Η βίαιη αναρρίχηση του Mortal Kombat προς την κορυφή

Κανείς δεν περίμενε ότι 27 χρόνια μετά το σκοτεινό fighting game θα συνέχιζε να σπάει τα ταμεία.

Το Mortal Kombat υπάρχει από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας. Τουλάχιστον όσοι ανήκουμε στη γενιά των τριαντάρηδων και μπήκαμε από μικροί στον κόσμο του gaming. Ήδη από το 1992 βρισκόταν πολύ ψηλά στα charts. Εικοσιεφτά χρόνια μετά όμως, παραμένει στην κορυφή, με το νέο επεισόδιο (Mortal Kombat 11) να σπάει τα ταμεία. Το αμερικανικό Esquire μίλησε με τον δημιουργό του, Ed Boon, για την εξωφρενική επιτυχία του τίτλου και τον ρώτησε αν περίμενε ποτέ αυτή την εξέλιξη. "Σε καμία περίπτωση. Αν κάποιος μου το έλεγε στα 90s θα γελούσε. Δεν ξέραμε καν αν θα υπάρξει sequel, πόσο μάλλον μία πορεία τριάντα σχεδόν χρόνων".

Είναι περιττό να πούμε ότι το Mortal Kombat ξεπέρασε και τα πιο τρελά όνειρα τόσο του Boon όσο και της ίδιας της βιομηχανίας που δεν το είχε προβλέψει σε καμία περίπτωση. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια;

Η βίαιη αναρρίχηση του Mortal Kombat προς την κορυφή
Οι Ed Boon, ο Bosslogic, η Ronda Rousey, ο Plastic Cell, και δύο επισκέπτες στην παρουσίαση του Mortal Kombat 11.

Το 1992 ο 28χρονος τότε προγραμματιστής έβγαζε το ψωμί του προγραμματίζοντας φλιπεράκια. Όταν, όμως, συνάντησε τον σχεδιαστή ηλεκτρονικών παιχνιδιών John Tobias και μαζί κατέληξαν στην ιδέα να βασίσουν τους ήρωες σε αληθινές φωτογραφίες που είχαν digital επεξεργασία ο κύβος ερρίφθη: τα fighting games δεν θα ήταν ποτέ πια ίδια πια. Εκατομμύρια κασέτες, εκατομμύρια αφίσες σε παιδικά δωμάτια, εκατομμύρια γυμνασμένοι αντίχειρες οδήγησαν το σκοτεινό video game τους ως τα λαμπερά studios του Χόλιγουντ.

Μέχρι το 1995 το Mortal Kombat είχε καταφέρει να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών στο gaming ενώ παράλληλα είχε δημιουργήσει τρομερές αντιδράσεις για την αχαλίνωτη βία που το διέκρινε. Επειδή, όμως, τα πάντα αλλάζουν με διαστημικούς ρυθμούς στον κόσμο της τεχνολογίας ήδη από τα τέλη των 90s, τα πράγματα δεν φαίνονταν και πολύ ρόδινα για τον πνευματικό παιδί των Boon και Tobias. Ήταν οι εποχές που ξεκινούσε η μόδα του 3D και το Mortal Kombat 4 δεν τα κατάφερνε και τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Μάλιστα, προς το τέλος των 00s τα Midway Studios, η εταιρεία που φιλοξενούσε τον τίτλο δηλαδή, κήρυξε πτώχευση. "Εκείνη την περίοδο αποφάσισα να επικεντρωθώ στο παιχνίδι, άσχετα με το τι συνέβαινε γύρω μου" λέει ο Boon, για να συνεχίσει: "Το 2009 ήταν πολύ κρίσιμη χρονιά για μένα". Τι έγινε τελικά; Ως δια μαγείας το Mortal Kombat 9 βρήκε τον κατάλληλο βηματισμό, συγχρονίστηκε με την εποχή του και έγινε το πιο επιτυχημένο εμπορικά επεισόδιο της σειράς μέχρι στιγμής κάτω από τη στέγη της Warner Bros αυτήν την φορά.

Ο Boon υποστηρίζει πως αυτό έκανε το Mortal Kombat να διαφέρει πάντα από τα υπόλοιπα fighting games ήταν εκτός από τη σκοτεινή του ατμόσφαιρα και το βάθος που είχε η ιστορία αλλά και οι χαρακτήρες. Κάτι, δηλαδή, που είναι πολύ φανερό και στο ενδέκατο επεισόδιο της σειράς. Επί της ουσίας οι gamers βυθίζονται περισσότερο σε ένα εντυπωσιακό block buster οκτώ ωρών και λιγότερο σε ένα video game πολεμικών τεχνών.

Ed Boon Mortal Kombat 11 συνέντευξη
Ο Ed Boon θεωρείται, όχι άδικα, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του gaming.

"Πραγματικά στο μέλλον θα ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο" είναι η απάντηση του Boon στην ερώτηση αν έχει βαρεθεί καθόλου το παιχνίδι. Μέχρι τότε, όμως, θα συνεχίσει να οδηγεί το Mortal Kombat σε μία πορεία που ξεκίνησε πριν εικοσιεφτά χρόνια και συνεχίζεται. Τελικά είναι εντυπωσιακό το πώς ένα video game που βυθίζεται μέχρι την κόλαση κατάφερε να αγγίζει την στρατόσφαιρα της επιτυχίας με όλους τους μη αναμενόμενους και καθόλου καθώς πρέπει τρόπους.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης