Grok, ένα chatbot με την υπογραφή του Elon Musk

Τι είναι πάλι αυτός ο νέος ψηφιακός βοηθός και τι πιστεύει ο Stephen King για αυτόν;

Στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, ένα όνομα συγκεντρώνει σταθερά την προσοχή: ο Elon Musk. Και τώρα, ο Musk γίνεται και πάλι πρωτοσέλιδο με την παρουσίαση του πρώτου του chatbot τεχνητής νοημοσύνης, του Grok. Όμως, δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο ψηφιακό βοηθό. O Grok είναι έτοιμος να αλλάξει τα δεδομένα, με ευστροφία, χιούμορ και έμφυτη τάση για σαρκασμό.

Grok, το αίνιγμα

O Grok είναι ένα chatbot που προέρχεται από τα εργαστήρια της xAI, της πρωτοποριακής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του Musk, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2023. Το ανθρώπινο δυναμικό πίσω από την xAI είναι μια ομάδα βιρτουόζων της τεχνητής νοημοσύνης με ρίζες που κρατούν από πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι DeepMind, OpenAI, Google, Microsoft και Tesla. Αυτή η συγκέντρωση των εξαιρετικών ταλέντων υπογραμμίζει τις τολμηρές φιλοδοξίες που έχει ο Musk για τον Grok.

Η ξεχωριστή προσωπικότητα του Grok αναδεικνύεται μέσα από τις αλληλεπιδράσεις του, εμπλουτίζοντας κάθε συνομιλία με ένα απολαυστικό μείγμα χιούμορ και σαρκασμού. Η ανακοίνωση του Elon Musk στο Twitter (νυν Χ) περιελάμβανε ένα στιγμιότυπο οθόνης του Grok να απαντά σε ένα γλαφυρό ερώτημα, προσφέροντας μια δελεαστική ματιά στην παιχνιδιάρικη διάθεση του chatbot. Ο Grok δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά, και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει να ξεχωρίζει από το κάπως αποστειρωμένο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Τι σημαίνει Grok;

Το όνομα του Grok είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Robert Heinlein του 1961, "Stranger in a Strange Land". Το "Grok" υπονοεί τη διαισθητική κατανόηση κάποιου πράγματος, την ικανότητα να συναισθάνεσαι, να "διαβάζεις το δωμάτιο", ας πούμε. Αυτή η επιλογή ονόματος υποδηλώνει τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του Grok: μια δίψα για γνώση που αντικατοπτρίζει το βάθος της ανθρώπινης κατανόησης.

Αλλά ο Grok δεν είναι απλώς ένας ακόμη ψηφιακός βοηθός, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Οι δημιουργοί του οραματίζονται τον Grok ως μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να "πίνει" γνώση, μια ικανότητα που θυμίζει την ανθρώπινη ιδιότητά μας να αφομοιώνουμε πληροφορίες εις βάθος. Η αποστολή του Grok είναι να συνδυάσει εκτεταμένα δεδομένα από το διαδίκτυο, από το Χ, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες, ώστε να επιτύχει την κατανόηση της ανθρωπότητας και των ιδιορρυθμιών της.

Συνδρομητικός Grok

Ενώ o Grok παραμένει ακόμη κρυφός, ο Musk αποκάλυψε το σχέδιο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν και αυτό είναι το X Premium+: μια συνδρομή με μηνιαία χρέωση 16 δολαρίων, η οποία θα ξεκλειδώνει τις πόρτες για τον κόσμο του Grok. Πρόκειται για μια αρκετά ανταγωνιστική δομή τιμολόγησης σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα προϊόντα. Για παράδειγμα, το ChatGPT Plus κοστίζει 20 δολάρια μηνιαίως για τα premium χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, θα υπάρχει και μια δωρεάν έκδοση, διαθέσιμη για όλους.

Τι πιστεύει ο Stephen King για τον Grok;

Ο διάσημος συγγραφέας Stephen King δεν έχει αποφύγει ποτέ να εκφράσει την αφιλτράριστη άποψή του για όλα τα πράγματα που αφορούν το Twitter/X και τα φιλόδοξα σχέδια του Musk. Είτε πρόκειται για την περιφρόνησή του για το rebranding της πλατφόρμας είτε για τη χλιαρή υποδοχή του στον Grok, τα συναισθήματα του King είναι ξεκάθαρα.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του λανσαρίσματος του Grok, ο μαέστρος του τρόμου είπε απλά: "Σιγά το πράγμα". Ο Musk άπλωσε ένα εικονικό κλαδί ελιάς, προσφέροντας στον King την ευκαιρία να δοκιμάσει τον Grok, όμως ο King δεν έχει απαντήσει έως τώρα.

Μια επαναστατική τεχνητή νοημοσύνη

Ο Grok του Elon Musk δεν είναι απλώς ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, είναι μια δυναμική προσωπικότητα με βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων αποχρώσεων. Το φιλικό μοντέλο της συνδρομής του σε συνδυασμό με την παιχνιδιάρικη διάθεσή του το καθιστά μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους αναζητούν μια τεχνητή νοημοσύνη με αίσθηση του χιούμορ. Είμαστε περίεργοι για την εξέλιξή του, αλλά εδώ θα είμαστε για να τα συζητάμε όλα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bruce Lee εξαφανίστηκε

Για την ακρίβεια, το άγαλμά του.

Η Dua Lipa είναι (και) ακτιβίστρια

"Νομίζω ότι η γνώση είναι πολύ πιο σημαντική από την αυθόρμητη αντίδραση...".

Μόλις μάθαμε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά

Πάνω που νόμιζες ότι έχεις κάτι το ξεχωριστό, έρχεται μια τεχνητή νοημοσύνη να στα διαλύσει όλα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γραφει Παυλος Κρουστης