντως, αν είσαι ο τύπος που αποφεύγει το Twitter επειδή το χρησιμοποιεί ψυχαναγκαστικά, αλλά θέλει να διαβάζει tweets ούτως ή άλλως, καλύτερα να το κάνεις, χωρίς να είσαι συνδεδεμένος.
Υπάρχουν άλλωστε τρόποι για να κάνεις ευκολότερη την περιήγηση στο Twitter χωρίς να έχεις συνδεθεί στο λογαριασμό σου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση της επέκτασης του προγράμματος περιήγησης Breakthrough Twitter Login Wall.

Τι συμβαίνει αν περιηγηθείς στο Twitter χωρίς log in

Αν χρησιμοποιείς πρόγραμμα περιήγησης για κινητά και μεταβείς στο Twitter.com χωρίς σύνδεση, θα χτυπήσεις αμέσως τον "τοίχο σύνδεσης" και θα σου ζητηθούν στοιχεία σύνδεσης. Αν δεις ένα tweet που σε ενδιαφέρει και κάνεις κλικ στο λογαριασμό Twitter που το δημοσίευσε, μπορείς συχνά να περιηγηθείς για λίγο στο χρονολόγιο και να τσεκάρεις περισσότερα tweets από τον ίδιο χρήστη. Μετά από λίγο, όμως, θα συναντήσεις ένα αναδυόμενο παράθυρο που θα σε προτρέπει να συνδεθείς, αν θέλεις να "δεις περισσότερα tweets" από τον εν λόγω λογαριασμό.

Αν, από την άλλη πλευρά, ξεκινήσεις στο Twitter.com σε ένα πρόγραμμα περιήγησης για υπολογιστές χωρίς να έχεις συνδεθεί, θα δεις μια σελίδα Εξερεύνησης, γεμάτη με προτεινόμενα Tweets και άλλες πληροφορίες σχετικά με δημοφιλή θέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανώνυμο υπάλληλο του Twitter που μίλησε στους New York Times, πρόκειται για μια καινοτομία του Musk. 

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο Musk μετά την αγορά του Twitter, σύμφωνα με τον εν λόγω υπάλληλο, ήταν να "αλλάξει την προβολή των αποσυνδεδεμένων ατόμων στη σελίδα Explore", η οποία επιτρέπει στο Twitter να "προβάλλει διαφημίσεις σε άτομα που δεν είναι συνδεδεμένα".

Πώς να διαβάσεις απεριόριστα tweets χωρίς να συνδεθείς

Αν χρησιμοποιείς το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, η επέκταση Breakthrough Twitter Login Wall, που δημιουργήθηκε από έναν προγραμματιστή μπορεί να εγκατασταθεί πηγαίνοντας στη σελίδα της επέκτασης στο Chrome Web Store και κάνοντας κλικ στο "Add to Chrome".
Τότε θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που αποκαλύπτει ότι η επέκταση μπορεί, κατά ειρωνικό τρόπο, να διαβάσει και να αλλάξει τα δεδομένα περιήγησής στο Twitter.com. 

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διαβάζεις tweets, αλλά δε μπορείς να ακολουθείς ανθρώπους, με αποτέλεσμα το Twitter να είναι μια πιο αργή - και λιγότερο εθιστική - εμπειρία. Αν έχεις τη διάθεση, μπορείς να βάλεις σελιδοδείκτες στα προφίλ των χρηστών που προτιμάς, για να επιστρέφεις συνεχώς σε αυτούς.

Ο βαθμός στον οποίο το Twitter θεωρεί χρήσιμο ή επικερδές να παρακολουθεί και να πωλεί τα δεδομένα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον ιστότοπό του χωρίς να έχουν συνδεθεί είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Αν όντως πουλάει τέτοια δεδομένα, αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που αξίζει να έχουμε κατά νου.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης