Μία στρατιωτική δίαιτα για γράμμωση και απώλεια κιλών

Πόσο αποτελεσματική (και ασφαλής για την υγεία σου) είναι η μάλλον πιο δημοφιλής στρατιωτική δίαιτα του ίντερνετ;

Σε άλλα διατροφολογικά νέα, εδώ και λίγο καιρό, κυκλοφορεί κι οπλοφορεί στο ίντερνετ μία νέα 'θαυματουργή' στρατιωτική δίαιτα, η οποία υπόσχεται να σε αφήσει πετσί και κόκκαλο σε χρόνο ρεκόρ. Να σε 'στεγνώσει' στο άψε-σβήσε. Κι όταν λέμε στο άψε-σβήσε εννοούμε να σε κάνει να χάσεις 5 κιλά σε μία εβδομάδα. Όλα αυτά χωρίς γυμναστική, τρώγοντας λουκάνικα και παγωτάκια. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι δυνατόν μία τέτοια δίαιτα να έχει όντως αποτέλεσμα, χωρίς να προκαλεί βλάβες στην υγεία σου; Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά.

Τι είναι η στρατιωτική δίαιτα

Η στρατιωτική δίαιτα -κανείς δεν ξέρει γιατί τη λένε έτσι- σε 'διατάζει' να τρως συγκεκριμένες τροφές για πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, με το άθροισμά τους σε θερμίδες να ανέρχεται στις περίπου 1.078. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, της 'ξεκούρασής' σου από τη δίαιτα, σου επιτρέπεται το να φτάνεις τις 1.600 θερμίδες/ημέρα, με απλή προτροπή το να τρως 'υγιεινά'. 

Μία στρατιωτική δίαιτα για γράμμωση και απώλεια κιλώνiStock

Ένα παράδειγμα στρατιωτικής δίαιτας

Πρωινό: 1 φλιτζάνι σκέτος καφές, μισό γκρέιπφρουτ, 1 φρυγανιά

Μεσημεριανό: 1/2 φλιτζάνι τόνος, 1 φρυγανιά, 1 φλιτζάνι σκέτος καφές

Δείπνο: 100 γραμμάρια κρέας οποιουδήποτε είδους (ακόμα και λουκάνικα), 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια, 1/2 μπανάνα, 1 μικρό μήλο, 1 φλιτζάνι παγωτό

Οι τροφές που απαγορεύονται

Το αλκοόλ, τα σνακ και τα τεχνητά γλυκαντικά.

> Διάβασε ακόμα: To Tai Chi είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσεις βάρος

Είναι ασφαλής για την υγεία;

Το να περιορίσεις τόσο πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνεις θα σε κάνει να χάσεις νερό και μύες, όχι λίπος. Επίσης, αν η καθημερινότητά σου είναι απαιτητική και πρέπει, υπό κανονικές συνθήκες, να καταναλώνεις π.χ. 2.800 θερμίδες/ημέρα, η στρατιωτική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου σου, να σου προκαλέσει κακή διάθεση και τρελές λιγούρες.

Σε σχέση με άλλες δίαιτες, έχει το 'αβαντάζ' του ότι σου επιτρέπει να τρως φαγητά που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά, κάτι που σου την κάνει πιο εύκολη στο να την ακολουθείς. Παρόλα αυτά, τόσο οι ασαφείς οδηγίες για το τι μπορείς να τρως και τι όχι όσο και η μη-επιστημονικότητά της, την καθιστούν επιβλαβή για την υγεία σου, ενώ θεωρείται δεδομένο το ότι θα βλάψει τον μεταβολισμό σου.

> Διάβασε ακόμα: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το αλάτι στη διατροφή σου

Έχει αποτέλεσμα;

Θα σε κάνει να χάσεις βάρος, αλλά όχι 5 κιλά την εβδομάδα. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, ό,τι χάσεις θα το ξαναβάλεις. Άσε που το να είσαι πιο αδύνατος δεν σημαίνει πάντα το ότι είσαι και πιο υγιής.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να χάσεις κιλά;

Λένε πως το καλό το πράγμα αργεί να γίνει κι αυτή η λαϊκή ρήση βρίσκει εφαρμογή και στην απώλεια κιλών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις αν θέλεις να χάσεις βάρος είναι να αρχίσεις να καταγράφεις το τι τρως και μετά να δεις από πού μπορείς να κόψεις, π.χ. μειώνοντας τις φέτες ψωμιού που καταναλώνεις μαζί με το δείπνο σου. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρέσεις από τη διατροφή σου τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλμυρά/γλυκά σνακ και τα αναψυκτικά. Τέλος, φρόντισε η δίαιτά σου να περιλαμβάνει αρκετά λαχανικά, φρούτα και πρωτεΐνη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.