*Γράφει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης, ιδρυτής της Orthopedia, ειδικά εκπαιδευμένος στη θεραπεία δισκοκήλης με Discogel. (https://orthopedia.gr/)

Η δισκοκήλη ή αλλιώς κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί μια από τις πλέον συνήθεις εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα (μέση). Σπανιότερα, παρουσιάζεται στην περιοχή του αυχένα και ακόμα πιο σπάνια στη θωρακική μοίρα. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η δισκοκήλη επηρεάζει μικρότερες ηλικίες (15-40). Μάλιστα, φαίνεται πως οι άντρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες. Το κύριο σημείο εντοπισμού του προβλήματος είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Η ουσία από την οποία αποτελούνται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι περικλείεται από έναν ινώδη δακτύλιο. Όταν προκύψει τραυματισμός του ινώδους δακτυλίου, προκαλούνται ρωγμές εκ των οποίων βγαίνει το περιεχόμενο προς τα έξω. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των νωτιαίων νεύρων.

Από τι προκαλείται και πώς εκδηλώνεται η δισκοκήλη;

Με το πέρας του χρόνου, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και αφυδατώνονται. Ως αποτέλεσμα, καταστρέφεται η δομή τους και δημιουργούνται εξωτερικές ρήξεις. Ως εκ τούτου, προκαλείται εξώθηση του πηκτοειδή πυρήνα των μεσοσπονδύλιων δίσκων καθώς επίσης και άσκηση πίεσης των διερχόμενων από την περιοχή νεύρων. Στη μέχρι τώρα διεθνή βιβλιογραφία, δεν έχουν περιγραφεί σαφή αίτια που να οδηγούν στην εμφάνιση της δισκοκήλης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες κινδύνου οι οποίοι μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση δισκοκήλης. Αυτοί είναι:

  • ηλικία
  • κληρονομικότητα
  • αύξηση του σωματικού βάρους
  • έλλειψη άσκησης
  • λάθος στάση σώματος
  • χρόνια καταπόνηση της μέσης

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης. Ο πόνος αυτός αντανακλάται στο πόδι και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, φτάνει κάτω από το γόνατο έως και τα δάκτυλα του ποδιού. Επιπλέον, ενδέχεται ο πόνος να εμφανίζεται αποκλειστικά στην περιοχή του ποδιού, χωρίς να παρουσιάζεται οποιαδήποτε ενόχληση στη μέση. Πολύ συχνά, στην περιοχή στην οποία εντοπίζεται ο πόνος συνυπάρχει και μούδιασμα. Άλλο ένα σύμπτωμα της δισκοκήλης είναι η ενδεχόμενη αδυναμία στο πόδι. Όλα τα συμπτώματα της δισκοκήλης μπορούν να εκδηλωθούν σταδιακά χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανιστούν απότομα.

Διάγνωση δισκοκήλης και θεραπεία με Discogel

Για να τεθεί η διάγνωση της δισκοκήλης είναι απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Μέσω της μαγνητικής θα αναδειχθεί ακριβώς το σημείο της πίεσης καθώς επίσης και το επίπεδο της βλάβης. Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς το οποίο, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, θα καθορίσουν και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Για τη θεραπεία της δισκοκήλης τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος, η δισκοπλαστική με gel (Discogel). Τα ποσοστά επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι εξαιρετικά υψηλά καθώς αγγίζουν το 80%. Η θεραπεία δισκοκήλης με Discogel αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο η οποία γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μια επέμβαση μικρή σε διάρκεια (μόλις 15-20 λεπτά) η οποία δεν καθιστά απαραίτητη τη νοσηλεία του ασθενούς.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η θεραπεία δισκοκήλης με Discogel;

Υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς για τους οποίους δυστυχώς η θεραπεία δισκοκήλης με Discogel δεν αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Οι περιπτώσεις στις οποίες δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν μέσω δισκοπλαστικής με gel είναι οι εξής:

Αποτελέσματα θεραπείας δισκοκήλης με Discogel

Μέσω της επέμβασης με Discogel επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του πόνου και ελάττωση ή και εκμηδένιση της πιθανότητας να δημιουργηθεί εκ νέου δισκοκήλη στο μέλλον. Τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν φανερά από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, μεγάλη βελτίωση και μείωση των συμπτωμάτων παρατηρείται τις πρώτες 3 με 4 μέρες έως και 3 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.