Τα λιπαρά είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό της τροφής όπως ακριβώς οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. Η διαφορά τους είναι πως δεν έχουν όλα τα λιπαρά την ίδια ποιότητα και γι’ αυτό διακρίνονται, απλοϊκά, σε "καλά" και σε "κακά". Τα "κακά" είναι τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, ενώ τα "καλά" είναι τα μονοακόρεστα, όπως αυτά του ελαιολάδου, και τα πολυακόρεστα, με κύριους εκπρόσωπους τα Ω3 και τα Ω6.

Τι είναι όμως τα Ω3 και τα Ω6 λιπαρά οξέα; 

Τα Ω3 και τα Ω6 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και η ονομασία τους προκύπτει από τη βιοχημική δομή των μορίων τους. Το ξεχωριστό που έχουν αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει ενδογενώς και επομένως είναι απαραίτητο να τα προσλαμβάνουμε εξωγενώς από την τροφή μας. Γι’ αυτό και πολύ συχνά θα ακούσουμε να αναφέρονται ως Ω3 και Ω6 "απαραίτητα" λιπαρά οξέα. Συχνά μπορεί τα Ω3 και τα Ω6 να αναφερθούν με τη χημική τους ονομασία. Συγκεκριμένα, στα Ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν το α-λινολενικό οξύ (LNA), το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ενώ στα Ω6 το λινολεϊκό (LA) και το αραχιδονικό οξύ (ARA).

Η συνέχεια στο Shape.gr