Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι

Μήπως είσαι κι εσύ ένας από εμάς τους χαρισματικούς, με την υψηλή ευφυΐα, τους όχι απλώς έξυπνους;

Κάποιοι μετρούν την υψηλή ευφυΐα με τα IQ τεστς και άλλοι με τα ακαδημαϊκά κατορθώματα. Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους πολύ έξυπνο μόνο και μόνο επειδή ξέρουν όλα τα κουτσομπολιά του γραφείου ή επειδή έχουν τον τρόπο να τη σκαπουλάρουν από όλες τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Κοινώς, δεν υπάρχει ένας ορισμός για την υψηλή νοημοσύνη παρότι υπάρχουν κάποια κοινά προβλήματα που τα αντιμετωπίζουν όλοι οι χαρισματικοί άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή. Ας τα δούμε ένα προς ένα.

Δεν μπορείς το πίτσι-πίτσι

Σε εξουθενώνουν οι συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων, αυτές που θέτουν ερωτήματα τα οποία έχουν απαντηθεί αλλά και το κουτσομπολιστάν, γιατί τα μόνο αντικείμενα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν είναι η πολιτική, η επιστήμη, η τέχνη ή η λογοτεχνία. Κοινώς, θέλεις είτε να είσαι μόνος σου είτε οι συζητήσεις που κάνεις να είναι υψηλού επιπέδου.

Σκέφτεσαι πολύ, μιλάς λίγο

Επειδή ο εγκέφαλός σου είναι φτιαγμένος για να ψάχνει να βρει κάθε πιθανή και απίθανη απάντηση σε ένα πρόβλημα, σου παίρνει περισσότερο χρόνο απ' ό,τι σε έναν απλώς ξύπνιο άνθρωπο το να δώσεις την απάντησή σου ή να καταλήξεις σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα. Επίσης, αν δεν είσαι απόλυτα πεπεισμένος ότι έχεις δίκιο σε κάτι, προτιμάς να κρατάς το στόμα σου κλειστό. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά πάει χέρι-χέρι με το να τείνουν οι άλλοι να πιστεύουν ότι είσαι παράξενος, αδιάφορος ή απόμακρος.

Βαριέσαι εύκολα τη δουλειά σου

Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται νέες προκλήσεις και καινούργια, σπουδαία projects για να μένει απασχολημένος. Γι' αυτό και από ένα σημείο και μετά βαριέσαι στο γραφείο, ακόμα και αν στην αρχή η δουλειά σού φαινόταν ενδιαφέρουσα, καθώς σου έδινε κίνητρα. Αυτό ισχύει ειδικά όταν καλείσαι απλώς να ολοκληρώνεις τα καθημερινά σου καθήκοντα -βαρετά για σένα αλλά αναγκαία για την επιχείρηση- αντί το αφεντικό σου να εκμεταλλευτεί την ορμή σου για μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι Getty Images


Κάποιες φορές νιώθεις βαλτωμένος

Οι διάνοιες χαρακτηρίζονται για την αναποφασιστικότητά τους, για το ότι συνεχώς μετρούν τα υπέρ και τα κατά μίας κατάστασης αντι να πάρουν μία ρημάδα απόφαση για το οποιοδήποτε θέμα, όπως οι άνθρωποι της δράσης. Το χειρότερο; Κάποιοι λανθασμένα εκλαμβάνουν αυτή τη συνεχή τους αμφιταλάντευση ως τεμπελιά.

> Διάβασε ακόμα: Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο

Οι άλλοι σε θεωρούν αντικοινωνικό στοιχείο

Κάτι που, για να λέμε και των μη-χαρισματικών το δίκιο, έχει μία λογική αν σκεφτείς ότι αντί να συμμετέχεις στα απολαυστικά για εκείνους κουτσομπολιά του γραφείου προτιμάς να σιωπάς ή να κρατάς τη γνώμη σου για τον εαυτό σου μέχρι να είσαι απολύτως σίγουρος για την ορθότητά της αντί να την εκφράζεις. Κι ενώ αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πιέζεσαι να "χωρέσεις" στο κοινωνικό σύνολο, έχει και τα θετικά του. Σε κάνει αντιστάρ και γοητευτικό.

> Διάβασε ακόμα: Samuel Toci: Ισορροπώντας ανάμεσα στο cringe και το troll

Ερωτεύεσαι δύσκολα

Το ότι είσαι προσεκτικός σε σημείο αηδίας, τα αναλύεις όλα και δεν σε νοιάζουν οι γνώμες των άλλων, κάνει κάποιους να σε εκλαμβάνουν ως ψυχρό και "δήθεν". Επίσης, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να τρομάξουν το άτομο του ερωτικού ενδιαφέροντός σου, κάτι που περιπλέκει σε εξαιρετικό βαθμό τη συναισθηματική σου ζωή.

Οπότε; Μήπως τελικά είναι πιο εύκολο το να μην είσαι και το πρώτο σαΐνι; Δεν θα το λέγαμε. Κι αυτό γιατί, όπως διαβάζουμε στο ιταλικό Esquire, ακριβώς λόγω της ευφυΐας σου, είσαι απόλυτα ικανός να συνειδητοποιήσεις αυτές τις δυσκολίες, να τις εκλογικεύσεις και να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου για να τις ξεπεράσεις. Αλλιώς, τι να την κάνεις την εξυπνάδα; Στιφάδο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου