Αλήθεια, εσείς πόσα "από Δευτέρα" έχετε πει στη ζωή σας; Χωρίς να υπάρχει κανένα επιστημονικό υπόβαθρο η Δευτέρα φαίνεται να είναι σε όλον τον πλανήτη η μέρα κατά την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε μια πορεία σωματικής μεταμόρφωσης. Ξυπνάμε νωρίς, ντυνόμαστε με τα καλύτερα ρούχα προπόνησης και ξεκινάμε να κατακτήσουμε τα βάρη, το στίβο, την πισίνα ή όποια άλλη δραστηριότητα σκεφτούμε για να ξεκινήσουμε αυτή την εβδομάδα. Τι συμβαίνει όμως την Τρίτη και γιατί πολλές φορές τα κίνητρα μας μοιάζουν να απομακρύνονται; Αν αυτό τυχαίνει και σε σένα, παρακάτω βρίσκεις 10 tips γυμναστικής για να μπεις γρήγορα σε φόρμα. 

Δεν το λέμε εμείς, αλλά η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Phillippa Lally: Αν μια συμπεριφορά γίνεται συνήθεια εξαρτάται από το άτομο και την ίδια τη δραστηριότητα. Ωστόσο, υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο 66 ημέρες. Μην απελπίζεσαι λοιπόν. Προσπάθησε να υιοθετήσεις αυτές τις γυμναστικές συνήθειες και με λίγη υπομονή και επιμονή, θα επιτύχεις τους στόχους σου.

Προπόνηση, το πρώτο πράγμα μέσα στη μέρα

Το γραφείο, η οικογένεια και άλλες υποχρεώσεις είναι συχνά η καλύτερη δικαιολογία για να μην προπονηθείς. Έτσι, είναι καλύτερο να το κάνεις σε μια στιγμή που όλα αυτά δεν μπορούν να σε επηρεάσουν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σηκωθείς νωρίς. 1-2 φορές την εβδομάδα για αρχή, αρκούν. 

> Διάβασε ακόμη: Ο ιδανικός αριθμός προπονήσεων ανά μήνα

Κάνε την γυμναστική, διασκέδαση

Λιώσε στο Spotify για παράδειγμα όταν τρέχεις ή φτιάξε μια playlist για το γυμναστήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις την άσκηση πιο ευχάριστη.

Μην αποφεύγεις τα βάρη

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, η τακτική προπόνηση δύναμης βελτιώνει την υγεία μας, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και βελτιστοποιεί την απόδοσή μας σε άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, το μπάσκετ κ.λπ.

Βελτίωσε τη διατροφή σου

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, να προλάβει ορισμένους καρκίνους, να μειώσει τον κίνδυνο οφθαλμικών και πεπτικών προβλημάτων και να έχει θετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Ναι, δεν περιμέναμε το Harvard για να το μάθουμε αυτό όμως, η σωστή διατροφή θα βελτιώσει και τη διάθεσή μας για προπόνηση, πέρα από όλα τα άλλα. 

Κάνε οπωσδήποτε σωστή προθέρμανση και διατάσεις

Ακόμη και αν πρόκειται να τρέξεις μόνο για 15 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό, η προθέρμανση πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα και οι διατάσεις μετά είναι η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή τραυματισμών. Οι δυναμικές διατάσεις προετοιμάζουν το σώμα μας για έντονες δραστηριότητες, ενώ οι στατικές διατάσεις επαναφέρουν τους μύες μας στο φυσιολογικό μετά την προπόνηση.

Κοινωνικοποιήσου

Η Katy Milkman, καθηγήτρια στο Wharton School of Business, λέει ότι οι συνήθειες, καλές και κακές, μεταδίδονται μέσω των γύρω μας. Το ίδιο ισχύει και για τις υγιεινές συνήθειες. Αν συγκρίνεις τις συνήθειές σου με αυτές των γειτόνων ή των συναδέλφων σου, μπορεί να βρεις κίνητρα για να είσαι σωματικά δραστήριοι, να τρως καλύτερα, να κοιμάσαι καλά κ.ο.κ.

> Διάβασε ακόμη: Ένα πρόγραμμα γυμναστικής με την υπογραφή του David Beckham

Κοιμήσου σωστά

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 6 και 9 ωρών ύπνου για να λειτουργήσουν σωστά. Πώς ξέρεις αν κοιμάσαι πολύ ή λίγο; Αν νιώθεις τον εαυτό σου να αποκοιμιέται στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή ή να παρασύρεται μόλις πέσετε στο μαξιλάρι, μπορεί να έχεις έλλειψη ύπνου. Για καλύτερο ύπνο, ακόμη κι αν αισθάνεσαι ότι δεν σε επηρεάζει, απόφυγε την κατανάλωση καφέ 6 ώρες πριν από τον ύπνο σου.

Πρωινό οπωσδήποτε

Ναι, ξέρω ότι δεν υπάρχει πάντα χρόνος για καλό πρωινό, όμως η παράλειψη του "σημαντικότερου γεύματος της ημέρας" για εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Johns Hopkins λένε ότι το να βγαίνεις από το σπίτι με άδειο ρεζερβουάρ μπορεί να σε αφήσει να κουρασμένο και χωρίς συγκέντρωση ακόμη κι αν θεωρητικά έχεις κοιμηθεί καλά.

Παράτησε το καθισιό

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το παρατεταμένο καθισιό συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα θανάτου από όλες τις αιτίες, αλλά κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εντάξει, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο, όμως όταν το smartwatch σε ειδοποιεί ότι πρέπει να σηκωθείς, κάνε μια βόλτα.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.