Τα νέα για το Instagram είναι ευχάριστα καθώς το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αποφάσισε μέσα από κάποια νέα features να γίνει περισσότερο φιλικό προς τους χρήστες δίνοντάς τους εργαλεία ενάντια στην τοξικότητα που κυριαρχεί πολύ συχνά στο περιβάλλον του. Μαζικά delete μηνυμάτων, η δυνατότητα να κάνεις pin (σ.σ: να καρφιτσώνεις) τα μηνύματα στην κορυφή του τοίχου σου καθώς και το να ελέγχεις ποιος σε κάνει tag στις φωτογραφίες φτιάχνουν ένα καινούργιο πλαίσιο όπου θα μπορείς να προφυλαχθείς καλύτερα από καταστάσεις που ξεφεύγουν.

Το κοινωνικό δίκτυο που τα τελευταία χρόνια σπάει όλα τα κοντέρ έχει δεχθεί κατά καιρούς σκληρή κριτική για τη στάση του, αφού οι περιπτώσεις cyberbullying που έχουν παρατηρηθεί στο ηλεκτρονικό του έδαφος είναι αν όχι εκατομμύρια σίγουρα πολλές δεκάδες χιλιάδες. Έτσι, ο Mark Zuckerberg και το Facebook κάτω από την αιγίδα του οποίου λειτουργεί το Instagram αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να δράσουν - τώρα που λόγω κορονοϊού οι ισορροπίες στις κοινωνίες μας είναι πιο λεπτές από ποτέ. Φυσικά, τα ανακλαστικά αυτά θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμα στην αρχή της καραντίνας.

Πιο συγκεκριμένα, αφού τα νέα features πέρασαν από δοκιμαστικό στάδιο με μεγάλη επιτυχία, το δημοφιλές social medium έδωσε το ΟΚ στις αλλαγές: Σύντομα θα μπορούμε να διαγράφουμε ακόμα και 25 σχόλια με τη μία όπως και να μπλοκάρουμε πολλούς λογαριασμούς ενώ το "καρφίτσωμα" των σχολίων είναι κάτι που θα εμφανιστεί στο άμεσο μέλλον. Η λογική πίσω από το συγκεκριμένο feature είναι να μπορούν οι χρήστες να ορίσουν καλύτερα τον τόνο του προσωπικού τους λογαριασμού αλλά και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με την όλο και αυξανόμενη ιντερνετική κοινότητα.

Τέλος, το feature σχετικά με το tag στις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο γιατί πέφτει στο τραπέζι: Στους διαδρόμους του Instagram, οι διαδικτυακοί νταήδες χρησιμοποποιούν το εν λόγω feature με μεγάλη επιτυχία, τρομοκρατώντας και εκφοβίζοντας τα "θύματά" τους. Μάλιστα, τώρα που το σκεφτόμαστε ξανά, βγάλε τα εισαγωγικά από τη συγκεκριμένη λέξη. Δε χρειάζονται, αφού το διαδικτυακό bullying είναι βία χωρίς αστερίσκους.


φωτογραφία © Luke van Zyl / Unsplash