Το 2020 είναι η χρονιά που η Sony και η Microsoft θα κονταροχτυπηθούν σχετικά με τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου κυρίαρχου του gaming κόσμου, παρουσιάζοντας το enfant gateaux των παιχνιδομηχανών τους. Οι κονσόλες τους ωστόσο -αυτές που ήδη κυκλοφορούν αλλά και εκείνες που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον- δεν είναι οι μόνες που απασχολούν κοινό και experts του είδους. Υπάρχει μία εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιλογών, που καλύπτει κάθε γούστο, ενώ άξια αναφοράς είναι και η στροφή προς τις ρετρό και νοσταλγικές εποχές των video games. 

Είναι σχεδόν αδύνατο να καταγράψει κανείς όλες τις κυκλοφορίες του 2020. Είναι εφικτό όμως, να καταλήξει στις πιο ενδιαφέρουσες και μάλλον καλύτερες αυτών. Δηλαδή στις παρακάτω. 

Polymega

Η κονσόλα-όνειρο για κάθε φανατικό retro gamer μπορεί να "τρέξει" τόσο κασέτες από vintage παιχνιδομηχανές όπως το Nintendo NES και το Sega Mega Drive αλλά και CDs από το Sega Saturn και το PlayStation 1. Πρόκειται ασφαλώς για ένα συλλεκτικό κομμάτι.

PlayStation 4

Δίχως αμφιβολία μία από τις καλύτερες κονσόλες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Η Sony κατόρθωσε να ξεπεράσει τον εαυτό της με το PS4 και να θέσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την επόμενη έκδοση της ίσως πιο θρυλικής παιχνιδομηχανής που υπάρχει. 

Google Stadia

Το Google Stadia εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες με σκοπό να γίνει το Netflix των video games. Το ξεκίνημα το λανσαρίσματός του στην αγορά ήταν κάπως δύσκολο αλλά σίγουρα τα καλύτερα -δηλαδή περισσότεροι τίτλοι και πιο εύκολη λειτουργία- είναι μπροστά για το αδιαμφισβήτητα καινοτόμο project.

Analogue Pocket

Η Analogue συνηθίζει να δημιουργεί κονσόλες που έχουν ρετρό αίσθηση και μοντέρνα αισθητική. Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο θα πατά και το Pocket, που θα μπορεί να υποστηρίξει κασέτες του Game Boy, του Neo Geo, του Game Gear, του Atari Lynx αλλά και μερικών ακόμη παλαιότερων παιχνιδομηχανών.

Oculus Quest

Το all-in-one σύστημα VR προσφέρει δίχως αμφιβολία την πιο εύκολη και εντυπωσιακή εμπειρία εικονικής πραγματικότητας σε ευρύ επίπεδο αυτή τη στιγμή. Και μάλιστα, χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από τη συσκευή και τα χειριστήρια.

Xbox One X

Η πιο "επαγγελματική" εκδοχή του Xbox  θεωρείται η πιο ισχυρή κονσόλα του πλανήτη, με 4K visuals, απίστευτο frame rate, τεράστιο αποθηκευτικό χώρο και συνολικά προσφέροντας μία άψογη εμπειρία. Τίτλοι όπως το Halo: The Master Chief Collection, Skate 3 και Banjo-Kazooie ενισχύουν την παραπάνω πεποίθηση.

Alienware Concept UFO

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παιχνιδομηχανή-κράμα του Nintendo Switch με το PC - αυτό γιατί παρότι είναι μία φορητή κονσόλα, μπορεί να υποστηρίξει παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Το UFO είναι πολύ πιο ισχυρό από το Switch, διαθέτοντας μία οθόνη 8'' ανάλυσης 1900x1200. 

Playdate

Η Teenage Engineering και η Panic συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή την εφευρετική φορητή κονσόλα, που θυμίζει αρκετά το Game Boy αλλά διαθέτει και μία περίεργη μανιβέλα στη μία άκρη της, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάποια από τα παιχνίδια της. Αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες στην αγορά στην τιμή των €150 και θα περιλαμβάνει 12 games.

Xbox Series X

Η επόμενη γενιά κονσολών θα είναι γεμάτη παιχνιδομηχανές με τερατώδεις δυνατότητες και ακριβώς τέτοια είναι το Xbox Series X. Η ισχύς του θα είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Xbox One - με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αναμένεται στην αγορά τα Χριστούγεννα του 2020.

PlayStation 5

Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αρκετά για το PS5. Ξέρουμε όμως πως θα έχει 8K resolution και θα στηρίζεται σε έναν απίστευτα γρήγορο SSD δίσκο (solid state drive) που θα εξαφανίσει τις loading οθόνες. Μένει μόνο να φανεί κατά πόσο μπορεί να ξεπεράσει την επιτυχία του PS4. Παρότι η Sony δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί όσον αφορά την ημερομηνία κυκλοφορίας του, πιθανότατα αυτή θα είναι κοντά σε εκείνη του Xbox Series X.

Θα μπορούσαν να έχουν θέση στη λίστα

  • Nintendo Switch
  • Nintendo Switch Lite
  • Xbox One S
  • PlayStation 4 Pro
  • PlayStation VR