Αν ξεκίνησες αυτή τη χρονιά δίνοντας μια σειρά από υποσχέσεις στον εαυτό σου για μια καλύτερη ζωή αλλά μέχρι τώρα δεν έχεις καταφέρει να μείνεις απόλυτα πιστός στο πλάνο σου, μην ανησυχείς. Είναι απολύτως κατανοητό να μη γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα όπως ήθελες ή να μην καθαρίζεις κάθε βράδυ με οδοντικό νήμα τα κενά ανάμεσα στα δόντια σου, μετά από το βούρτσισμα. Το ότι δεν πέτυχες μέχρι τώρα τους στόχους σου, δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να τα παρατήσεις.

Ο κανόνας των 66 ημερών, κατά μέσο όρο

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε μια συνήθεια από τη μία στιγμή στην άλλη. Τα πρώτα βιβλία pop ψυχολογίας που κυκλοφόρησαν μας συμβούλευαν ότι η υιοθέτηση μιας καλής συνήθειας παίρνει κατά μέσο όρο 21 ημέρες (ή 3 εβδομάδες, να στο πούμε κι αλλιώς) για να εδραιωθεί. Κάτι που σήμαινε ότι αν περάσει αυτό το διάστημα και δεν τα έχουμε καταφέρει, τότε μάλλον αποτύχαμε.

Αυτός ο κανόνας, όμως, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Νέες έρευνες ανεβάζουν τον χρόνο στις 66 ημέρες, κατά μέσο όρο, με το χρονικό φάσμα να ξεκινάει στις 18 και να ολοκληρώνεται στις 254, ανάλογα με τη συνήθεια - άλλη προσπάθεια απαιτεί το να τρως ένα μήλο την ημέρα κι άλλη το να κάνεις επί 30 λεπτά διαλογισμό κάθε πρωί, στις έξι η ώρα νταν.

Οπότε δεν χρειάζεται να απογοητεύεσαι καθόλου αν δεν τα έχεις καταφέρει, έχεις χρόνο μπροστά σου, μην τα παρατάς. Έχε, επίσης, στον νου σου ότι το πρόγραμμα, τα ενδιαφέροντα και η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου μπορεί να διαφέρουν (όχι μπορεί, όντως συμβαίνει αυτό), οπότε ο χρόνος που θα σου πάρει για να αποκτήσεις μια καλή συνήθεια είναι σχετικός.

Αν, πάλι, δεν μπορείς με τίποτα π.χ. να σηκώνεσαι τα χαράματα για να κάνεις διαλογισμό στις 6 το πρωί, ίσως αυτή να μην είναι μια συνήθεια για σένα, ίσως να μην είσαι σε αυτή τη φάση της ζωής σου έτοιμος για να τη βάλεις στην καθημερινότητά σου. Άσε τη για αργότερα και εστίασε σε κάτι άλλο.

Τέλος, να θυμάσαι ότι πάντα θα υπάρχουν πισωγυρίσματα, κάποιες στιγμές, άνθρωπος είσαι, δεν γίνεται, θα ξεφεύγεις από το πρόγραμμά σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις να σκέφτεσαι κάτι που έχει πει ο Arnold Schwarzenegger: "Μην αφήσεις το τέλειο να γίνει ο εχθρός του εφικτού". Σοφό; Σοφό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.