Επιτυχημένος επαγγελματίας, οικογενειάρχης, αθλητής. Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου θεωρεί τον διαβήτη αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, έχοντας (και) τη βοήθεια του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης FreeStyle Libre.

>Είστε ένας επιτυχημένος και δραστήριος επιχειρηματίας και οικογενειάρχης. Και ζείτε με τον διαβήτη. Πόσο σας επηρεάζει αυτό στη ζωή σας;
Η ζωή του καθενός είναι μια περιπέτεια. Όντας επιχειρηματίας, οικογενειάρχης και παράλληλα αθλητής, θα μπορούσα να πω πως ο διαβήτης έχει, κατά κάποιον τρόπο, "γλυκάνει" λίγο παραπάνω την περιπέτεια της ζωής μου. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη και ευχάριστη κατάσταση, παρ’ όλα αυτά μπορεί να σου δώσει το έναυσμα για να πετύχεις καλύτερα τους στόχους σου και να αφοσιωθείς περισσότερο σε αυτό που κάνεις.

> Αισθάνεστε ότι ο διαβήτης σάς έχει δημιουργήσει εμπόδια ή ότι έχετε βιώσει διακρίσεις επειδή έχετε διαβήτη στην εργασία, αλλά και στην προσωπική σας ζωή;
Ο διαβήτης αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, που με ακολουθεί σε όλες τις δραστηριότητες. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνω τον διαβήτη να γίνει εμπόδιο στην προσωπική και επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Εν αντιθέσει με αυτό που νομίζει ο κόσμος, η αντιμετώπιση που έχω βιώσει ως άνθρωπος με διαβήτη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, είναι μόνο ο θαυμασμός.

> Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και στη διαχείριση του διαβήτη. Εσάς πόσο σας βοηθάει στην καθημερινότητά σας;
Από το 2015 που χρησιμοποιώ το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, η ζωή μου έχει αλλάξει άρδην. Η ποιότητα ζωής που έχω σήμερα, χάρη στην τεχνολογία του Libre, που δεν χρειάζεται πλέον να τρυπήσω τα δάχτυλά μου για να μετρήσω τη γλυκόζη μου, είναι ασύγκριτη. Κάθε φορά που σαρώνω με το κινητό μου τον αισθητήρα που φοράω στο χέρι μου, όλες οι τιμές της γλυκόζης μου μεταφέρονται και αποθηκεύονται αυτόματα στον λογαριασμό μου στο Libre View (cloud). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορώ να έχω εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα της γλυκόζης μου ανά πάσα στιγμή, αλλά και να τα μοιράζομαι με τον προσωπικό μου γιατρό από απόσταση.

> Η τεχνολογική πρόοδος παίζει ρόλο στην απενεχοποίηση του διαβήτη;
Έχει βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη να είναι πιο διακριτικοί στην καθημερινή τους ρουτίνα. Για παράδειγμα, ένας διαβητικός δεν χρειάζεται πλέον πριν φάει να τρυπήσει το δάχτυλό του, αλλά να σαρώσει, όπως προανέφερα, τον αισθητήρα FreeStyle Libre με το κινητό του, ώστε να γνωρίζει πόσες μονάδες ινσουλίνης να κάνει πριν από το γεύμα. Παράλληλα, σε αυτό σίγουρα έχουν βοηθήσει και οι πολύ διακριτικές πένες ινσουλίνης.

> Τι θα λέγατε σε όσους ανθρώπους με διαβήτη νιώθουν να "περιορίζονται" από την πάθησή τους, είτε είναι στην ηλικία σας είτε νεότεροι;
Είναι λίγο στενάχωρο στις μέρες μας να θεωρεί ένας διαβητικός ότι περιορίζεται από την κατάσταση της υγείας του. Κάνοντας έναν απολογισμό, θεωρώ ότι απλά ο διαβήτης είναι μια πάθηση με την οποία, εάν μάθεις να συμβιώνεις αρμονικά, μπορείς να διατηρήσεις ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Έχω 3 κανόνες για τη ζωή με τον διαβήτη, οι οποίοι είναι η σωστή διατροφή –τα πάντα με μέτρο–, η καθημερινή άθληση έστω και για λίγο και η συχνή επαφή με τον προσωπικό μου γιατρό για να μαθαίνω για νέες πρακτικές, φάρμακα κ.λπ. Εφόσον εγώ είμαι σε θέση και τερματίζω έναν αγώνα τριάθλου IRONMAN, θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να περιορίσει έναν άνθρωπο με διαβήτη.