H ζωή της Apple μετά τον Steve Jobs

Μετράμε 12 χρόνια χωρίς τον Steve Jobs και τσεκάρουμε πως πάνε έκτοτε, τα πράγματα, για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Πριν από δώδεκα χρόνια, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο κόσμος της τεχνολογίας θρήνησε την απώλεια του Steve Jobs, του οραματιστή που συνίδρυσε την Apple Inc. Ο θάνατός του άφησε ένα κενό που φαινόταν αδύνατο να καλυφθεί. Τώρα, το 2023, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τη θητεία του Tim Cook ως διευθύνοντος συμβούλου της Apple και πώς αυτή συγκρίνεται με την εμβληματική εποχή του εκλιπόντος.

Επιχειρηματική άνοδος

Όταν ο Tim Cook ανέλαβε τον ρόλο του CEO της Apple, πολλοί αμφισβήτησαν αν θα μπορούσε να ηγηθεί της εταιρείας τόσο αποτελεσματικά όσο ο Jobs. Η απάντηση, όπως αποδεικνύεται, είναι ένα ηχηρό "ναι". Ο Cook -παρότι λιγότερο επικοινωνιακός- οδήγησε την Apple σε πρωτοφανή ύψη, ωθώντας τη να γίνει η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως με αξία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ η συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με το αν ο Jobs θα μπορούσε να έχει επιτύχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα, η ηγεσία του Cook αποδείχθηκε πως υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες. Υπό την καθοδήγησή του, η Apple διαφοροποίησε το χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας μεγάλη έμφαση στις υπηρεσίες και περιηγήθηκε επιδέξια στο έντονα ανταγωνιστικό τεχνολογικό τοπίο.

Τα επόμενα μεγάλα πράγματα

Ο Steve Jobs είχε ένα αξιοσημείωτο ταλέντο στο να αποκαλύπτει πρωτοποριακά προϊόντα κάθε λίγα χρόνια, από το Mac μέχρι το iPhone. Ο Tim Cook αντιμετώπισε τεράστια πίεση για να συνεχίσει αυτή την παράδοση και το έκανε με το δικό του ξεχωριστό στυλ.

Για παράδειγμα, το Apple Watch αναδείχθηκε σε τεράστια επιτυχία, με πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Έφερε επανάσταση στον κόσμο των wearables και της παρακολούθησης της υγείας, εξασφαλίζοντας τη θέση του ανάμεσα στα εμβληματικά προϊόντα της Apple. Τα AirPods, επίσης, μετέτρεψαν τα ασύρματα ακουστικά σε πολιτιστικό φαινόμενο, θέτοντας νέα πρότυπα στην τεχνολογία ήχου.

Παρόλο που αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τις δημιουργίες του Jobs, αντιπροσωπεύουν τη δέσμευση της Apple για σταδιακή καινοτομία. Η Apple του Cook εστιάζει στη βελτίωση των υφιστάμενων ιδεών, όπως ακριβώς έκανε και ο Jobs, διασφαλίζοντας ότι κάθε προϊόν ξεπερνά τον προκάτοχό του.

Τα μικρά πράγματα

Μια πτυχή στην οποία η Apple του Cook υπολείπεται της κληρονομιάς του Jobs είναι η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο Jobs ήταν γνωστός για τις άψογες ικανότητές του στην επεξεργασία και τον σχεδιασμό των προϊόντων, αφαιρώντας τα περιττά χαρακτηριστικά και τελειοποιώντας τα στην εντέλεια.

Αντίθετα, η Apple υπό τον Cook έχει κατά καιρούς κυκλοφορήσει προϊόντα με ακατέργαστες λεπτομέρειες, όπως ο αρχικός μινιμαλιστικός σχεδιασμός του iOS 7 ή η Touch Bar στο MacBook Pro, που δίχασε τους χρήστες. Μερικές φορές φαίνεται ότι η Apple έχει χάσει τη φινέτσα που έφερε στο τραπέζι ο Jobs, με κάποιες πειραματικές ιδέες που δεν βρίσκουν ακριβώς τον στόχο τους.

Ωστόσο, η εταιρεία συχνά εξιλεώνεται μέσω των βελτιώσεων στα μεταγενέστερα μοντέλα. Η σειρά iPhone, που κάποτε ήταν πολύπλοκη και προσέφερε δυσνόητες επιλογές για τους καταναλωτές, τώρα προσφέρει πιο καθαρές επιλογές, με τα μοντέλα να ξεχωρίζουν διακριτά μεταξύ τους.

Steve Jobs: Το είδωλο της βιομηχανίας

Πέρα από τον ρόλο του ως μεγαλοεπιχειρηματίας, ο Steve Jobs ήταν μια προσωπικότητα της βιομηχανίας με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ενσάρκωσε τις ρίζες της βιομηχανίας υπολογιστών, πραγματοποίησε μια εκπληκτική εταιρική ανατροπή και ασχολήθηκε με τους πελάτες με μοναδικούς τρόπους. Οι παρουσιάσεις προϊόντων του Jobs, ή αλλιώς, "Stevenotes", ήταν θρυλικές και προσέφεραν μια οικεία, ανθρώπινη προσέγγιση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του Jobs, η Apple αγωνίστηκε να συλλάβει αυτήν τη μαγεία. Ήταν σαν να έλειπε η ψυχή της εταιρείας. Αλλά η Apple προσαρμόστηκε, διαφοροποιώντας τους παρουσιαστές της και αγκαλιάζοντας μια διαφορετική σύνθεση εργαζομένων. Η στροφή προς τις εικονικές εκδηλώσεις, που επιταχύνθηκε από την πανδημία COVID-19, είδε την Apple να επαναπροσδιορίζει το στυλ της.

Το μέλλον της Apple

Το 2023, η Apple συνεχίζει να εξελίσσεται, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία έναντι της νοσταλγίας. Παρόλο που η ηγεσία του Tim Cook μπορεί να μην έχει τη θεατρική στόφα του Steve Jobs, καθοδηγείται από την ίδια αδιάκοπη επιδίωξη της αριστείας. Τα συνεχιζόμενα εγχειρήματα της Apple σε VR/AR, όπως το Apple Vision Pro, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και τα αυτόνομα αυτοκίνητα καταδεικνύουν τη δέσμευσή της στην πρωτοπορία.

Αν και η ηγεσία του Cook διαφέρει από εκείνη του Jobs, έχει φέρει πρωτοφανή οικονομική επιτυχία και μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη προϊόντων. Καθώς η Apple συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο: το πνεύμα της καινοτομίας παραμένει, ακόμη και χωρίς τον θρυλικό ιδρυτή της.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα