Τα τελευταία χρόνια συζητάμε συνεχώς για τη διατροφή και τα οφέλη ή τις επιπτώσεις της στην υγεία μας. Γι’ αυτό και πιθανότατα γνωρίζεις ότι τα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ θρεπτικά και τα λιπαρά ψάρια είναι υπερτροφή για το σώμα και τον εγκέφαλο. Η υγιεινή διατροφή δεν μπορούσε να γίνει πιο εύκολη. Με όλες αυτές τις πληροφορίες στα χέρια μας, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με το σωματικό του βάρος και ικανοποιημένος με τις διατροφικές του επιλογές, σωστά; Δυστυχώς όχι!
Ποιο είναι το πρόβλημα; Είμαστε ένας μεσογειακός λαός που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όχι μόνο δεν τρεφόμαστε υγιεινά ακολουθώντας τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, αλλά και δε φροντίζουμε αναλόγως τα παιδιά μας. Σχεδόν το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά παχυσαρκίας είναι, δυστυχώς, 20% και 14%.
Η λύση
Δεν είναι δύσκολο να τρέφεσαι υγιεινά αν μαγειρεύεις στο σπίτι τα περισσότερα γεύματα και δεν τρως πάνω από μία με δύο φορές την εβδομάδα έτοιμο φαγητό. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να καταφέρεις να προσλαμβάνεις τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζεσαι από το φαγητό σου, αφού, όσο περνούν τα χρόνια, είναι αρκετές οι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, ανάμεσά τους η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη ή κάποια ορμονική διαταραχή. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται κάποια μεγάλη προσπάθεια για να επωφεληθείς από τις τροφές που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι σου. Έχε στο μυαλό σου τα παρακάτω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προσπάθησε να περιλαμβάνεις ένα τουλάχιστον από αυτά σε κάθε σου γεύμα.
5 βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για καλύτερη υγεία
Ασβέστιο για γερά κόκαλα
Είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μας, καθώς σχετίζεται με πολλές λειτουργίες του σώματος και αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία των δοντιών και των οστών. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας σχετίζεται με την ανάπτυξη μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης που αποδυναμώνει τα κόκαλα. Γι’ αυτόν το λόγο οι γυναίκες μετά τα 35 χρειάζεται να προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου που απαιτούνται μέσα στην ημέρα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης στο μέλλον.
Η συνέχεια στο Shape.gr