Το ροχαλητό ταλαιπωρεί ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, με δυνητικές επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή και οι λόγοι που το δημιουργούν είναι συνήθως ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες ή υπερτροφία στα κρεατάκια. "Επίσης, η απόφραξη θα μπορούσε να είναι στο επίπεδο του στόματος και να οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές, μακριά σταφυλή, που προκαλούν στένωση στον φάρυγγα κατά την κατάκλιση αποφράζοντας την είσοδο του αέρα", λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Αργυρώ Κυπραίου, εξηγώντας:

"Το ροχαλητό είναι ένα περίπλοκο σύμπτωμα και οφείλεται σε συνδυασμό παραμέτρων σωματοδομής, κρανιοπροσωπικών αναλογιών και ανατομικών εμποδίων στη ροή του αέρα. Η κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση στη μύτη, τον ρινοφάρυγγα και λάρυγγα θα εντοπίσει τις περιοχές που πρέπει να επέμβουμε προκειμένου να βελτιώσουμε το ροχαλητό και να αναστρέψουμε το επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή μας σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Αναλόγως του περιστατικού θα δώσουμε τις αντίστοιχες οδηγίες για την επιτυχία της επέμβασης, την οποία μπορεί, πολλές φορές, να συμπληρώσουμε με σμίκρυνση της σταφυλής και σύσφιξη των χαλαρών ιστών του φάρυγγα."

Όσον αφορά τη θεραπεία του στραβού διαφράγματος –η πιο συνήθης αιτία ροχαλητού–, η Δρ Κυπραίου λέει ότι η επέμβαση γίνεται με κάποια μορφή αναισθησίας και με διάρκεια μικρότερη από μία ώρα. Δεν απαιτούνται τομές στο πρόσωπο, ενώ λεπτά εργαλεία και ειδικά σχεδιασμένα ενδοσκόπια εισέρχονται από τα ρουθούνια και βοηθούν στην επέμβαση. "Πολλοί ασθενείς επιθυμούν στην ίδια επέμβαση να κάνουν ρινοπλαστική, ώστε να βελτιώσουν το σχήμα της μύτης τους", προσθέτει η ειδικός, τονίζοντας ωστόσο το εξής: "Δεν πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας και απαιτείται εξειδικευμένος ρινοπλαστικός ώστε να ευθυγραμμίσει το ρινικό διάφραγμα, αξιοποιώντας όλα τα τμήματά του, και να φροντίσει για τη στήριξη της κορυφής και των πλαγίων τοιχωμάτων της μύτης. Φύλλα σιλικόνης υποστηρίζουν το διάφραγμα στο τέλος της επέμβασης, επομένως δεν χρειάζονται γάζες και ταμπόν μέσα στη μύτη. Η επέμβαση στη μύτη, ακόμα και αν συνδυάζεται με ρινοπλαστική, είναι τελείως ανώδυνη".


*Ευχαριστούμε τη Δρα Αργυρώ Κυπραίου, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρ. προσώπου, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός Όμιλος Υγεία, Νοσ. Μητέρα.
www.faceanatomy.gr