Τα smartphones του μέλλοντος μπορεί να χρησιμοποιούν διαφανές ξύλο

Φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το πλαστικό και το γυαλί, και είναι σίγουρα πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Το 1992, ο γερμανός βοτανολόγος, Siegfried Fink, δημοσίευσε σε ένα περιοδικό μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: το διαφανές ξύλο.

Προκειμένου να δει την εσωτερική λειτουργία των ξυλωδών φυτών χωρίς να τα τεμαχίσει, είχε αποχρωματίσει τις χρωστικές ουσίες των φυτικών κυττάρων.

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το υλικό αυτό κάνει ξανά την εμφάνισή του ως εναλλακτική λύση για το διαφανές πλαστικό. Πλέον, μετά από χρόνια πειραματισμών, το διαφανές ξύλο θα μπορούσε σύντομα να βρει χρήση σε υπερ-ανθεκτικές οθόνες smartphone, λάμπες απαλού φωτισμού, αλλά να έχει ακόμη και άλλες εφαρμογές, όπως παράθυρα που αλλάζουν χρώμα.

Η επανάσταση του διαφανούς ξύλου

"Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά: ένα κομμάτι ξύλου μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο το γυαλί", λέει ο επιστήμονας υλικών Liangbing HU, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας που εργάζεται πάνω στο διαφανές ξύλο στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Το υλικό, με το οποίο εργάστηκαν οι επιστήμονες, είναι λεπτό, συνήθως πάχους μικρότερου από ένα χιλιοστό έως περίπου ένα εκατοστό. Όμως τα κύτταρα δημιουργούν μια ισχυρή κυψελοειδή δομή και η μικροσκοπική ίνα ξύλου είναι ισχυρότερη από την καλύτερη ίνα άνθρακα. Με την προσθήκη ρητίνης (σε δοκιμές που μετρούσαν πόσο εύκολα σπάνε τα υλικά), το διαφανές ξύλο ήταν περίπου τρεις φορές ισχυρότερο από το διαφανές πλαστικό, το πλεξιγκλάς και το γυαλί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όταν η Μαρίνα Σάττι, έπαιζε στους 'Δαίμονες' των Βίσση-Καρβέλα

11 χρόνια μετά, το βίντεο με την ερμηνεία της Σάττι γίνεται viral. Και όχι άδικα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την πρόληψη και ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Πώς η Meghan Markle 'δημιούργησε' τη λέξη Markled

H λέξη δεν αποτελεί επίσημη ορολογία, αλλά φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην κοινή ομιλούμενη γλώσσα...