30 χρόνια μετά, το Game Boy δε συγκρίνεται με τίποτα

Τρεις δεκαετίες γεμάτες επιτυχίες, αναμνήσεις και κόκκινα μάτια.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 19 Απριλίου 2019

Υπάρχουν video games, κονσόλες, virtual reality κάσκες και υπάρχει και το καλύτερο φορητό αντικείμενο που έφτιαξαν ποτέ χέρια ανθρώπου. Το Game Boy, για όσους υπήρξαμε φανατικοί του, είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα portable της Nintendo. Ήταν το βάπτισμα πυρός στον μαγικό κόσμο των games, το αγαπημένο μας παιχνίδι στην παιδική μας ηλικία, το μοναδικό πράγμα που όσο κι αν πονούσαν τα μάτια μας δεν αφήναμε κάτω για κανέναν μα κανέναν λόγο.

Το Απρίλιο του 1989 το Game Boy βρέθηκε στα ράφια των καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών της Ιαπωνίας. Ακολούθησαν τον Ιούλιο οι Η.Π.Α και -όπως συνήθως συνέβαινε τότε- τελευταία και καταϊδρωμένη η Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Πόσες πιθανότητες είχε μία portable κονσόλα με ασπρόμαυρη οθόνη, κάπως χοντροκομμένο σχεδιασμό, πολύ κακή σχέση με το φως του ήλιου που σχεδόν δεν επέτρεπε την χρήση της κι ένα πολύ περίεργο puzzle game (λέγε με Tetris) για κράχτη να γνωρίσει την επιτυχία; Κι όμως, 30 χρόνια μετά το Game Boy είναι ένας πραγματικός θρύλος.

Κατάφερε μέσα από τα χρόνια να πουλήσει 200 εκ. κομμάτια παγκοσμίως

Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα κομμάτι της pop κουλτούρας. Μία κονσόλα που μόνο ίσως το PlayStation μπορεί να συναγωνιστεί σε αναγνωρισιμότητα. Ακόμα και στο τελευταίο ελληνικό χωριό, υπάρχουν γιαγιάδες που έμαθαν το όνομά του, αφού προσπαθούσαν να πείσουν απεγνωσμένα τα εγγόνια τους να βγουν στο φως του ήλιου και να παρατήσουν επιτέλους αυτό το "μαραφέτι".

Το φαινόμενο που ήθελε εκκολαπτόμενους gamers να κλείνονται με σβηστά φώτα σε ένα δωμάτιο για ώρες, δεν ήταν καθόλου σπάνιο. Άλλωστε, σε αντίθεση με άλλες κονσόλες, όπως το NES και το Sega Mega Drive, το Game Boy μπορούσες εύκολα να το κρύψεις κάτω από τα σεντόνια. Τα κόκκινα μάτια το πρωί ήταν η απόδειξη άλλης μίας σχεδόν άυπνης νύχτας.

Πώς κατάφερε όμως εκείνο και οι επίγονοί του (Game Boy Color, Game Boy Advance) να πουλήσουν σχεδόν 200 εκ. κομμάτια παγκοσμίως; Καταρχάς, μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες σχεδιασμού στα μάτια αρκετών designers, στα χέρια όμως των πιτσιρικάδων ήταν ακριβώς όπως έπρεπε. Η Nintendo έχτισε μία μεγάλη παράδοση πάνω σε αυτό και την "παιδικότητα" που κουβαλά.

Επίσης, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τα ασπρόμαυρα γραφικά του έδιναν και του δίνουν μία retro αίσθηση που αγάπησαν οι gamers -άλλωστε, πολλές φορές, less is more. Τέλος, υπήρχαν τα video games, οι τετράγωνες κασέτες που αγαπήσαμε με πάθος: Super Mario, Tetris, Battletoads, The Legend of Zelda, Mega Man, Donkey Kong, NBA Jam ήταν μόνο μερικά από αυτά.


Γιατί, τελικά, υπάρχει κάποια πιο γλυκιά ανάμνηση από τις χαρακτηριστικές νότες που έβγαζε όταν έπεφτε το logo της Nintendo στην αρχή;


Μάλιστα για όσους που αγγίξαμε επικίνδυνα επίπεδα εξάρτησης από το portable της ιαπωνικής εταιρείας, υπήρξε κι ένα παιχνίδι που πήγε το κάψιμο ένα βήμα παραπέρα: στο περιβόητο Track and Field έπρεπε να κάνεις παγκόσμια ρεκόρ σε αθλήματα στίβου κι ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρεις ήταν να πάρεις ένα στυλό και να χτυπάς με μανία τα κουμπιά περίπου σα να παίζεις "ξυστό".

Το Game Boy, πιστός σύντροφος κάθε μικρού gamer, ήταν τόσο σκληραγωγημένο που άντεχε ακόμα και αυτήν την εξωφρενική δοκιμασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρωτοστατεί στην αγορά νοσταλγίας που έχει στηθεί γύρω από τις κονσόλες του παρελθόντος. Γιατί, τελικά, υπάρχει κάποια πιο γλυκιά ανάμνηση από τις χαρακτηριστικές νότες που έβγαζε όταν έπεφτε το logo της Nintendo στην αρχή; Για κάποιους από εμάς, όχι, δεν υπάρχει. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι θα έχεις δύο λογαριασμούς WhatsApp στο κινητό

Δύο πολύ απλές λύσεις για να μην αγοράσεις δεύτερο smartphone.

Οι κορυφαίες compact cameras αυτή την στιγμή

Από την Sony και την Canon μέχρι τις Panasonic και Fujifilm: 4 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και εξυπηρετούν κάθε τύπου φωτογράφο.