Πώς να γίνεις ευτυχισμένος μέσω της διατροφής σου

Με ποιους τρόπους η διατροφή μπορεί να μας φέρει ευτυχία και να μας φτιάξει το κέφι;

Γράφει: Esquire Editors 10 Ιουλίου 2021

Νιώθεις ευεξία και δύναμη να αντιμετωπίσεις τη μέρα που ανοίγεται μπροστά σου; Ευχαρίστησε γι’ αυτό το πρωινό σου γεύμα αλλά και το χτεσινοβραδινό σου δείπνο. "Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ερευνών, καταλήγουμε σε μια πολύ ισχυρή σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο φαγητό και στη διάθεση" τονίζει η Lina Begdache, PhD, βοηθός καθηγήτρια στον τομέα Υγείας και Ευζωίας του Πανεπιστημίου Binghamton.

Επίμεινε μεσογειακά

"Έρευνες έχουν δείξει ότι συνολικά το μεσογειακό lifestyle είναι ωφέλιμο για την υγεία μας", τονίζει η Lina Begdache. Αυτό περιλαμβάνει άσκηση, συναντήσεις με φίλους, βόλτες στη φύση, (υγιεινό) φαγητό με τους αγαπημένους.

Πες μου τι τρως, να σου πως τι διάθεση έχεις

Ό,τι τρως μπορεί να καθορίσει το πόσο θετικός και ευτυχισμένος θα είσαι μέσα στη μέρα. Το συμπέρασμα αυτό βρίσκει ιδίως εφαρμογή στην περίπτωση των γυναικών, οι οποίες χρειάζονται μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή –περισσότερο από τους άνδρες– για τη διατήρηση της πνευματικής τους ευεξίας, σύμφωνα με την έρευνα της Begdache. Ο λόγος πίσω από αυτό: Στις γυναίκες υπάρχουν περισσότερες συνάψεις ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου τους σε σχέση με τους άνδρες και γι’ αυτό χρειάζονται κυρίως μια ουσία που ονομάζεται μυελίνη. Καθώς, λοιπόν, χρειάζονται περισσότερη μυελίνη, η ίδια υποστηρίζει ότι πρέπει και να την αναπληρώνουν άμεσα όταν εξαντλείται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους σε αυτή την ισορροπία διάθεσης-φαγητού. Και η ηλικία είναι ένας από αυτούς.

Για παράδειγμα, οι ενήλικες άνω των 30 έχουν ανάγκη τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρέσκα προϊόντα, ενώ οι νεότεροι χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερο κρέας. Ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης όταν είσαι στα 20 σου και το κρέας μέσω των συστατικών του προετοιμάζει το έδαφος για την παραγωγή σημαντικών νευροδιαβιβαστών. Τα μικρόβια στο έντερό σου, επίσης, παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, σύμφωνα με μελέτη στο Nutritional Neuroscience. "Πετύχαμε να βρούμε ένα συσχετισμό ανάμεσα στη "γενναιόδωρη” ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων στο έντερο και τη μικρότερη εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους" επισημαίνει η Hannah Holscher, PhD, RD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

"Οι γυναίκες, για παράδειγμα, που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις bifidobacterium, ενός μικροβίου που ζει στο έντερο και το βρίσκουμε στο γιαούρτι, είχαν μικρότερα ποσοστά άγχους" υποστηρίζει η ίδια. Η Holscher και η ομάδα της δεν έχουν φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτια, αυτή τη στιγμή όμως οι έρευνές τους στρέφονται στο κατά πόσο τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να επικοινωνούν με τα εγκεφαλικά κύτταρα μέσα από τα νεύρα του πνεύμονα. Πάντως, ένα πράγμα για το οποίο οι επιστήμονες εκφράζουν σιγουριά είναι το ότι η τροφή που επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας είναι επίσης υπεύθυνη για την καλή κατάσταση της υγείας μας, οπότε το όφελος είναι στο... τετράγωνo!

Πώς η διατροφή μπορεί να με κάνει να νιώθω πιο ευτυχισμένη; Παρακάτω μπορείς να δεις πώς θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη:

· Δώσε προτεραιότητα στα φρέσκα

"Βάλε στη διατροφή σου ποικιλία φρούτων και λαχανικών και επίσης δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι" συνιστά η Hannah Holscher. Πρόσθεσε λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, δύο φορές την εβδομάδα, καθώς περιέχουν τα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη διάθεση. Το μυστικό, πάντως, είναι να διαλέξεις τροφές που πραγματικά σου αρέσει να γεύεσαι και στη συνέχεια να βρεις ευφάνταστους τρόπους για να τις ενσωματώσεις στην κουζίνα σου.

· Μην ξεχνάς το πρωινό

Αν είσαι πάνω από 30, το πρωινό είναι το γεύμα που θα σε γεμίσει χαρούμενα αισθήματα στο ξεκίνημα της μέρας σου, σύμφωνα με την Begdache. "Νωρίς το πρωί έχουμε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μας δημιουργούν εκνευρισμό" λέει. Καθώς μεγαλώνουμε αυτό γίνεται πιο έντονο. Με το πρωινό τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονται. Ιδανικό πρωινό: Ένας συνδυασμός πρωτεΐνης, δημητριακών και φρούτων με ένα αβγό ή ένα τοστ είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα μιας όμορφης μέρας.

· Φούλαρε με ίνες

Τρέφουν το έντερό σου και μάλιστα η ινουλίνη, ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που βρίσκεται στο σπαράγγι, και η πηκτίνη, στο μήλο, διεγείρουν την εμφάνιση των καλών μικροβίων, τα οποία έχουν ως μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την καλή σου διάθεση. Τροφές και διάθεση: Τα λιπαρά που ευθύνονται για την καλή αλλά και την κακή διάθεση

Από: Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης