Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ – περίπου ένα ποτήρι κρασί – λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά. Η θεωρία αυτή, παρόλο που έχει υιοθετηθεί και από αρκετούς ειδικούς, ισχύει μόνο για πολύ συγκεκριμένες ασθένειες, καθώς μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", αποδεικνύει πως η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, μόνο ένα ποτήρι μπύρας ή κρασί μπορεί να συρρικνώσει τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου, με την ζημιά να επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα των ποτών.

Η μελέτη

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα της έρευνας, άτομα ηλικίας περίπου 50 ετών, που έπιναν 500ml μπύρας ή 170ml κρασιού την ημέρα, είχαν ήδη υποστεί τις παρενέργειες του αλκοόλ, με τον εγκέφαλό τους να χρονολογείται δύο χρόνια μεγαλύτερος από την πραγματική τους ηλικία. Αυτό συνέβη καθώς το ποτό επηρέασε τόσο την λευκή, όσο και την φαιά ουσία, προκαλώντας σημαντικές μειώσεις σε αυτές. Ταυτόχρονα, ενήλικες που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ από την προαναφερόμενη, σημείωσαν εξίσου προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οποία, ωστόσο, ισοδυναμούσαν μόλις με μισό χρόνο γήρανσης από την πραγματική τους ηλικία.

"Η κατανάλωση περισσότερων μονάδων αλκοόλ την ημέρα είναι ικανή να προσθέσει έως και 10 χρόνια στην λειτουργία του εγκεφάλου" επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Remi Daviet. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, το αλκοόλ συνηθίζεται να μετράται σε μονάδες, και όπου 10ml αλκοόλης ή 8ml καθαρού οινοπνεύματος ισοδυναμεί με 1 μονάδα αλκοόλ. Η τελευταία μεταφράζεται σε ένα σφηνάκι ποτού (ουίσκι, βότκα, ούζο, τσίπουρο).

Η συνέχεια στο Shape.gr