Πώς η Meta χρησιμοποιεί δεδομένα μας προς όφελός της

Οι φωτογραφίες στο Instagram και οι αναρτήσεις μας στο Facebook εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη της.

Σε μια ανακοίνωση που είναι τόσο ενδιαφέρουσα, όσο και αμφιλεγόμενη, η Meta αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο "εκπαιδεύει" την τεχνητή νοημοσύνη της.

Ο Nick Clegg, πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, μίλησε για αυτήν την τακτική της εταιρείας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η τεχνητή νοημοσύνη της Meta βρήκε εύκαιρα κάποια αμφιλεγόμενα δεδομένα, καθώς χρησιμοποιεί τις δημόσιες φωτογραφίες στο Instagram και τις αναρτήσεις μας στο Facebook για να εκπαιδευτεί.

Οι ιδιωτικές μας στιγμές στην υπηρεσία της τεχνητής νοημοσύνης

Ναι, καλά διάβασες. Οι selfies των διακοπών σου, οι αινιγματικές ενημερώσεις κατάστασης και οι σχολαστικά επιμελημένες φωτογραφίες φαγητού είναι όλα μέρος της τροφοδοσίας του Meta AI. Πρόκειται για μια κίνηση που ακροβατεί ανάμεσα στην καινοτομία και την εισβολή, αποτυπώνοντας την ουσία μιας τεχνολογικής εποχής, κατά την οποία η ιδιωτικότητα μπαίνει σε δεύτερο ρόλο για χάρη της εξέλιξης.

Φυσικά, η Ευρώπη βρίσκεται σε μόνιμη κόντρα με τη Meta, λόγω GDPR, συνεπώς δεν είναι απολύτως σαφές αν χρησιμοποιείται η ίδια τακτική και σε αυτήν τη μεριά του Ατλαντικού, όμως ο Clegg ήταν ξεκάθαρος, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ.

Από την άλλη δε χρειάζεται να φοβόμαστε, γιατί η Meta ισχυρίζεται ότι η AI της είναι επιλεκτική και δε χρησιμοποιεί ιδιωτικά posts. Ο Clegg διαβεβαιώνει ότι οι αναρτήσεις που μοιραζόμαστε αποκλειστικά με φίλους και οικογένεια παραμένουν ανέγγιχτες, διατηρώντας -θεωρητικά, τουλάχιστον- την ιδιωτικότητα.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πώς διασφαλίζει η Meta ότι η τεχνητή νοημοσύνη σέβεται τα όρια των προσωπικών δεδομένων; Ενώ ο Clegg υπαινίχθηκε αφανή μέτρα, οι λεπτομέρειες απουσίαζαν από τη συνέντευξη.

Η υπόθεση αρχίζει και γίνεται ακόμη πιο τρομακτική, αν σκεφτούμε τα προσωπικά μηνύματα. Σύμφωνα με τον Clegg βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη της Meta επίσης δεν χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών, ενώ υποστηρίζει πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους σκοπούς ούτε άλλα sites ή κοινωνικά δίκτυα, όπως για παράδειγμα το LinkedIn.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Meta

Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται με αφορμή το τελευταίο δημιούργημα της εταιρείας, το αινιγματικό Meta AI, το οποίο έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του σε μορφή beta. Αυτός ο ψηφιακός βοηθός πρόκειται να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά αυτοκόλλητα, να αξιοποιούν τη μαγεία της επεξεργασίας φωτογραφιών μέσω εντολών κειμένου και να συνομιλούν με AI personas.

Το πώς "στήθηκε" το Meta AI έχει ενδιαφέρον. Αντλεί τις δυνάμεις του από το Llama 2, το γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Meta, και ένα μοντέλο μετατροπής κειμένου σε εικόνα, που ονομάζεται Emu. Και τα δύο αυτά ψηφιακά θαύματα οφείλουν την ύπαρξή τους στο τεράστιο αποθετήριο των αναρτήσεων στο Instagram και το Facebook, γεγονός που εγείρει νομικά ερωτήματα.

Ο Clegg αναμένει νομικές μάχες στον ορίζοντα, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει ανησυχίες σχετικά με τη δίκαιη χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ η Meta παραμένει σταθερή στην πεποίθησή της, το δικαστικό δράμα ενδεχομένως να ξεκινήσει σύντομα.

Για τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους προγραμματιστές, εγείρονται ερωτήματα, καθώς χρησιμοποιείται πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς συγκατάθεση, για χάρη της τεχνολογικής προόδου. Πρόκειται για μια εντελώς νέα πραγματικότητα που ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί κατάλληλα και σίγουρα είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

30 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πια μετά τα 30

Διαφωνούμε με τις λίστες αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποια σημεία με ενδιαφέρον. Ο καθένας πράττει όπως νομίζει.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η Google σβήνει λογαριασμούς. Αλλά γιατί;

Δες πώς μπορείς να σώσεις τον δικό σου λογαριασμό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έλενα Παπαρίζου: "Σαρωτικός! Το ταλέντο του Γιώργου είναι τεράστιο"

Έλενα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θυμάσαι για τον Γιώργο;