Με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονη σε εξωτερικούς χώρους, από τη στιγμή που εισπνέει κάποιος το επιβαρυμμένο φορτίο της ατμόσφαιρας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική και σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Αυτό τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ώρες. Ο καθηγητής, μίλησε αναλυτικότερα για το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής Αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Επικίνδυνα τα σωματίδια καπνού

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Παράλληλα συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

"Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα" συνόψισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 

Όπως αναφέρεται σε οδηγό που εξέδωσαν το υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρίσκεστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν στην περιοχή σας και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας σας. Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μίας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, όπως δύσπνοια. Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη τον θάνατο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Μέτρα προστασίας

Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών.

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής "φρέσκου αέρα" που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.

Περιορισμός μετακινήσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Με πληροφορίες από το thetoc.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ