Οι 68 σημαντικότερες εφευρέσεις των τελευταίων 68 ετών

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα καινοτομίας, οι πιο σημαντικές εφευρέσεις από τη δεκαετία του ‘50 μέχρι και το 2022. Αυτές που έφεραν πραγματική επανάσταση στην ανθρωπότητα.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Φεβρουαρίου 2022

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι σημαντικότερες εφευρέσεις του 20ου και του 21ου αιώνα και κυρίως γιατί; Το Esquire, με αφορμή τη σημερινή Innovation Day, κάνει τη δική του αποτίμηση. Εξήμισι δεκαετίες αξιοσημείωτης επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, κάνουν το 2022 να μοιάζει λίγο-πολύ σαν το 1954, μιας και ο 3D printer, για παράδειγμα, δημιουργεί σήμερα την ίδια κοσμογονική έξαψη με κείνη του φούρνου μικροκυμάτων, 68 χρόνια πριν. Πάμε να τα θυμηθούμε όλα, χρονιά με τη χρονιά.

Οι 68 σημαντικότερες εφευρέσεις των τελευταίων 68 ετών1954: Φούρνος μικροκυμάτων

Λίγο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ο Percy Spencer, αυτοδίδακτος μηχανικός, εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon η οποία παρήγαγε ηλεκτρονικά συστήματα για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Μια μέρα, καθώς έκανε δοκιμές πάνω σε ένα ενεργοποιημένο ραντάρ με μικροκύματα, παρατήρησε πως μία σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Όταν τοποθετεί μια χούφτα ξηρών καρπών καλαμποκιού στο γραφείο εργασίας, ο Spencer παρατηρεί έκπληκτος να μεταμορφώνονται μέσα σε δευτερόλεπτα σε ποπ κορν, τα οποία εκρήγνυνται παντού στο εργαστήριο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1954, ο Spencer αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια κατηγορία ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, τα οποία μπορούν να θερμαίνουν τις τροφές σε ελάχιστο χρόνο, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα στα νοικοκυριά των ΗΠΑ. Η πατέντα του Spencer αγοράστηκε από την εταιρεία Tappan Stove Co., η οποία κατασκεύασε τον πρώτο μοντέλο οικιακού φούρνου μικροκυμάτων.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1955: Εμβόλιο πολιομυελίτιδας

Ο ιατρικός ερευνητής και ιολόγος Jonas Salk βρίσκει έναν τρόπο για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας. Πριν από κείνη τη χρονιά ο ιός χτυπούσε 29.000 άτομα παγκοσμίως. Μετά από το εμβόλιο που εφηύρε ο Salk, ο αριθμός των θυμάτων από πολυομυελίτιδα μειώθηκε αυτομάτως στα 22.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1956: Σκληρός δίσκος

Η IBM κυκλοφορεί την πρώτη μονάδα σκληρού δίσκου υπολογιστή -μεγέθους τετράφυλλης ντουλάπας- εισάγοντας μια πειραματική μέθοδο μαγνητικής αποθήκευσης δεδομένων. Μέχρι τότε, τα αρχεία φυλάσσονταν  σε καρούλια χαρτιού χωρίς να υπάρχει τρόπος εύκολης πρόσβασης σε κάποιο παλαιότερο αρχείο. O μηχανικός βραχίονας του συστήματος IBM 305 RAMAC, είχε την ικανότητα να ανακτά αποθηκευμένα δεδομένα με συγκεκριμένο μαγνητικό προσανατολισμό. Αυτή η τεχνολογία είναι σχεδόν εφάμιλλη με αυτή που σήμερα αποτελεί το Α και το Ω του υπολογιστή σου.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1957: Αντισυλληπτικό χάπι

Το Enovid, ένα φάρμακο που εγκρίνει το FDA για διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, έχει μια σημαντική (;) παρενέργεια: το μείγμα συνθετικής προγεστερόνης και οιστρογόνων εμποδίζει την ωορρηξία. Δύο χρόνια αργότερα, πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανίδες καταπίνουν το Enovid μόνο και μόνο για αυτή την "παρενέργειά" του. Το 1960, ο FDA εγκρίνει το εν λόγω σκεύασμα ως το πρώτο από του στόματος αντισυλληπτικό.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1958: Jet Airliner

Η Boeing παρουσιάζει το πρώτο εμπορικό αεριωθούμενο αεροπλάνο στον κόσμο, το 707-120, ένα τετρακινητήριο-jet που μπορεί να μεταφέρει 200 επιβάτες με ταχύτητα 600 μιλίων την ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 8.000 χιλιομέτρων χωρίς την ανάγκη τροφοδότησης καυσίμων ενδιάμεσα. Η πρώτη αεροπορική πτήση απογειώνεται από τη Νέα Υόρκη και προσγειώνεται στο Παρίσι.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1959: Ολοκληρωμένο κύκλωμα

Ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης, ο σχεδόν 30τονος ENIAC (1947), περιέχει 18.000 σωλήνες κενού, 70.000 αντιστάτες και 10.000 πυκνωτές. Το 1959, το ολοκληρωμένο κύκλωμα τοποθετεί όλα αυτά τα σπλάχνα σε ένα μικροσκοπικό (για την εποχή του) τσιπ.

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1960: Βηματοδότης

Το 1956, ο Wilson Greatbatch αρπάζει τη λάθος αντίσταση και τη συνδέει με μια συσκευή που κατασκευάζει για να καταγράφει απλά τους καρδιακούς παλμούς. Όταν όμως αυτό το λάθος κύκλωμα άρχισε να εκπέμπει ελεγχόμενους παλμούς, ο Greatbatch συνειδητοποιεί ότι η συσκευή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστής του καρδιακού σφυγμού και όχι απλά καταγραφέας. το 1960 ο πρώτος βηματοδότης εμφυτεύεται με επιτυχία σε άνθρωπο.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1961: Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Η εταιρεία Black & Decker κυκλοφορεί το πρώτο ασύρματο τρυπάνι της, αλλά οι σχεδιαστές δεν μπορούν να εξάγουν περισσότερα από 20 watts από τις μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCd) που χρησιμοποίησαν. Σε συνεργασία με τη NASA,  τροποποιούν το σύστημα επαναφόρτησης και αυτονομίας επιλέγοντας καλύτερο υλικό (αλκαλιμέταλλο), με το οποίο η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος κατάφερε εκείνη την χρονιά να εισάγει στην τεχνολογία της παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία στα συστήματα των υπό κατασκευή διαστημοπλοίων.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1962: Δορυφορική επικοινωνία

Το Telstar ξεκινάει ως η πρώτη ενεργή δορυφορική επικοινωνία ενίσχυσης και αναμετάδοσης σημάτων από τη Γη στο διάστημα και από κει πάλι πίσω, κάνοντας πράξη μια ιδέα του 1945 από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke. Δύο εβδομάδες μετά το ντεμπούτο του Telstar, ο πρόεδρος Kennedy δίνει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η οποία μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

 

> Διάβασε ακόμη: Ρωσία και Ουκρανία: Πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίση

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1963: Sketchpad

Ο Ivan Sutherland, "πατέρας" των computer graphics, οδήγησε σε μια επαναστατική -3D- μοντελοποίηση και προσομοίωση υπολογιστών, όταν δημιούργησε το πρόγραμμα Sketchpad. Ως βελτιστοποιημένη μορφή του αρχικού σχεδιαστικού προγράμματος CAD, το Sketchpad πρωτοστάτησε στη χρήση πλήθους γεωμετρικών παραμέτρων, ενώ ήταν επίσης ένα από τα πρώτα προγράμματα που βοηθούσαν τον χρήστη να συνδυάζει γραφικά με κείμενο χωρίς την ανάγκη κώδικα, παρά μονάχα με την κίνηση του χεριού και τη βοήθεια ενός κέρσορα. Από κείνη τη χρονιά, επιστήμες και τέχνες όπως η αρχιτεκτονική, σχεδιαστική και γραφιστική εξελίχθηκαν με γεωμετρική πρόοδο.  

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1964: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η εκτεταμένη χρήση αεροσκαφών με τηλεχειρισμό ξεκινά από τον πόλεμο του Βιετνάμ με την ανάπτυξη μοντέλων μήκους 8 μόλις μέτρων, τα οποία έκαναν επιτυχείς πτήσεις σε πάνω από 34.000 αποστολές επιτήρησης.

 

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1965: Kevlar

Η Stephanie Kwolek και ο Herbert Blades εργάζονταν ως μηχανικοί βιομηχανικού σχεδιασμού στην DuPont, και εκείνη τη χρονιά εφευρίσκουν ένα πολυμερές υψηλής αντοχής, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό αλεξίσφαιρο θώρακα για αστυνομικούς και στρατιώτες των ΗΠΑ.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1966: Ρύζι για όλους

Το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για τo Ρύζι στις Φιλιππίνες παρασκευάζει μια ποικιλία ρυζιού -την Indica-, αυξάνοντας την παραγωγή ρυζιού περισσότερο από 20%, εισάγοντας τον πλανήτη στην Πράσινη Επανάσταση και στην νίκη κατά της ασιτίας στο σύνολο της Ασιατικής ηπείρου.

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1967: Χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης

Ο Rene Favaloro εκτελεί την πρώτη επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (bypass), παίρνοντας ένα μήκος φλέβας από το πόδι ασθενούς και μεταμοσχεύοντάς το στη στεφανιαία αρτηρία του, επιτρέποντας στο αίμα να τρέχει κανονικά γύρω από το μπλοκαρισμένο τμήμα. Χάρη σ’ αυτή τη μέθοδο, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις στις Η.Π.Α. μειώθηκε αυτομάτως κατά 50%.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1968: Ολοκληρωμένα Συστήματα Υπολογιστών

Σε μια επίδειξη-ορόσημο, ο μηχανικός Douglas Engelbart παρουσιάζει τη χρήση πολλών πρόσφατων τεχνολογιών υπολογιστών σε συνδυασμό μεταξύ τους, όπως: παράθυρα στην οθόνη, υπερκείμενα, γραφικά, σύνδεση αρχείων, έλεγχος αναθεώρησης,  επεξεργασία κειμένου και ποντίκι υπολογιστή.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1969: Arpanet

24 χρόνια πριν την πλήρη διαδικτύωση του πλανήτη -Internet-, δημιουργήθηκε το Arpanet, όπου εισάγει την έννοια μεταγωγής αρχείων πληροφοριών με ταυτόχρονη επικοινωνία μεταξύ τεσσάρων -αρχικά- μονάδων υπολογιστών: ένα στο Γραφείο Αμύνης, δυο σε πανεπιστήμια και ένα ακόμη σε εργαστήριο τεχνολογικών ερευνών.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1970: Οπτική ίνα

Εκείνη τη χρονιά οι επιστήμονες επιτυγχάνουν να παράγουν μια ίνα από εξαιρετικά καθαρό γυαλί με διάμετρο μικρότερη των 10 χιλιοστών του χιλιοστού, όπου από μέσα της μπορούσαν να μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα υπό μορφή φωτός.

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1971: Παπούτσια τρεξίματος με αερόσολα

Ο Bill Bowerman, προπονητής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τοποθετεί στην συσκευή για βάφλες ένα κομμάτι καουτσούκ με σκοπό να το χρησιμοποιήσει ως αντικραδασμική σόλα στα αθλητικά του παπούτσια. Τρία χρόνια αργότερα, η Nike αγοράζει την πατέντα και κυκλοφορεί το πρώτο Nike Waffle-Sole, πρόδρομο του Air Max.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1972: Ηλεκτρονική ανάφλεξη

Η Chrysler ανοίγει το δρόμο για την εποχή της ηλεκτρονικής εξέλιξης στα αυτοκίνητα δημιουργώντας αποτελεσματικότερες εκκινήσεις κινητήρα μαζί με μια σειρά άλλων συστημάτων ασφαλέστερης οδήγησης - αντιμπλοκάρισμα τροχών, έλεγχος πρόσφυσης και διεύθυνσης, αερόσακοι, ηλεκτρονικός έλεγχος κατανάλωσης καυσίμου.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1973: Μαγνητική τομογραφία

Η απεικόνιση καθαρότερων και ευκρινέστερων εικόνων όλων των ζωτικών οργάνων, των μαλακών ιστών και των οστών μέσω μαγνητικού συντονισμού (MRI) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον γιατρό Raymond Damadian, ο οποίος κατάφερε να διακρίνει τους υγιείς ιστούς από εκείνους που γεννούσαν καρκίνο. Ωστόσο, το 2003, το Νόμπελ Ιατρικής πηγαίνει στους Peter Lauterbur και Peter Mansfield, οι οποίοι είχαν κάνει την εν λόγω ανακάλυψη τρία χρόνια νωρίτερα από τον Damadian. Οι δυο νομπελίστες είχαν μείνει στις θεωρίες της τεχνολογίας MRI. Ο Raymond Damadian τις έκανε πράξη.

 

> Διάβασε ακόμη: Οι διασημότερες ερωτικές σκηνές και οι πικάντικες ιστορίες πίσω από αυτές

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1974: Barcode

Οι ραβδωτοί κώδικες αναγνώρισης πληροφοριών τιμολόγησης και ελέγχου αποθήκευσης προϊόντων μέσω ανισόπαχων γραμμών και ανάλογων αριθμών, πριν εισέλθουν στη βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων, υπήρξαν το πιο πολύτιμο εργαλείο κρυπτογράφησης του Πενταγώνου από το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου και μετά. Το πρώτο προϊόν που ενσωμάτωσε την τεχνολογία barcode ήταν η συσκευασία 10 τεμαχίων της τσίχλας Wrigley's Juicy Fruit. Σαρώθηκε από το ανάλογο μηχάνημα σε ένα παντοπωλείο στο Οχάιο.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1975: Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Δεν εφευρέθηκε εκείνη τη χρονιά. Απλά, τότε εισήχθη στο λεξιλόγιό μας μέσα από μια φράση που καθιέρωσε ο γεωοεπιστήμονας Wallace Broecker σε μελέτη που δημοσίευσε στο περιοδικό Science: "Είμαστε στο χείλος μιας προφανούς παγκόσμιας καταστροφής του πλανήτη, εξαιτίας της υπερθέρμανσής του". Ο Broecker προέβλεψε ότι η αύξηση της παραγωγής CO2 θα οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε πρωτοφανή επίπεδα στις αρχές του 21ου αιώνα (σήμερα, δηλαδή), με συνέπεια την έλλειψη πόσιμου νερού -και κατ’ επέκταση βασικών τροφίμων-, όπως και τις ολοένα μεγαλύτερες πυρκαγιές ανά τον κόσμο, συν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Κανονικός προφήτης.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1976: Υπερ-κομπιούτερ

Ο Cray-1, ο πρώτος εξελιγμένος υπερυπολογιστής που εγκαταστάθηκε στο Los Alamos National Laboratory, μπορούσε να αναλύσει και να συνθέσει επιτυχώς εκατομμύρια δεδομένων από εκατομμύρια διαφορετικούς επεξεργαστές προγραμμάτων, μέσα σε μισή ώρα. Σήμερα, ο αντίστοιχος υπερυπολογιστής, ο Summit (βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge), κάνει το ίδιο πράγμα στο εκατονταπλάσιο, μέσα σε μισό δευτερόλεπτο.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1977: Προσωπικός υπολογιστής

Το TRS-80 της Apple, όπως και τα Commodore Pet και Radio Shack, αποτελούν τους προγόνους των προσωπικών υπολογιστών. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά η IBM πατεντάρει τον όρο "Personal Computer" και τέσσερα χρόνια μετά παρουσιάζει στην αγορά το πρώτο PC.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1978: GPS

Ο πρώτος δορυφόρος του προγράμματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Navstar-Global Positioning System, μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο πρόδρομος του GPS γεννιέται, ωστόσο μέχρι το έτος 2000 το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μέσα από ένα δίκτυο δεκάδων δορυφόρων ήταν αποκλειστικό προνόμιο των στρατιωτικών υπηρεσιών. Σήμερα, ακόμη και οι πιο φτηνές μονάδες GPS μπορούν να προσδιορίσουν την τοποθεσία ενός ατόμου ή αντικειμένου με απόκλιση τριών μέτρων.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1979: Sony Walkman

"Αυτό είναι το προϊόν που θα ικανοποιήσει εκείνους τους νέους που θέλουν να ακούν μουσική όλη την ημέρα, παντού, χωρίς να ενοχλούν τους διπλανούς τους" - Akio Morita, πρόεδρος της Sony, Φεβρουάριος 1979

 

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1980: Κάθοδος οξειδίου κοβαλτίου

Ο John Bannister Goodenough εφευρίσκει ένα θετικό ηλεκτρόδιο, το κρίσιμο συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, που σήμερα χρησιμοποιούν όλες οι επαναφορτιζόμενες φορητές μπαταρίες σε κάθε smartphone, φορητό υπολογιστή και ηλεκτρικό όχημα.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1981: Μικροσκόπιο σάρωσης σήραγγας

Με τη μετακίνηση της βελόνας του μικροσκοπίου σάρωσης σήραγγας (STM) σε μια επιφάνεια και την παρακολούθηση του ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται από αυτό, οι επιστήμονες μπορούν να χαρτογραφήσουν μια επιφάνεια στο επίπεδο των ατόμων. Το STM είναι τόσο ακριβές που δεν εξετάζει μόνο τα άτομα -μπορεί επίσης να τα χειριστεί σε δομές. Η ανάπτυξη του εν λόγω μικροσκοπίου από ερευνητές της IBM, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας εποχής της νανοτεχνολογίας.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1982: Ιός υπολογιστών

Η δεκαπεντάχρονη Rich Skrenta δημιουργεί μια εφαρμογή που ονομάζεται Elk Cloner ως φάρσα και καταλήγει στη δημιουργία του πρώτου ιού που κατάφερε να εξαπλωθεί έξω από ένα οικιακό δίκτυο υπολογιστών μέσω δισκέτας. Όταν οι χρήστες εκκινούν τη δισκέτα, ο Elk Cloner μολύνει το σύστημα εμφανίζοντας στην οθόνη το εξής μήνυμα, γραμμένο από την Skrenta: "Elk Cloner: Ένα πρόγραμμα με προσωπικότητα / Θα εισχωρήσει σε όλους τους δίσκους σας / Θα διεισδύσει στα τσιπ σας και θα τα κολλήσει / Θα τροποποιήσει και το ram / Στείλτε παντού το Cloner!".

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1983: Microsoft Word

Το Word Multi-Tool, ο πρόδρομος του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου Word της Microsoft, κάνει το ντεμπούτο του ως δωρεάν δισκέτα που συνοδεύει το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού PC World. Σε αντίθεση με τους περισσότερους σύγχρονους αντιπάλους, το Word έχει σχεδιαστεί για χρήση με ένα ποντίκι και διαθέτει τη δυνατότητα να αναιρέσει την πληκτρολόγηση και να εμφανίσει έντονα, πλάγια και υπογραμμισμένα κείμενα.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1984: Αποτύπωμα DNA

Ο μοριακός βιολόγος Alec Jeffreys επινοεί έναν τρόπο να γίνει πολύ πιο εύχρηστη η ανάλυση περισσότερων από 3 δισεκατομμυρίων μονάδων στην αλληλουχία του ανθρώπινου DNA, συγκρίνοντας μόνο τα τμήματα της ακολουθίας που δείχνουν τη μεγαλύτερη συνάφεια μεταξύ τους. Η μέθοδος λύνει τα χέρια στους εγκληματολόγους και βρίσκει γρήγορα το δρόμο της προς τα δικαστήρια, όπου χρησιμοποιείται για να απαλλάξει τους ανθρώπους που κακώς κατηγορούνται για εγκλήματα και, φυσικά, να υποδείξει τους αληθινούς ενόχους.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1985: Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης

Ο βιοχημικός Kary Mullis εφευρίσκει μια τεχνική που εκμεταλλεύεται τα ένζυμα για να κάνει εκατομμύρια αντίγραφα μιας αλληλουχίας DNA γρήγορα και οικονομικά. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή στεγνό είναι το αίμα, το σάλιο ή μια τρίχα, οι εγκληματολόγοι μπορούν τώρα να συγκεντρώσουν αρκετό γενετικό υλικό για να καταγράψουν δακτυλικά αποτυπώματα DNA.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1986: Ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας

O Eric Thomas αναπτύσσει την πρώτη εφαρμογή διαχείρισης αυτοματοποιημένων mailing list, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να στείλουν το ίδιο μήνυμα, ταυτόχρονα σε όλους τους συνδρομητές της λίστας τους.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1987: Prozac

Γίνεται το πρώτο και καλύτερο φάρμακο σε μια νέα κατηγορία αντικαταθλιπτικών που έχουν εγκριθεί από τον FDA και ονομάζονται "εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης". Το Prozac βοηθά τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την κλινική κατάθλιψη, αναμορφώνοντας την κατανόησή μας για το πώς η προσωπικότητα και το συναίσθημα μπορούν να ελέγχονται χημικά. Μέσα σε πέντε χρόνια, 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παίρνουν Prozac καθιστώντας το το πιο ευρέως αποδεκτό ψυχιατρικό φάρμακο μέχρι τότε.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1988: Internet Virus

Ο τελειόφοιτος σπουδαστής Robert Morris παρουσιάζει τις τρομακτικές συνέπειες  σε απομακρυσμένους υπολογιστές με την απελευθέρωση ενός ιού που δημιούργησε, γνωστού ως Morris Worm. Σε αντίθεση με τον Elk Cloner της Rich Skrenta, ο ιός Morris Worm δεν απαιτεί υλικό μεταφοράς (δισκέτα, CD κλπ.), παρά μόνο τη χρήση διαδικτύου. Μέσα στις  πρώτες 15 ώρες "μολύνθηκαν" 2.000 υπολογιστές και ο Morris γίνεται ο πρώτος κατηγορούμενος στην Ιστορία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών του 1984. Καταδικάστηκε σε  τρία χρόνια αστυνομικής επιτήρησης, 400 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο ύψους 10.050 δολαρίων - συν τα έξοδα εποπτείας.  

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1989: Παγκόσμιος Ιστός

Το 1989, ο Sir Tim Berners-Lee δημιούργησε τη "γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου" (HTML) για να κάνει τις ιστοσελίδες να εντοπίζονται μέσω αποθηκευμένων πληροφοριών (URL, ή αλλιώς "www"), βάζοντας τη βάση για έναν άπειρα μετρήσιμο Παγκόσμιου Ιστό.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1990: Photoshop

Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές που διευκολύνουν την ανάδειξη της ψηφιακής ύπαρξής μας στα social media, όμως αξίζει να θυμάσαι ότι όλες είναι απόγονοι του αξεπέραστου -ακόμη και σήμερα- Photoshop, "παιδί" ενός ευφυούς μηχανικού λογισμικού, του Thomas Knoll, ο οποίος ανέδειξε την επεξεργασία εικόνων μέσω υπολογιστή σε αληθινή τέχνη.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1991: Linux

Σε ένα πρώιμο παγκόσμιο ιστό που κυριάρχησε η Microsoft και η Apple, το Linux ήταν μια πιο φρέσκια και ισχυρή ιδέα. Το λειτουργικό σύστημα συμπεριλαμβανομένου του πυρήνα Linux δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds, και σύντομα έγινε ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1992: IBM Simon

Η IBM κυκλοφορεί ένα περίεργο, μικρό, πρωτότυπο κινητό τηλέφωνο. Μολονότι  το IBM Simon αποδείχθηκε εμπορική αποτυχία, στην πραγματικότητα. Αλλά στην πραγματικότητα η ιδέα ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της πολλοί θεωρούν ότι ο Simon είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1993: Όχημα με κυψέλες καυσίμου

Η τεχνολογία των κυψελών καυσίμου, που χρησιμοποιεί υδρογόνο το οποίο μεταβάλλεται σε ηλεκτρική ενέργεια, έχει μια ιστορία πάνω από 150 χρόνια και το πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου -ένα τρακτέρ 20 ίππων- κατασκευάστηκε το 1959. Όμως, το 1993 η καναδική εταιρεία Ballard Power Systems καταδεικνύει τις πρώτες μηδενικές εκπομπές σε αστικό λεωφορείο. Έκτοτε, η πρόοδος προς ένα οικονομικά βιώσιμο αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου παρέμεινε αργή αλλά σταθερή.

 

> Διάβασε ακόμη: Άγνωστες ιστορίες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τον "Ταξιτζή" του Scorsese

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1994: RQ-1 Predator Drone

Η ιδέα είχε συλληφθεί στη δεκαετία του ‘80, αλλά η πρώτη επιτυχής πτήσης χρειάστηκε πάνω από 14 χρόνια δοκιμών. Το RQ-1 Predator Drone δεν ήταν απλά ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος αναγνώρισης εδαφών και εχθρικών στρατευμάτων, αλλά διέθετε και μια συστοιχία οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων και δυο πυραύλων αέρος-εδάφους. Από τότε, το πολεμικό drone ενσωματώθηκε όλο και περισσότερο στον στρατό των Η.Π.Α. μεταμορφώνοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πολεμούν μεταξύ τους. Οι επικριτές λένε ότι τα Predator Drones προκαλούν θανάτους αθώων πολιτών και δημιουργούν παράπλευρες καταστροφές εξαιτίας της ελαττωματικής νοημοσύνης των συστημάτων πυροδότησης των πυραύλων.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1995: Αναστολέας του ιού HIV

Οι προοπτικές για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από AIDS αλλάζουν θεαματικά. Ο FDA εγκρίνει το Invirase, το πρώτο από μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης HIV, τα οποία εμποδίζουν ως και 90% την λειτουργία των ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή του ιού.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1996: DVD

Το DVD ήταν ένα τεράστιο βήμα της οικιακής ψυχαγωγίας και της αποθήκευσης τεράστιων δεδομένων για την εποχή. Οι πρώτες συσκευές αναπαραγωγής DVD κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία εκείνη τη χρονιά.

 

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1997: Υβριδικό αυτοκίνητο

Η Toyota εκπλήσσει τους φίλους και αντιπάλους αποκαλύπτοντας το υβριδικό Prius, ένα αυτοκίνητο με το βλέμμα στο μέλλον: απολαυστικό στο δρόμο, με χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι έναν σχεδόν αιώνα πριν, το 1902,  o Ferdinand Porsche έχει δημιουργήσει και κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αυστρίας το πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό όχημα με μπροστινή κίνηση, την Porsche P1.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1998: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς το Block Functional Cargo, γνωστό και ως Zarya, εκτοξεύθηκε στο διάστημα ως το πρώτο κομμάτι αυτού που τελικά θα γίνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων, με στόχο κοινά επιστημονικά πειράματα στους τομείς της βιολογίας, της φυσικής, της αστρονομίας, της μετεωρολογίας και  της ιατρικής σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ1999: Bluetooth 1.0

Σοβαρά. Bluetooth, ονομάστηκε από το παρατσούκλι ενός βασιλιά της Δανίας του 10ου αιώνα (Harald "Bluetooth" -Κυανόδους- Gormsson). H ασύρματη τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία μικρών αποστάσεων, η οποία μπορεί να μεταδώσει σήματα μέσω μικροκυμάτων σε ψηφιακές συσκευές, το Bluetooth, εφευρέθηκε εκείνη τη χρονιά. Σήμερα βρίσκεται προεγκατεστημένο μέσα σε κάθε ψηφιακό gadget -των smartphones συμπεριλαμβανομένων.  

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2000: PlayStation 2

Στο τεράστιο πεδίο των βιντεοπαιχνιδιών που ήδη είχαν κατακτήσει μικρούς και μεγάλους στην αρχή της νέας χιλιετηρίδας, προστέθηκε το κορυφαίο -μέχρι και σήμερα- λειτουργικό προσομοίωσης, το PlayStation 2 της Sony, που αξιοποίησε μια εποχή αναδυόμενων τεχνολογιών για να δημιουργήσει μια κονσόλα που θα σταθεροποιούσε την εταιρεία ως Gaming-Gem (έναν τίτλο που διατηρεί μέχρι σήμερα).

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2001: Wikipedia

Στην αρχή, δεν ήταν παρά ένα μοντέλο εισροής δεδομένων και ιστορικών πληροφοριών για κάθε λογής λήμμα σε απευθείας -και διαδραστική- σύνδεση με κάθε χρήστη του διαδικτύου. Οι ανακολουθίες, άπειρες. Ωστόσο, με τα χρόνια, η Wikipedia έχει μετατραπεί σε ακρογωνιαίο λίθο για την εύρεση εξακριβωμένων απαντήσεων για κάθε -υποψιασμένο- χρήστη του  internet. Με λίγη τύχη, θα συνεχίσει να το κάνει και για πολλές δεκαετίες ακόμη.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2002: IEEE 802.16

Οι ιδιοφυΐες στο Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ κατασκευάζουν ένα πρότυπο ασύρματου δικτύου, που λειτουργεί ως πρόδρομος του Wi-Fi. Η κεραία μπορούσε να μεταδώσει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μια ακτίνα που δεν ξεπερνούσε τα 50 χιλιόμετρα.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2003: Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος

Ολοκληρώνεται η διεθνής ερευνητική προσπάθεια χαρτογράφησης κάθε ανθρώπινου γονιδίου και αλληλουχίας των 3,1 δισεκατομμυρίων βάσεων που συνιστούν το ανθρώπινο DNA, αποτελώντας το θεμέλιο της κατανόησης για τη δημιουργία περαιτέρω προόδων στη μελλοντική ιατρική και την καλύτερη κατανόηση από πού προερχόμαστε.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2004: Facebook

Ο Mark Zuckerberg εγκαινιάζει έναν ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, που δέκα χρόνια μετά έμελλε να αποκτήσει 1,3 δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες -17% του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Το αστείο (;) της υπόθεσης είναι ότι ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Zuckerberg δημιούργησε το Facebook μόνο και μόνο για να μην χάσει επαφή με τους συμφοιτητές του μετά την αποφοίτησή τους από το Χάρβαρντ -καμιά τριανταριά άτομα δηλαδή.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2005: Google Maps

Συνδυάζοντας έναν παγκόσμιο δυναμικό χάρτη με δυνατότητες αναζήτησης πάνω σε ρεαλιστικά γεωγραφικά δεδομένα, η Google βοηθά κάθε πολίτη του πλανήτη να ανακαλύπτει τις οδούς που αναζητά με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή ή στο κινητό. Δύο χρόνια αργότερα, το σύστημα προσθέτει στις υπηρεσίες του και το Street View 360ο. 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2006: Wii

Το Wii Remote, κυκλοφορεί από τη Nintendo Remote, χρησιμοποιώντας οπτικούς αισθητήρες και αναγνώριση χειρονομιών για να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές κινήσεις του χρήστη-παίκτη στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού -από τένις μέχρι Mario Kart. Ό,τι πιο εντυπωσιακό -όσο και απαιτητικό- από κάθε άλλη παιχνιδομηχανή διαδραστικής εικονικής πραγματικότητας, ακόμη και σήμερα.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2007: iPhone

Ο Steve Jobs παρουσιάζει το πρώτο smartphone της Apple. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια συσκευές iPhone σε όλη την υφήλιο.

 

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2008: Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

Μετά από δέκα χρόνια εντατικών προεργασιών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για  την Πυρηνική Έρευνα (CERN) με έδρα τη Γενεύη θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία τον LHC (Large Hadron Collider), τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών αδρονίων, με σκοπό την τυχόν επαλήθευση της ύπαρξης του μποζονίου του Higgs - ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναζήτηση της δημιουργίας του σύμπαντος.

 

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του σούσι στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2009: Bitcoin

Ο ψευδώνυμος Satoshi Nakamoto εγκαινιάζει την πρώτη κρυπτογραφημένη μορφή "μετρητών". Το Bitcoin, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα δωρεάν διαθέσιμος σε κάθε χρήστη του ίντερνετ, επιτρέπει την συναλλαγή για προϊόντα και υπηρεσίες μέσω ενός ψηφιακού νομίσματος που χρησιμοποιεί υπολογιστικές μεθόδους επαλήθευσης πληρωμών και αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγών, που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες (τράπεζες).

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2010: Siri

Ο ψηφιακός βοηθός της Apple κυκλοφορεί ως εφαρμογή για συσκευές με λογισμικό iOS, χαρίζοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν πληροφορίες και οδηγίες μέσω φωνητικών εντολών.

 

 

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2011: Curiosity Rover

Το ρομποτικό όχημα με την ονομασία Curiosity Rover εκτοξεύθηκε από το το ακρωτήριο Canaveral το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς και προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη τον επόμενο Αύγουστο. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος της NASA ήταν να διερευνήσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη και να καθορίσει αν θα κατάλληλος για μικροβιακή (και συνεπώς, ανθρώπινη) ζωή.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2012: Machine Learning

Στο πλαίσιο έρευνας της Google δημιουργήθηκε ένα σύμπλεγμα 16.000 υπολογιστών με σκοπό να αναγνωρίσουν, να αφομοιώσουν και να αποκτήσουν στοιχεία ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσω της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης μέσα από αλγοριθμική αποθήκευση δεδομένων που αφορούν σε πρόσωπα, εκφράσεις, κινήσεις και φωνή, έως και την ψυχική διάθεση του ανθρώπου που έχουν μπροστά τους.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2013: Ανθρωποειδές ρομπότ

Η ρομποτική επανάσταση ξεκινά με τη "γέννηση" του Άτλαντα (Atlas) από τα εργαστήρια της εταιρείας Boston Dynamics. Το ανθρωποειδές ρομπότ με ύψος 1,75 και βάρος 80 κιλά έχει την ικανότητα να εκτελεί όλες τις ανθρώπινες κινήσεις με απόλυτη φυσικότητα -ακόμη και τούμπες- ενώ μπορεί να μεταφέρει έναν εξαθέσιο γωνιακό καναπέ με το μικρό του δαχτυλάκι.

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2014: Hemopurifier

Το 2014, ο πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με την επιδημία του αφρικανικού ιού Έμπολα -συμπτώματα: πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, διάρροια, μειωμένη λειτουργία συκωτιού και νεφρών, αιμορραγία, καταστροφή ανοσοποιητικού. Η μετάδοση του θανατηφόρου ιού πέρασε σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μέσα σε λίγους μήνες. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή έρχεται ένα "μαγικό φίλτρο" που υπόσχεται να φρενάρει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό του οργανισμού. Το Hemopurifier είναι η πρώτη ιατρική συσκευή που στοχεύει επιλεκτικά στον μολυσματικό ιό Έμπολα μέσω ανοσοκατασταλτικών πρωτεϊνών που διοχετεύονται στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς, μέσω αιμοκάθαρσης ταχείας διάρκειας. Σήμερα, η συσκευή Hemopurifier λειτουργεί με επίσης θετικές ενδείξεις όσον αφορά στην καταπολέμηση του καρκίνου.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2015: Φθηνότερες διαστημικές πτήσεις

Δυο διαστημικοί πύραυλοι, ο Falcon 9 και ο Shepherd 1, που χρηματοδοτούνται από την ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικών πτήσεων Blue Origin (ιδιοκτησίας Elon Musk), επιτυγχάνουν επιτυχημένες και ταχύτερες διαστημικές πτήσεις -με αρχή τη Σελήνη- με πολύ φθηνότερο λειτουργικό κόστος χάρη στην τεχνολογία Reusable Rockets, η οποία επιτρέπει την επανατροφοδότηση των συστημάτων διαστημικής πτήσης μέσω της ηλιακής ενέργειας. Τελικός στόχος της Blue Origin; O αποικισμός στον Άρη ή ακόμη και μακρύτερα.  

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2016: Oculus Rift

Η πλατφόρμα που έκανε τον Mark Zuckerberg δισεκατομμυριούχο, το Facebook, κυκλοφορεί το πρώτο οπτικοακουστικό πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας μέσω μιας συσκευής υψηλής ανάλυσης η οποία -στο εσωτερικό των γυαλιών- μπορεί να προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες που μιμούνται την ανθρώπινη στερεοσκοπική όραση,  πείθοντας τον εγκέφαλο του χρήστη πως ό,τι βλέπει είναι πραγματικό.

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2017: Tesla Model 3

Η εταιρία Tesla του μεγιστάνα μηχανικού και εφευρέτη Elon Musk κάνει τη μεγαλύτερη απόπειρά της δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με αυτονομία κινητήρα που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και κόστος αγοράς 35.000 δολάρια. Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στην εκτέλεση των παραγγελιών, το τρίτο τρίμηνο του 2018, το Tesla Model 3 ανακηρύσσεται το πιο εμπορικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

 

> Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που (μάλλον) δεν γνώριζες για το YouTube

 

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ2018: Μεταλλική 3D εκτύπωση

Εξαρτήματα για αυτοκίνητα, τζετ, αεροσκάφη και πυρηνικούς αντιδραστήρες τυπώνονται πλέον από έναν 3D εκτυπωτή. Τα νέα μεταλλικά προϊόντα που δημιουργεί η HP μέσω Metal Jet εκτυπωτών βιομηχανικής κλίμακας είναι ελαφρύτερα, ισχυρότερα και φθηνότερα και έως το 2020, οι εταιρείες Volkswagen και Primo Medical Group θα τα έχουν ενσωματώσει στην γραμμή παραγωγής τους.

2019: Η πατέντα για τα ιπτάμενα ταξί

ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΤΑΞΙ VOLOCOPTER

Το 2019, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, ήταν μία σημαντική χρονιά όσον αφορά το κομμάτι της Urban Air Mobility (UAM), καθώς μπήκαν οι βάσεις για τα αεροπορικά ταξί που -θεωρητικά πάντα και τότε-θα αποτελέσουν έναν μελλοντικό τρόπο μεταφοράς εντός των πόλεων. Ένα νέο σύστημα, το Compact Fly-By-Wire που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά αεροσκάφη, επανασχεδιάστηκε για 'αεροπορικά' ταξί. Είναι περίπου στο μέγεθος ενός βιβλίου.

Το συμπαγές αυτό σύστημα υπολογιστή μπορεί και 'συσκευάζει' τους "εγκεφάλους" των χειριστηρίων πτήσης ενός αεροσκάφους σε μία συσκευή. Δυνητικά, θα λειτουργεί πάντοτε σαν ένας ενεργοποιημένος αυτόματος πιλότος που θα φέρει ευελιξία, σταθερότητα και ασφάλεια στις μελλοντικές αστικές απογειώσεις και προσγειώσεις.

2020: Θερμικά μόνιτορ

ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΘΕΡΜΙΚΑ ΜΟΝΙΤΡΟ

Οι θερμικές κάμερες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον εντοπισμό διαρροών. Η έξαρση της Covid-19 όμως έφερε μία μικρή αλλαγή στη χρήση της τεχνολογίας τους: Πολλές εταιρείες σε κάθε κλάδο άρχισαν να αξιοποιούν την τεχνολογία υπέρυθρης απεικόνισης και τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχουν μετρήσεις θερμοκρασίας υψηλής ακρίβειας. Ναι, σε ανθρώπους.

Αεροδρόμια, εργοστάσια, επιχειρήσεις, σχολεία και χώροι εκδηλώσεων μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη 'λύση παρακολούθησης θερμοκρασίας' για τη διεξαγωγή μη επεμβατικού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των ατόμων που διέρχονται από ένα καθορισμένο σημείο εισόδου.

2021: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

εμβόλιο PfizeriStock

Δε θα μπορούσε τίποτα άλλο να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για τη συγκεκριμένη χρονιά και οι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Ειδικά εκείνα της Pfizer και της Moderna έφεραν πραγματική επανάσταση στο χώρο της ιατρικής καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν, δουλεύοντας εξαιρετικά καλά και, κυρίως, θέτοντας σοβαρές βάσεις για την πρόληψη μίας μελλοντικής πανδημίας. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η τελευταία συνέντευξη του Robin Williams

Πάλευε ήδη με μια άγνωστη τότε ασθένεια και τίποτα δεν θύμιζε τον παλιό εαυτό του.

Αυτή η Ferrari F40 Competizione αναζητά ιδιοκτήτη

Το μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της Ferrari, σε μία εκδοχή με μεγαλύτερη από τη διπλάσια ισχύ της βασικής έκδοσης, βγαίνει στο σφυρί.

Γραφει TopGear

Η τέταρτη γενιά αναδιπλούμενων smartphones είναι εδώ

Η Samsung παρουσιάζει τα Samsung Galaxy Z Flip4 και Z Fold4 που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά μας.

Γραφει Νικος Παπαηλιου

O Brad Pitt έχει τη δική του 'μαύρη λίστα'

Έχει λίστα με όλους τους ηθοποιούς με τους οποίους δεν θέλει να συνεργαστεί.