Η ψυχική υγεία στην εποχή των apps

Πώς και γιατί κυκλοφορούν δεκάδες εφαρμογές εκεί έξω που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τους ψυχολόγους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές έχει διπλασιαστεί από το 1990 μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει τώρα όλο αυτό; Τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα: Στη Μεγάλη Βρετανία, οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για βοήθεια χρειάζεται να περιμένουν για τουλάχιστον ένα μήνα. Ο ένας στους δέκα από αυτούς χρειάζεται να μείνει στην αναμονή ακόμα και για περισσότερους από 12 μήνες.

Όταν, όμως, αντιμετωπίζεις προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τόσο τη δική σου όσο και τη ζωή των κοντινών σου ανθρώπων, όλη αυτή η αναμονή μπορεί να σε "σκοτώσει". Έτσι, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σήμερα και στον κόσμο του fitness, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εξειδικευμένα apps για να μπορέσουν να βρουν άμεσα βοήθεια.

Η ψυχική υγεία στην εποχή των apps

Hands Up Therapy, Healthstored, WorkGuru, HealthMapper, Moodbug είναι μερικά μόνο από τα apss που μπορεί να βρει κανείς στο App Store και το Google Play. Άλλα βοηθούν την καταπολέμηση του άγχους, άλλα την κατάθλιψη και άλλα χρόνια προβλήματα όπως ο αλκοολισμός – μάλιστα, μερικά, από αυτά έχουν και την επίσημη έγκριση οργανισμών όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Το Joyable τώρα, είναι ίσως ένα από τα πλέον δημοφιλή app ψυχικής υγείας, το οποίο εκτός από το ότι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγξουν από τι είδους διαταραχή πάσχουν, τους προτείνει και μία σειρά από ασκήσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν καθώς και online συμβουλές, μέσω βίντεο, από εξειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας.

"H Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες για ψυχικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη" διαβάζουμε στο The New Scientist. "Όταν ένας ασθενής καταφύγει στον ψυχολόγο, τότε λαμβάνει βοήθεια έτσι ώστε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Η βασική ιδέα πίσω από τη θεραπεία μέσω apps, είναι να παραχθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μέσα από μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη αντί για μία πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρία".

Split Macavoy

Τα αποτελέσματα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας έχουν να κάνουν περισσότερο με τη μόρφωση του κάθε ανθρώπου και λιγότερο με τη σχέση που κτίζει με τον θεραπευτή, δηλώνει ο καθηγητής ψυχιατρικής Glyn Lewis. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα συγκεκριμένα apps μπορούν, όντως, να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, έτσι αποφεύγεται και το κοινωνικό στίγμα που, δυστυχώς, υπάρχει μέχρι σήμερα ακόμα και στις πλέον προηγμένες δυτικές κοινωνίες.


Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ απέδειξε ότι το 95% των χρηστών παρατούν τα apps ψυχικής υγείας 15 μόλις μέρες μετά την πρώτη χρήση τους.


Με βάση όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει: Τελικά αυτές οι εφαρμογές είναι ικανές να βοηθήσουν στον τομέα της ψυχικής υγείας; Μία ανεξάρτητη έρευνα του 2016, όπου συμμετείχαν 690 άτομα διαγνωσμένα με κατάθλιψη χωρισμένα σε τρία group όπου τα δύο από χρησιμοποίησαν apps και το ένα παραδοσιακή ψυχοθεραπεία, κατέληξε σε όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. "Οι άνθρωποι δεν εμπλέκονται με την τεχνολογία με τον τρόπο που ίσως θα περιμέναμε" ήταν τα λόγια του Simon Gilbody του Πανεπιστημίου του York.

Είναι περίπου όπως με το γυμναστήριο: Είναι άλλο πράγμα να πας μέχρι το fitness center και άλλο να κατεβάσεις ένα fitness app. Η σύνδεση δεν είναι η ίδια. Ή τουλάχιστον δεν είναι ακόμη η ίδια. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ απέδειξε ότι το 95% των χρηστών παρατούν τα apps ψυχικής υγείας 15 μόλις μέρες μετά την πρώτη χρήση τους. Είναι, όμως, ακόμη νωρίς καθώς τα συγκεκριμένα apps εξελίσσονται συνεχώς και ίσως στο εγγύς μέλλον να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε πριν κάποια χρόνια τα fitness apps ήταν ένα ανέκδοτο, σήμερα αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο χωρίς βέβαια να έχουν καταφέρει ακόμα να αντικαταστήσουν το γυμναστήριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear