Τα health και fitness οφέλη του να έχεις smartwatch

Το smartwatch που έχεις στον καρπό σου μπορεί να σου σώσει τη ζωή αλλά και να την καταστρέψει.

Το να έχεις smartwatch, όχι για μόστρα αλλά για να το χρησιμοποιείς έτσι ώστε να έχεις τον έλεγχο της φυσικής σου κατάστασης, μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στους προπονητικούς στόχους σου αλλά και να παράσχει στον προπονητή και τον γιατρό σου κάποια πολύτιμα data σχετικά με την υγεία σου. Πόσο όμως μπορεί να ωφελήσει ένα smartwatch το fitness και health επίπεδό σου και πότε μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα;

Apple Watch, το smartwatch που έφερε τα πάνω κάτω

Το μεγάλο μπαμ στην αγορά των έξυπνων ρολογιών έγινε το 2014, όταν η Apple έριξε στην αγορά το Apple Watch. Στην παρουσίασή του, ο Tim Cook είχε αναφέρει ότι η χρήση του θα σηματοδοτήσει μία επανάσταση στο πεδίο του health & fitness, καθώς εκείνο το 'πρώτο smartwatch' είχε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πολλαπλά δεδομένα από τους χρήστες του για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα το σώμα τους και τον αντίκτυπο που έχει σε αυτό η φυσική τους δραστηριότητα, ασχέτως της έντασής της.

Τα health και fitness οφέλη του να έχεις smartwatchiStock

Πού έχουν βοηθήσει τα έξυπνα ρολόγια

Με επιλογές όπως την παρακολούθηση των καρδιακών παλμών, του ύπνου και, φυσικά, της φυσικής δραστηριότητας, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των ειδικών από τον χώρο του fitness και της υγείας, αλλά και να βελτιώσουν τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι οι χρήστες τους νοιάζονται για την υγεία τους.

Το 2018, μάλιστα, μία ομοσπονδιακή υπηρεσία του Τμήματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο διαφορετικών δεδομένων που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση και την υγεία, καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι είχαν εν τω μεταξύ αρχίσει να φέρνουν στους γιατρούς τους δεδομένα από τα έξυπνα ρολόγια τους.  

> Διάβασε ακόμα: TAG Heuer x Super Mario: Ένα smartwatch φτιαγμένο για gamers

Μπορούν να σώσουν ζωές αλλά και να τις καταστρέψουν

Η παρακολούθηση π.χ. των καρδιακών παλμών μέσω smartwatch μπορεί να χτυπήσει το καμπανάκι για αρρυθμίες και όντως να σώσει ακόμα και τη ζωή κάποιου, καθώς η διάγνωση μπορεί να γίνει πιο γρήγορα.

Τα έξυπνα ρολόγια, όμως, δεν αποτελούν ιατρικές συσκευές ούτε διαθέτουν την ακρίβειά τους. Επίσης, σε ανθρώπους με υποχονδριακές τάσεις, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά. Για παράδειγμα, η λειτουργία παρακολούθησης ύπνου, μπορεί να τους προκαλέσει περισσότερο άγχος, με αποτέλεσμα αντίθετο από το επιθυμητό.

> Διάβασε ακόμα: Huawei Watch 3 & Huawei Watch 3 Pro: Το Smartwatch όπως πρέπει να είναι

Το μέλλον της υγείας μας θα βρίσκεται στον καρπό μας

Στο μέλλον, αναμένεται οι τεχνολογίες που διαθέτουν τα έξυπνα ρολόγια να βελτιωθούν και να τελειοποιηθούν, συνεισφέροντας ακόμα περισσότερο στη δυνητική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των χρηστών τους. Μέχρι τότε, αρκεί να πούμε ότι έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.