Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι, σύμφωνα με το Harvard

Τελικά είναι το 8ωρο ιδανικό και ως ωράριο εργασίας αλλά και ως ωράριο ύπνου;

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 23 Δεκεμβρίου 2022

Διαβάζοντας ένα σωρό έρευνες για το πόσο πρέπει να κοιμόμαστε, η γενική επωδός είναι πως οι 7 ώρες είναι το λιγότερο που πρέπει να κοιμόμαστε για να μπορούμε να αποδίδουμε σωστά. Αλλά μετά συναντάς εκείνους τους ανθρώπους που κοιμούνται ακόμα λιγότερο, κάνουν τα πάντα και η έλλειψη ύπνου δε φαίνεται να τους επηρεάζει καθόλου.

Δεδομένου του ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο επαρκής ύπνος αποτελεί καθαρά θέμα αυτοφροντίδας, οι έρευνες διατείνονται ότι είναι καλύτερο να πηγαίνουμε στο κρεβάτι μας μεταξύ 22:00 και 23:00. Για την ακρίβεια, μόλις επιβεβαιώθηκε από επιστημονική μελέτη που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήγαν για ύπνο εκείνη την ώρα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε

Τώρα, μέχρι ποια ώρα πρέπει κοιμόμαστε λοιπόν; Είναι οι 7-8 που πάντα λέγαμε αρκετές; Το ιατρικό περιοδικό του Χάρβαρντ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια μελέτη που διέκρινε μία σχέση μεταξύ των ωρών ύπνου, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των ωρών που πρέπει να κοιμόμαστε όλοι μας.

Αποδεικνύεται λοιπόν μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που κοιμούνταν 6 ώρες ή λιγότερο και των προβλημάτων μνήμης που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη, όσοι κοιμόντουσαν 9 ώρες ή περισσότερο είχαν θέματα με γνωστικά προβλήματα, κυρίως στη λήψη αποφάσεων.

Οι εν λόγω συσχετίσεις, ωστόσο, μειώθηκαν σε άτομα που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες την ημέρα. Ίσως λοιπόν αυτός θα πρέπει να είναι ο μέσος όρος μας για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να αισθανόμαστε ξεκούραστοι κάθε πρωί.

Ένα μικρό συμπέρασμα

Αν και περισσότερα από 4 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, δε βρέθηκε άμεση αιτία μεταξύ των ωρών ύπνου και αυτών των προβλημάτων, παρόλο που όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ώρες ύπνου και η ποιότητα της ξεκούρασης σχετίζονται αναμφίβολα με την καλύτερη ή χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος