Γιατί δεν μπορώ να λυγίσω το γόνατό μου;

Πιθανόν να έχεις πάθει μια ρήξη στο μηνίσκο σου. Και πρέπει να επισκεφθείς έναν Ορθοπαιδικό Χειρουργό άμεσα.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Ιουλίου 2021

Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο (με τους πιο επιρρεπείς πάσχοντες να είναι αθλητές και οι αθλούμενοι που συμμετέχουν σε σπορ όπως τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ ή και τένις) είναι η ρήξη μηνίσκου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γρηγόριος Αβραμίδης, εξηγεί:"Οι μηνίσκοι είναι δομές του γόνατος με ινοχόνδρινη σύσταση και σχήμα μισοφέγγαρου, που αποτελούνται από κολλαγόνο. Η ανατομική τους θέση είναι ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης, βελτιώνοντας την μεταξύ τους επαφή και αυξάνοντας τη σταθερότητα του γόνατος. Παράλληλα απορροφούν και ελαττώνουν τις πιέσεις που ασκούνται συνεχώς στην άρθρωση του γόνατος, προστατεύοντας τον αρθρικό χόνδρο. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ομοιόμορφη διάχυση του αρθρικού υγρού και στην καλύτερη θρέψη του χόνδρου. Όταν έπειτα από ένα επεισόδιο τραυματισμού δημιουργηθεί ρήξη του μηνίσκου, δηλαδή διακοπή της συνέχειάς του, τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, οίδημα και περιορισμός της κίνησης του γόνατος".

Πώς αντιμετωπίζεται

Οι μικρές σε έκταση, σταθερές και χωρίς έντονα συμπτώματα ρήξεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς παρέμβαση, αρκεί να ακολουθήσεις την κατάλληλη φυσικοθεραπεία και αναλγητική αγωγή. "Όμως, μεγάλες σε έκταση ρήξεις του μηνίσκου, που δημιουργούν εμπόδιο στην κίνηση του γόνατος (μπλοκάρισμα) ή είναι ιδιαίτερα επώδυνες πρέπει να αντιμετωπιστούν με Αρθροσκόπηση γόνατος", λέει ο κ. Αβραμίδης και αναλύει την διαδικασία: "Η Αρθροσκόπηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος και παράλληλα η θεραπεία εκλογής τόσο για την συρραφή, όσο και για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του μηνίσκου. Ωστόσο, η συρραφή του σπασμένου τμήματος είναι πάντα ο πρώτος στόχος, ώστε να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση και διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού τμήματος των μηνίσκων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την λειτουργία και διατήρηση ενός υγιούς γόνατος στο χρόνο".

Παρακολούθησε ένα σχετικό βίντεο με διαμόρφωση δισκοειδούς έξω μηνίσκου λόγω ρήξης και συρραφή του οπισθίου κέρατος του έξω μηνίσκου:

Ο κ. Αβραμίδης τονίζει ότι η πιθανότητα να επουλωθεί το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου μετά από συρραφή είναι μεγαλύτερη σε νέους ασθενείς με πρόσφατες ρήξεις μηνίσκου παρά σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς ή σε περιπτώσεις που η ρήξη έχει συμβεί πριν αρκετό καιρό. Και προσθέτει: "Μολονότι το διάστημα αποφυγής της αθλητικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερο σε πιο βαρείς τραυματισμούς και σε μεγάλες σε έκταση ρήξεις μηνίσκου, εντούτοις, σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν".

 


Info

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Γρηγόριο Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό- Αθλητίατρο. Επιμελητή Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων "Υγεία" και "Μητέρα".

Ιστοσελίδα: www.grigoriosavramidis.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντίο φορτιστή

Σύντομα, η ιδέα της φόρτισης θα μοιάζει με ανάμνηση μακρινή.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το padel αξίζει μία ευκαιρία

Το padel είναι το νέο και κάπως περίεργο άθλημα που αρέσει σε όλους και παίζεται με ρακέτες σε "ημιυπαίθρια" γήπεδα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ακτιβιστές σε reality

Το The Activist τους καλεί να αναμετρηθούν για προωθήσουν τους σκοπούς τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν τρως υπερβολικά πολλές ντομάτες;

Οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης.

Καλωσόρισες iPhone13

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα τρία κινητά τηλέφωνα της σειράς iPhone 13 που ενσωματώνουν τεχνολογία 5G.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Οι πιο ύπουλες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά

Ερωτήσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη κατάσταση πριν καν το καταλάβεις. Λύσεις όμως, υπάρχουν.

Γραφει Τιμος Σαλαμες