TikTok, ο μεγάλος κίνδυνος για το Facebook

Το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο, που σπάει όλα τα ρεκόρ, απειλεί την μονοκρατορία του Mark Zuckerberg.

Η Κίνα γεννά τεχνολογικούς γίγαντες σε ρυθμό πυροβόλου. Οι τιτάνες όμως αυτοί (Tencent, Alibaba, Baidu) παραμένουν στα δικά τους γεωγραφικά σύνορα χωρίς να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τη Δύση. Σε αυτήν την παγιωμένη κατάσταση υπάρχει μία τρανταχτή εξαίρεση: Το Tiktok. Το κοινωνικό δίκτυο ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance (σ.σ: ειδικότητά του τα videos που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν όσο περισσότερους θεατές γίνεται) έχει πια αγγίξει τα 500 εκ. εγγραμμένους χρήστες όχι μόνο στην Ασία αλλά τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική.

Πριν κάποια χρόνια το Snapchat ήταν το μεγάλο τέρας που ο Mark Zuckerberg ήθελε να βγάλει από τη μέση. Ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες να το εξαγοράσει, φρόντισε μέσω του WhatsApp και του Instagram, να περιορίσει την δράση του. Είναι γνωστό ότι ο Mr. Facebook παρακολουθεί στενά τους φίλους κι ακόμα πιο στενά τους αντιπάλους του. "Το Tik Tok πηγαίνει πολύ καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ στην Ινδία έχει ήδη ξεπεράσει το Instagram. Είναι, πράγματι, ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο" φαίνεται να δήλωσε, πρόσφατα, σε στενό κύκλο συνεργατών του όπως μεταδίδει το The Verge.

TikTok, ο μεγάλος κίνδυνος για το Facebook

Όπως πάντα η αυτοκρατορία του Zuck έχει -ή δημιουργεί από το μηδέν- εφεδρείες για να ρίξει στη μάχη. Έτσι τον περασμένο Νοέμβριο γεννήθηκε ο κλώνος του TikTok που ακούει στο όνομα Lasso. Μερικούς μήνες, όμως, μετά το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί. Στην αγορά του Μεξικού, όπου το Facebook θεωρεί το επόμενο μεγάλο project του, το Lasso μετρά 175 χιλιάδες downloads, την ίδια στιγμή που το TikTok το παρακολουθεί από χαοτική απόσταση ασφαλείας (3,3 εκ. downloads). Προφανώς, κάτι πήγε τελείως λάθος σε αυτό το πλάνο, παρότι ο Zuckerber φαινόταν να διάβασε σχετικά γρήγορα τη γιγάντωση του κινεζικού social media και να αντέδρασε ανάλογα και χωρίς χρονοτριβές.


Το TikTok είναι ένα πολύ διαφορετικό πλάσμα. Ένας "οργανισμός" που είναι πολύ δύσκολο να κλωνοποιηθεί.


Η τακτική για να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος από την Ασία φαίνεται να αλλάζει στα στρατηγεία του Palo Alto μετά από αυτό. Οι δηλώσεις των στελεχών του και το ρεπορτάζ δείχνουν προς την κατεύθυνση εν εν ενεργεία εφαρμογών: Περισσότερο focus στα stories των Facebook και Instagram μέσω της επιλογής Explore. Άλλωστε το Instagram υπήρξε ο Δούρειος Ίππος που αν όχι έριξε, σίγουρα ταρακούνησε για τα καλά το κάστρο του Snapchat. Κι όμως, το κινεζικό app είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία.

"Παρότι τα videos θυμίζουν τα Stories καθώς είναι σύντομα, κάθετα και προτείνονται μέσω αλγορίθμου σε άλλους χρήστες, το TikTok είναι ένα πολύ διαφορετικό πλάσμα. Ένας "οργανισμός" που είναι πολύ δύσκολο να κλωνοποιηθεί" έγραψε χαρακτηριστικά το TechCrunch. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Στο κινεζικό social media δεν μεταδίδουμε τα videos σε έναν κύκλο φίλων και γνωστών αλλά σε ένα κοινό που είναι συνδεδεμένο με το library της εφαρμογής. Έτσι, οποιοσδήποτε θελήσει να το κοντράρει, πρέπει να φτιάξει από το μηδέν μία δική του library -όσο, δηλαδή, το TikTok γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.

Τα πράγματα αυτήν την φορά φαντάζουν δύσκολα για την μονοκρατορία που έχει χτίσει μέσα σε 15 χρόνια περίπου ο Mark Zuckerberg. Το TikTok κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Δύση, εγείροντας και ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που εισρέουν κατά εκατομμύρια σε κινεζικές database. Η Κίνα, άλλωστε, δε φημίζεται για τις δημοκρατικές της ευαισθησίες. Μπορεί, τελικά, κάποιος να σταματήσει το TikTok ή χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία όταν το Twitter δεν έδωσε όση σημασία θα έπρεπε στο θυγατρικό του Vine; 


Φωτογραφίες © Getty Image

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος