Viral videos, προκλητικές πόζες από καλλίγραμμα κορίτσια, φωτογραφίες από διακοπές, η απαραίτητη τοποθέτηση προϊόντων στα προφίλ των influencers και -ποιος θα το περίμενε;- διακίνηση ναρκωτικών. Μπορεί το Instagram να δείχνει αθώο (αν εξαιρέσει κανείς τις τεράστιες δόσεις ματαιοδοξίας) αλλά στα κατάλληλα χέρια γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για πώληση παράνομων ουσιών.

Αρκεί ένα κωδικοποιημένο hashtag του στυλ #weed4sale (σ.σ: μην το δοκιμάσεις, δεν λειτουργεί πια, οι κωδικοί στην ηλεκτρονική πιάτσα αλλάζουν συνεχώς) κι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ό,τι λαχταρά η όρεξή τους. Μάλιστα όπου #weed, μπορεί ο καθένας να βάλει το ναρκωτικό της αρεσκείας του, ενώ αντίθετα το να πληκτρολογήσεις την ονομασία της παράνομης ουσίας που αναζητάς δεν πρόκειται να σε βγάλει πουθενά.

Είναι δυνατόν οι dealers να έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό; Αν παλιότερα ίσχυαν οι νόμοι μίας αυστηρής omerta που έβαζε σε προτεραιότητά την ανωνυμία, σήμερα οι εποχές φαίνεται να έχουν αλλάξει. Όπως αναφέρει έρευνα του εξειδικευμένου site DrugAbuse, το 34% δεν φροντίζει ούτε καν να καλύψει το πρόσωπό του ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που διαφημίζουν την οικονομική επιτυχία της "επιχείρησής" τους. Η ματαιοδοξία, λοιπόν, που κυριαρχεί στο Instagram είναι μία ασθένεια που προσβάλλει ακόμα κι εκείνους που πρέπει, πάση θυσία, να κρατήσουν την ανωνυμία τους.


Όπως αναφέρει το DrugAbuse, συνήθως εκείνοι που βρίσκουν τον μπελά τους είναι οι πελάτες κι όχι οι dealers.


Η διακίνηση ναρκωτικών στο ίντερνετ δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά πιο παλιά το παιχνίδι παιζόταν σε πλατφόρμες instant messaging που το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα τηλέφωνο, το οποίο όμως μπορούσες να βρεις μόνο από πολύ έμπιστες πηγές. Τώρα, τουλάχιστον στις Η.Π.Α, όλα γίνονται μέρα μεσημέρι στον θαυμαστό κόσμο του Instagram.

Φυσικά, υπάρχουν και οι πιο προσεκτικοί, εκείνοι που προτιμούν το Kik. Τι είναι πάλι αυτό; Μία πλατφόρμα για instant messaging που δεν χρειάζεται τηλεφωνικό αριθμό παρά μόνο ένα username, χρησιμοποιεί όμως κρυπτογράφηση που κάνει την εντόπισή του από την αστυνομία πιο δύσκολη.

Τελικά, εύλογα αναρωτιέται κανείς: αφού σίγουρα κάποιους θα πιάνουν οι αρχές, ποιοι είναι αυτοί; Όπως αναφέρει το DrugAbuse, όπως ήταν αναμενόμενο, συνήθως εκείνοι που βρίσκουν τον μπελά τους είναι οι πελάτες κι όχι οι dealers.

Ο λόγος; Τα πακέτα με τις παράνομες ουσίες αποστέλλονται ταχυδρομικώς, με τον αποστολέα να παραμένει συνήθως κρυμμένος πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας. Όταν η αστυνομία εντοπίσει ένα τέτοιο πακέτο, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο πέρα από το να περιμένει να φτάσει στον τελικό προορισμό του.

Aπό: Esquire IT

Έτσι, καλό είναι όσοι διατηρούν ψευδαισθήσεις πως τα social media είναι ένας κόσμος όπου όλα επιτρέπονται και δεν υπάρχουν επιπτώσεις, να έχουν στο μυαλό τους ότι πράγματα είναι περισσότερο επικίνδυνα από όσο φαίνονται. Στην άλλη πλευρά της γραμμής βρίσκονται, συνήθως, επαγγελματίες που ξέρουν να φυλάγονται.