Ο σκοτεινός ωκεανός του Dark Web

Κι όμως, ο ανεστραμμένος καθρέφτης του ίντερνετ δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο νομίζεις.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 17 Μαΐου 2019

Σύμφωνα με μία πολύ διαδεδομένη μεταφορά, αν το διαδίκτυο που χρησιμοποιούμε καθημερινά ήταν παγόβουνο θα ήταν μόνο η κορυφή του. Κάτω από την επιφάνεια, το μεγαλύτερο μέρος του ίντερνετ είναι βυθισμένο και ονομάζεται Dark Web. Εκεί βαθιά, στο μεγάλο πουθενά, υπάρχει ένας γαλαξίας από sites αφιερωμένα στην αγορά και πώληση ναρκωτικών, όπλων και υπηρεσιών από hackers και πληρωμένους δολοφόνους. Φυσικά, όπως είναι γνωστό, η φαντασία των ανθρώπων καλπάζει κι εύκολα τεντώνει μία φήμη μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Όχι, το Dark Web δεν αποτελεί το μεγαλύτερο μέρους του διαδικτύου, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Η πραγματικότητα, ως συνήθως, είναι αρκετά διαφορετική. Ο ορισμός που δίνει το εξειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας Recorded Future είναι ότι "τα sites που χρειάζονται ειδικό λογισμικό ή ειδική άδεια για να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτά αποτελούν το Dark Web". Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να καταπιάνονται με παράνομες δραστηριότητες. Πώς, όμως, μπορεί να φτάσει κανείς μέχρι αυτό; Το λογισμικό που ακούει στο όνομα Tor είναι, με διαφορά, ο πιο διαδεδομένος τρόπος. Αν και η αλήθεια είναι, χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, πως αυτό που κάνει δεν έχει και μεγάλη διαφορά από το ξέπλυμα χρήματος όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ξεπλένει, με άλλα λόγια, τις διευθύνσεις των χρηστών για να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.

Ο σκοτεινός ωκεανός του Dark Web

Το Dark Wed δεν φιλοξενεί, επί της ουσίας, περισσότερα από 9 χιλ. sites

Κινδυνεύοντας να ακουστεί κλισέ, βέβαια, όπου υπάρχει καπνός (συνήθως) υπάρχει και φωτιά. Έτσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έγινε διάσημο μέσα από το Silk Road, ένα portal που υπήρξε περιβόητο για τις παράνομες υπηρεσίες που προσέφερε αν και δε λειτουργεί πια. Το Dark Web, όμως, δεν είναι μόνο αυτό: μεγάλες δίκτυα πληροφόρησης, όπως οι New York Times και το Facebook, διαθέτουν mirror sites (σ.σ: ιστότοποι που λειτουργούν σαν καθρέφτης των αυθεντικών) για να μπορούν και οι χρήστες που ζουν σε αυταρχικά καθεστώτα να ενημερώνονται. Η ελευθερία από το έγκλημα απέχει, άλλωστε, ελάχιστα εκατοστά πολλές φορές.

Πόσο μεγάλο είναι όμως τελικά από το μυστικό διαδίκτυο; Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Recorded Future, επί της ουσίας, δεν φιλοξενεί περισσότερα από 9 χιλ. sites. Ένα νούμερο ελάχιστο μπροστά στα 200 εκ. sites του "κανονικού" ίντερνετ. Μάλιστα, υστερεί και σε άλλους τομείς, αφού ο διαμοιρασμός όσον αφορά τις γλώσσες δεν είναι καθόλου δίκαιος: 86% των σελίδων είναι στα Αγγλικά (σε σχέση με το 54% του "κανονικού διαδικτύου"). Όσο για την ποιότητα λειτουργίας του οικοσυστήματος; Εκεί τα ποσοστά πέφτουν κατακόρυφα, αφού ενώ έχουμε συνηθίσει το 99% των sites που πληκτρολογούμε να λειτουργούν ανά πάσα ώρα και στιγμή, στο Dark Web θα πρέπει να συμφιλιωθούμε σχεδόν με το ανάποδο, αφού το 90% των sites παρουσιάζουν προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας.

Dark Web 2 ίντερνετ

Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι το γεγονός ότι μπορείς να πέσεις πανεύκολα θύμα απάτης όταν χρησιμοποιείς το λογισμικό του Tor για να πλοηγηθείς στο Dark Web. Ακόμα και το παραμικρό λάθος στην πληκτρολόγηση μίας διεύθυνσης μπορεί να στείλει τα "αρπακτικά" εναντίον σου χωρίς καν να το καταλάβεις. O μεγάλος φόβος σου ότι κάποιος θα σου κλέψει τους αριθμούς και τους κωδικούς των καρτών σου μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε χρόνο dt. Ότι, δηλαδή, μπορεί να συμβεί και στον πραγματικό κόσμο σε περίπτωση που προσπαθήσεις να έχεις παράνομες συναλλαγές ενώ δεν κατέχεις σωστά τους κώδικες του υποκόσμου. Οι αθώοι χρήστες φωσφορίζουν σα δόλωμα στα σκοτεινά νερά του Dark Web.


Όσο περνούν τα χρόνια και οι κανονισμοί του ίντερνετ γίνονται όλο και πιο αυστηροί, η λογική λέει ότι το Dark Web θα συρρικνώνεται.


Τελικά, το Dark Web αν ήταν παγόβουνο θα ήταν μία πολύ λεπτή, σχεδόν διάφανη στρώση στον πάτο του παγετώνα. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα εννιά πιο επικίνδυνα για παράνομες συναλλαγές sites του σκοτεινού διαδικτύου είναι πάρα πολύ δύσκολα προσβάσιμα. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα links για αυτά, κάνοντας την πλοήγηση, ιδιαίτερα για τους άπειρους, από δύσκολη έως αδύνατη. Όλα αυτά, όμως, είναι και αναμενόμενα και λογικά: όπως δεν μπορείς να αγοράσεις χειροβομβίδες σε πολυκατάστημα του πραγματικού κόσμου, έτσι χρειάζονται και οι αντίστοιχες δεξιότητες για να βρεις αυτό που θες στο Dark Web. Το απόκρυφο και δύσχρηστο οικοσύστημα απαιτεί μεγάλη εμπειρία τόσο στους υπολογιστές όσο και στις παράνομες συναλλαγές, για αυτό και το Tor δεν κατάφερε ποτέ να γίνε μαζικό φαινόμενο.

Dark Web 3 ίντερνετ

Έτσι, όσο περνούν τα χρόνια και οι κανονισμοί του ίντερνετ γίνονται όλο και πιο αυστηροί, η λογική λέει ότι το Dark Web θα συρρικνώνεται. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον -όπως κανείς, δεν περίμενε ποτέ ότι ένα από μεγαλύτερα όπλα των επαναστάσεων στη Βόρεια Αφρική, που έμειναν γνωστές ως "Αραβική Άνοιξη", θα ήταν ένα social media που ακούει στο όνομα Twitter.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

UA Rush, η συλλογή της Under Armor που θα δώσει ενέργεια στις προπονήσεις σου

Η επαναστατική σειρά αθλητικών ενδυμάτων είναι εξοπλισμένη με υλικά που παρέχουν αυξημένη ταχύτητα, δύναμη, αντοχή και μυϊκή αποκατάσταση.

5 κόλπα στο Google Maps που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Χρήσιμες και εύκολες στη χρήση λειτουργίες του δημοφιλούς app.