Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει χάπια αντιγήρανσης

Τσίτα το δέρμα, η ταχύτητα και τα αντανακλαστικά με ένα και μόνο χαπάκι;

Το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα ενός "χαπιού αντιγήρανσης" το οποίο εικάζεται ότι μπορεί να σταματήσει κάποια από τα εκφυλιστικά αποτελέσματα της διαδικασίας της γήρανσης.

Κάτι σαν συμπλήρωμα διατροφής

Το χάπι περιλαμβάνει ένα "μικρομόριο ανθρώπινης επίδοσης" και όταν έρθει η ώρα του θα κυκλοφορήσει στην αγορά όχι ως φάρμακο αλλά ως συμπλήρωμα διατροφής, πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία των nutraceuticals, διαθέσιμο για αγορά και κατανάλωση τόσο από πολίτες όσο και από στρατιώτες.

Ο όρος nutraceuticals αναφέρεται στα συμπληρώματα διατροφής όπως οι βιταμίνες και οι σκόνες πρωτεΐνης. Ακόμα και τα λεγόμενα superfoods, τεχνικά, μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα nutraceuticals δεν ελέγχονται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν υπόκεινται στους αυστηρούς ελέγχους από τους οποίους περνούν τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Παρόλα αυτά, οι κλινικές δοκιμές είναι ένα από τα στάδια που απαιτούνται για την έγκριση ενός σκευάσματος από τον ίδιο οργανισμό.

Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει χάπια αντιγήρανσηςAndriy Onufriyenko / Getty Images

Το "χάπι αντιγήρανσης" του αμερικανικού στρατού δεν πρόκειται να δημιουργήσει ποιότητες που δεν υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά μάλλον να ενισχύσει κάποια χαρακτηριστικά του που έχουν να κάνουν με την επίδοση τα οποία, τυπικά, παρακμάζουν καθώς μεγαλώνουμε και σχετίζονται με τη βελτίωση της αντοχής και την ταχύτερη ανάκαμψη από τους τραυματισμούς.

Τι είναι τα μικρομόρια

Τα μικρομόρια είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους. Μόρια με μικρό μέγεθος και χαμηλό βάρος. Τα σκευάσματα με μικρομόρια έχουν κάποια διακριτικά πλεονεκτήματα όπως το ότι μπορούν να χορηγηθούν μέσω του στόματος και να διαπεράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες για να φτάσουν σε ενδοκυτταρικούς στόχους.

Όπως διαβάζουμε στο αμερικάνικο Esquire, o όρος "μικρομόριο ανθρώπινης επίδοσης" που χρησιμοποιεί το Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, πάλι, από μόνος του δεν σημαίνει τίποτα. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το μικρομόριο, λοιπόν, και πώς σχετίζεται με την ανθρώπινη επίδοση;

Όλες οι μάρκες στο νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο

Το συγκεκριμένο μικρομόριο ονομάζεται νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο και η φαρμακευτική εταιρεία MetroBiotech το πλασάρει ήδη ως θεραπεία για κάποιες μιτοχονδριακές ασθένειες.

Τα μιτοχόνδρια είναι κυτταρικά οργανίδια τα οποία συχνά τα αποκαλούμε "ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς" των κυττάρων επειδή παράγουν ενέργεια υπό τη μορφή μίας χημικής ένωσης που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη.

Τα κύτταρα χρειάζονται την τριφωσφωρική αδενοσίνη για να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά και το νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο εξασφαλίζει τη συνεχή παραγωγή της εντός των μιτοχονδρίων. Η μειωμένη παραγωγή της, πάλι, συνδέεται τόσο με τη διαδικασία της γήρανσης όσο και με αρκετές ασθένειες

Είναι ασθένεια το γήρας;

Η λίστα με τις μιτοχονδριακές ασθένειες που στοχεύει να καταπολεμήσει η MetroBiotech είναι μεγάλη, αλλά σε αυτή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η "θεραπεία" υγειών ανθρώπων από τη διαδικασία της γήρανσης η οποία δεν αποτελεί διαγνώσιμη ασθένεια που να μπορεί να θεραπευτεί με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αντίθετα, το Botox και η επέμβαση για καταρράκτη ασχολούνται με την καταπολέμηση συμπτωμάτων της γήρανσης που είναι συγκεκριμένα και επιδέχονται αντιστροφή.

Το "χάπι αντιγήρανσης" του Τάγματος Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, πάντως, όταν κυκλοφορήσει και αν αποδειχθεί όντως αποτελεσματικό, θα μπορεί να επωφελήσει το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ καθυστερώντας τον νευροεκφυλισμό, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και βελτιώνοντας την καρδιοπροστασία. Επίσης, μειώνοντας κάποιες λειτουργικές συνέπειες της διαδικασίας της γήρανσης στο σώμα οι οποίες σχετίζονται με την ταχύτητα και τα αντανακλαστικά.

 > Διάβασε ακόμα: Κι αν ζούσαμε ως τα 150;

Μένει να τα επιβεβαιώσουν όλα αυτά οι κλινικές δοκιμές του νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτιδίου, κάτι το οποίο θα πάρει καιρό. Για την ιστορία, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη ξοδέψει 2,8 εκατομμύρια δολάρια στο σχετικό πρόγραμμα από την έναρξή του, το 2008.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι αν το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στην πρωτεΐνη;

Από ό,τι φαίνεται, μία νέα βακτηριακή πρωτεΐνη καταφέρνει να διατηρεί τα ανθρώπινα κύτταρα υγιή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Murat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok

Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Whamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas

Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023

Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.

Γραφει Παυλος Κρουστης