Το Instagram ετοιμάζεται να εξαφανίσει τα likes

Η ιδέα που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και θα αλλάξει τα social media μία για πάντα.

Το μέσο δεν φταίει σχεδόν ποτέ, η κακή χρήση όμως από τους ανθρώπους μπορεί να γεννήσει φοβερές παθογένειες. Έτσι, η επανάσταση των social media που βασίστηκε σε έναν απλό μηχανισμό σήμερα πια καταδυναστεύει την καθημερινότητά μας: αν κάποτε τα likes ήταν μία ευχάριστη καινοτομία, το 2019 έχουν μετατραπεί σε έναν οδοστρωτήρα για τις ιντερνετικές συμπεριφορές και συνειδήσεις. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να είμαστε αρεστοί -ακόμα κι αν γινόμαστε βαρετοί, προβλέψιμοι και επιφανειακοί- παρά να είμαστε ο εαυτός μας. Την ίδια, όμως, στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε τα social media χωρίς την ύπαρξη των likes. Λίγο έως πολύ αποτελούν την κινητήρια δύναμή τους.

Σε μία κίνηση, όμως, που αναμένεται να ταράξει τα νερά το Instagram αποφάσισε να βάλει φρένο σε αυτήν την τρέλα. Σκοπεύει στο άμεσο μέλλον, σε δοκιμαστικό στάδιο και πιο συγκεκριμένα στον Καναδά να κάνει τα likes αόρατα. Τι εννοούμε τώρα με αυτό; Οι χρήστες θα μπορούν να πατούν "καρδούλες" σε ό,τι τους αρέσει, δείχνοντας έτσι την προτίμησή τους, κανείς όμως δεν θα μπορεί να δει πόσα likes συσσωρεύονται πέρα από τον δέκτη τους. Ο σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι να γίνει το κοινωνικό δίκτυο λιγότερο ανταγωνιστικό, λιγότερο αγχωτικό και κυρίως να αφήσει τους χρήστες να εκφραστούν ελεύθεροι μακριά από το ασταμάτητο κυνήγι των likes.

Το Instagram ετοιμάζεται να εξαφανίσει τα likes

Το ρίσκο είναι μεγάλο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τα εκατομμύρια που παίζονται πια στα social media, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο του marketing. Για κάθε influencer όμως που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για λίγα ακόμα likes, υπάρχει ένας έφηβος που βυθίζεται στην κατάθλιψη επειδή δεν μπορεί -ή ακόμα καλύτερα δεν θέλει- να βουτήξει σε αυτόν τον ακραία ανταγωνιστικό και χωρίς έλεος κόσμο.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το πείραμα θα πετύχει ή αν, τελικά, το Instagram θα τολμήσει να αλλάξει όλα τα δεδομένα, σίγουρα όμως το γεγονός ότι ήδη γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό. Τα social media φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους κι όχι οι άνθρωποι για να εξυπηρετούν τα social media άλλωστε, καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.