Η NASA αναζητά την πηγή της ζωής στον Τιτάνα

Αυτήν την φορά πρωταγωνιστής της αποστολής θα είναι ένα μικρό ελικόπτερο σε σχήμα drone.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 01 Ιουλίου 2019

Ο Κρόνος είναι ο πιο ιδιαίτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, τουλάχιστον όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. Κανένα άλλο ουράνιο σώμα δεν έχει τους εντυπωσιακούς δακτυλίους που διαθέτει εκείνος. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες ήρθε ξανά στο προσκήνιο χάρη σε μία νέα αποστολή της NASA: η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να στείλει ένα ρομπότ στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη, με σκοπό να συλλέξει στοιχεία για την πιθανή ύπαρξη εξωγήινης ζωής εκεί στο μακρινό παρελθόν.

Γιατί, όμως, το ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Τιτάνα και γιατί επιλέχθηκε αυτός από όλους τους υπόλοιπους; Ο λόγος είναι απλός, αφού ο Τιτάνας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Γη, με συνεπές αποτέλεσμα οι επιστήμονες να ελπίζουν ότι μπορεί να κρύβονται μυστικά για το πώς δημιουργήθηκε η ζωή στον δικό μας πλανήτη.

Η αποστολή θα ονομαστεί Dragonfly (σ.σ: λιβελούλη) και θα ξεκινήσει το ταξίδι της το 2026 με σκοπό να φτάσει το 2034 στον Τιτάνα. Αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη αποστολή από τις υπόλοιπες διαστημικές αποστολές των τελευταίων χρόνων, είναι πως αυτήν την φορά η NASA θέλει να εκμεταλλευτεί την πυκνή ατμόσφαιρα και τη χαμηλή βαρύτητα για να απογειώσει ένα μικρό ελικόπτερο παρόμοιο με drone, το οποίο θα πετάξει πάνω από τον δορυφόρο του Κρόνου συλλέγοντας εικόνες και αναλύοντας το έδαφός του, ιδιαίτερα χημικά στοιχεία όπως υδρογόνο και οξυγόνο που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.

"Αυτή η αποστολή ήταν απλώς αδύνατη μερικά χρόνια πριν, έτσι η NASA για μία ακόμη φορά θα καταφέρει πρώτη αυτό που κανείς άλλος δεν μπορεί" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jim Bridenstine, διευθυντής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Όσο για το drone; Θα καλύψει απόσταση ίση με 175 χλμ., σχεδόν το διπλάσιο δηλαδή από τις διαδρομές που έχουν κάνει τα ρομποτικά οχήματα στο έδαφος του Άρη. 


φωτογραφίες © Pot

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Volocopter, το ιπτάμενο ταξί του μέλλοντος είναι εδώ

Ένα φουτουριστικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

Οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο της Apple

Η αποχώρηση του σχεδιαστή Jony Ive, αγαπημένου παιδιού του Steve Jobs, σημαίνει το τέλος μίας εποχής.