Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο

Τα είδη γυμναστικής που ενεργοποιούν -ταυτόχρονα- τον μεταβολισμό και τον εγκέφαλό σου.

Γυμναστική και ευφυΐα. Μπορείς να καις λίπος και την ίδια στιγμή να γίνεσαι όλο και πιο έξυπνος; Ναι, αν και κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις κυρίως λίστες με ασκήσεις για να χάσεις βάρος, να χαλαρώσεις, να ανακουφιστείς από τους πόνους στη μέση, ακόμα και να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σε αυτό το 100% χρήσιμο άρθρο, τις μορφές άσκησης που αυξάνουν τη δύναμη του μυαλού σου, ενώ την ίδια στιγμή γυμνάζουν το σώμα σου. 

Οι διαφορές που θα δεις στην καθημερινότητά σου

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, μέσα από πολλές σχετικές μελέτες, το ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση δεν κάνουν καλό μόνο στο σώμα και τη σωματική σου υγεία, αλλά και στον εγκέφαλό σου.

> Διάβασε ακόμη: Το περπάτημα είναι πολύ καλύτερη άσκηση από ό,τι πίστευες

Μάλιστα, η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να βελτιώσεις τη μνήμη και την ικανότητά σου στη συγκέντρωση, αλλά και στη σωστή δόμηση των επιχειρημάτων που θέλεις να αναπτύξεις. Γενικότερα, μπορεί να σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου.

Προπονήσεις που καίνε λίπος και σε κάνουν εξυπνότερο iStock

Αν και καμία μορφή γυμναστικής δεν προσθέτει πόντους στον Δείκτη Νοημοσύνης σου, η σωστή άσκηση βοηθάει τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Κι αυτό σημαίνει ότι θα ολοκληρώνεις πιο εύκολα τα tasks που σου ανατίθενται στο γραφείο και δεν θα αφαιρείσαι στα meetings. 

Η επιστημονική εξήγηση

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, που διοχετεύει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η σωματική άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση ενός αριθμού ορμονών που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Από αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Μεγαλώνουν οι μύες σου, αυξάνονται η δύναμή και η αντοχή σου και εξασφαλίζεις το ότι ο εγκέφαλός σου λειτουργεί σωστά και έχει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει υγιής. Ακολουθούν, λοιπόν, οι 5 μορφές άσκησης που καίνε λίπος και την ίδια στιγμή σε κάνουν πιο έξυπνο.

Το περπάτημα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές αεροβικής άσκησης, επειδή δεν επιβαρύνει το σώμα σου και δεν χρειάζεσαι παραπάνω από μία ώρα την ημέρα για να κάψεις λίπος και να νιώσεις τα οφέλη της.

> Διάβασε ακόμη: Τα κορυφαία workout trends του 2021

Συγκεκριμένα, τρεις ώρες περπατήματος σε εβδομαδιαία βάση βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία. Επιπλέον, το περπάτημα αποτρέπει τη σμίκρυνση του εγκεφάλου και προωθεί τη νευρωνική ανάπτυξη η οποία, επίσης, βελτιώνει τη μνήμη.

Διατάσεις και ασκήσεις αεροβικής γυμναστικής

Οι διατάσεις και η ήπιας έντασης αεροβική άσκηση όπως το τζόκινγκ και η ποδηλασία, έχουν συνδεθεί με την πρόληψη της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας μελέτης που μας έρχεται από το Rutgers University, 8 εβδομάδες διατάσεων και ήπιας άσκησης βοηθούν στην ελάττωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά 50%, παρότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τόσο θετικά σε ανθρώπους των οποίων ο εγκέφαλος επεξεργάζεται με πιο αργό ρυθμό το αίσθημα της ανταμοιβής.

Ασκήσεις για το καρδιοαναπνευστικό σύστημα

Το τρέξιμο, το κολύμπι, αλλά και κάθε άσκηση που αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς, καθυστερούν τη γνωστική εξασθένηση. Όπως αναφέρει σχετικά μία γερμανική μελέτη, οι μορφές άσκησης που οξυγονώνουν το σώμα, όπως είναι τα cardio προγράμματα, βοηθούν στην αύξηση της φαιάς ουσίας και του μεγέθους του εγκεφάλου, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να φέρνουμε εις πέρας τις γνωστικές λειτουργίες.

Προπόνηση δύναμης

Να ένας ακόμα λόγος για να παραμένεις περισσότερο στην αίθουσα με τα βάρη όσο είσαι στο γυμναστήριο. Το να σηκώνεις βάρη για περίπου 90 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να προστατεύσει συγκεκριμένες περιοχές στον εγκέφαλό σου, που είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες όπως το Alzheimer.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η προπόνηση με βάρη για έξι μήνες, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σου από τον εκφυλισμό.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα ξεκινήσεις προπόνηση με βάρη

Προπονήσεις υψηλής έντασης

Η γρήγορη ποδηλασία, το τρέξιμο και αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο μπορούν να δώσουν ώθηση στην εγκεφαλική σου λειτουργία. Μία ομάδα Σουηδών ερευνητών βρήκε ότι η άσκηση μέσης και υψηλής έντασης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, αλλά και την ικανότητα για συγκέντρωση και μάθηση, ιδιαίτερα στους νέους. Και όλα αυτά μόνο με δύο ώρες προπόνησης την εβδομάδα.


Διάβασε ακόμη για την fitness πρόκληση των 100 επαναλήψεων, την προπόνηση που έκανε φέτες τον Brad Pitt και τον ιδανικό αριθμό προπονήσεων ανά εβδομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Συμπτώσεις και επιχειρηματικά λάθη που έγραψαν ιστορία

Τραφελαφικές καταστάσεις που διδάσκουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του επιχειρηματία είναι να μη φοβάται τα λάθη (του).

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι κανόνες του Bernard Arnault για να γίνεις πλούσιος

Μαθήματα ζωής από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με το Harvard

Τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη το να είσαι αντι-εύθραυστος και πώς μπορείς να 'ανθίζεις' παρά τις αντιξοότητες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Άρσεις θανάτου για σήμερα και αύριο και τώρα

Μερικοί βασικοί λόγοι που πρέπει να τις προσθέσεις οπωσδήποτε στην καθημερινότητά σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος