Πολλοί είναι αυτοί που με τις πρώτες ζεστές ημέρες επιχειρούν το πρώτο τους μπάνιο, παρότι η θάλασσα μπορεί να είναι ακόμη παγωμένη. Αν είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που ξεκινάς νωρίς τα μπάνια στη θάλασσα, είναι πιθανό να έχεις σκεφτεί εάν η συνήθεια αυτή μπορεί να ενέχει κάποιο κίνδυνο για την υγεία σου.

Αν με ρωτήσεις, λατρεύω να μπαίνω στη θάλασσα τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν οι παραλίες είναι ακόμη άδειες από κόσμο και νιώθω πως όλη η θάλασσα μου ανήκει! Εννοείται όμως πως όταν μπαίνω και μουδιάζω από το παγωμένο νερό, αναρωτιέμαι κι εγώ μήπως τελικά διακινδυνεύω την υγεία μου… Το παγωμένο νερό είναι σοκ για τον οργανισμό, ειδικά αν η θερμοκρασία του είναι χαμηλότερη από τους 15 βαθμούς Κελσίου αφού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία κίνησης του σώματος και υποθερμία. Στην Ελλάδα βέβαια οι θάλασσες είναι πιο ζεστές, σύμφωνα μάλιστα με το meteo.gr η θερμοκρασία του νερού αυτές τις μέρες είναι γύρω στους 18 - 19 βαθμούς Κελσίου στις παραλίες γύρω από την Αττική και τις Κυκλάδες.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε σε παγωμένη θάλασσα

Η πρώτη αντίδραση σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Νιώθουμε ότι μας κόβεται η ανάσα και αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα. Συνήθως όμως οι πρώτες αυτές αντιδράσεις δεν κρατούν πάνω από ένα λεπτό – όσο κι αν σου φαίνεται ότι το σοκ από το κρύο κρατά πολύ περισσότερο. Επίσης, η πίεση του αίματος ανεβαίνει καθώς το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει το αίμα στη σωστή θερμοκρασία και το αίμα συγκεντρώνεται στο κέντρο του σώματος για να προστατέψει τα ζωτικά όργανα, γι’ αυτό και νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου παγωμένα.

Η συνέχεια στο Shape.gr