Οι καλύτερες φορητές κονσόλες όλων των εποχών

Πριν τον ερχομό του Nintendo Switch Lite υπήρξαν κάποιες handheld επιλογές που έγραψαν ιστορία.

Εδώ και λίγες μέρες η νέα φορητή κονσόλα της Nintendo μονοπωλεί το ενδιαφέρον της gaming κοινότητας. Η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε για άλλη μία φορά, με το Nintendo Switch Lite, να προκαλέσει έναν καλώς εννοούμενο χαμό. Όλα δείχνουν πως θα προσθέσει άλλη μία μεγάλη επιτυχία στη μακριά διαδρομή που έχει διανύσει από τα 80s μέχρι σήμερα και η οποία είχε πάντα, τελικά, στην αιχμή του δόρατος της handheld consoles.

Άσχετα με το τι πιστεύεις για την εταιρεία -ότι ίσως οι τίτλοι της είναι παιδικοί, ότι έχει βρει μία επιτυχημένη συνταγή που επαναλαμβάνει ασταμάτητα όπως συχνά λένε οι επικριτές της- ένα πράγμα είναι σίγουρο: Κανείς ποτέ δεν πλησίασε τη Nintendo στις φορητές κονσόλες. Η παρακάτω λίστα με τις καλύτερες όλων των εποχών είναι τρανή απόδειξη για αυτό.

Sega Nomad (1995)

Σχεδόν ξεχασμένο από την ιστορία, υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή του. Ακριβώς 22 χρόνια πριν το Switch σου έδινε τη δυνατότητα να παίξεις games από τη μεγάλη κονσόλα της εταιρείας, βάζοντας κασέτες του Genesis. Δυστυχώς τα σοβαρά προβλήματα μπαταρίας έδωσαν πρόωρο τέλος σε μία κατά τα άλλα εξαιρετική προσπάθεια.

Nintendo DS (2004)

Δύο οθόνες. Κι όμως, μονάχα η Nintendo θα τολμούσε μία τόσο εξωφρενική ιδέα και στο τέλος θα τα κατάφερνε. Το πρωτότυπο και περίεργο setup έβαλε μεγάλες σπαζοκεφαλιές στους κατασκευαστές παιχνιδιών, δείχνοντας ότι πολλές φορές οι προκλήσεις φέρνουν και τις καλύτερες ιδέες.

Nintendo Game Boy Color (1998)

Στις Η.Π.Α συνηθίζουν να λένε ότι κάτι που δουλεύει καλά δεν το πειράζεις. Οι υπεύθυνοι της Nintendo όμως έκριναν ότι είχε έρθει η ώρα για το ασπρόμαυρο Game Boy (το οποίο είχε κατατροπώσει τους έγχρωμους αντιπάλους του) να περάσει στο επόμενο στάδιο: Και εγένετο χρώμα.

Neo Geo Pocket Color (1999)

Στη χρυσή εποχή για τις κονσόλες, η περίπτωση του Neo Geo θύμιζε αυτοκίνητο τρομερών επιδόσεων που ποτέ δεν πήρε την προσοχή που του άξιζε. Η ιστορία όμως δικαιώνει αυτή την φορητή κονσόλα, με κάποια δικά της fighting games όπως το King of Fighters να θεωρούνται χαμένα διαμάντια από μπαρουτοκαπνισμένους retrogamers.

Sega Game Gear (1991)

Το αντίπαλο δέος του Game Boy και η φορητή κονσόλα που περίμεναν όλοι να κερδίσει τη μονομαχία έχοντας έγχρωμο προβάδισμα, πολύ μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και τρομερά επιθετικό marketing. Η Nintendo όμως έριξε τον κρυμμένο άσο την κατάλληλη στιγμή: Τη μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικούς τίτλους που έκαναν τη Sega να μην μπορεί να ακολουθήσει.

Nintendo Game Boy Advance (2001)

Το Game Boy Colour ήταν απλά ένα μικρό σκαλοπάτι για τη μεγάλη επιτυχία των 16-bits του Game Boy Advance. Με εκπληκτικά games (Pokémon, Metroid) έπαιζε μόνο του, σε μία εποχή χωρίς σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό, και παρ' όλα αυτά κατάφερνε να κάνει MVP εμφανίσεις.

Sony PlayStation Portable (2005)

Ένα μεγάλο ρίσκο κι ένα ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα που κερδήθηκε. Εισερχόμενη σε ένα ανεξερεύνητο τοπίο, όπου η Nintendo ήταν το μεγάλο αφεντικό, η Sony έφερε μαζί της πολύ δυνατά όπλα: Τίτλοι όπως το Final Fantasy, το Medal of Honour και το Metal Gear σε συνδυασμό με το πρωτόγνωρο τότε multiplayer mode την βοήθησαν να εδραιωθεί και στην αγορά της φορητής κονσόλας.

Nintendo Switch  (2017)

Το απόλυτο πολυεργαλείο για κάθε gamer, τόσο φορητό όσο και σταθερό, με εκατοντάδες εξαιρετικά games να το συνοδεύουν αποτέλεσε άλλη μία τεράστια επιτυχία για την ιαπωνική εταιρεία. Μάλιστα, η Lite εκδοχή του που κυκλοφόρησε εδώ και κάποιους μήνες έχει ανεβάσει τον πήχη της επιτυχία ακόμη πιο ψηλά. 

Nintendo 3DS (2011)

H πορεία των handheld consoles της Nintendo θα μπορούσε να έχει ένα πολύ ταιριαστό μότο: όλο και ψηλότερα. Έτσι, το 2011, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μεταφέρουν την επιτυχία και σε 3D διαστάσεις, καταφέρνοντας παράλληλα να παρουσιάσουν μία κονσόλα που αγαπήθηκε από όλες ανεξαιρέτως της ηλικίες - από 5 έως 55 χρονών.

Nintendo Game Boy (1989)

Η ζωντανή ιστορία του gaming σε μία μόνο χοντροκομμένη και ασπρόμαυρη κονσόλα. Ένα pop φαινόμενο των 90s που καταφέρνει μέχρι σήμερα να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην πολύ κερδοφόρα αγορά του retrogaming. Πολύ απλά ένας πραγματικός θρύλος γεμάτος νοσταλγία.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος