Πώς να είσαι χαρούμενος όταν όλα πάνε κατά διαόλου

Μικρά μυστικά για να θυμάσαι, πάντα, να βλέπεις τη θετική πλευρά.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ως γνωστόν, η ζωή δεν έχει μόνο χαρές, ευκολίες και επιτυχίες. Πολλές φορές τα πράγματα είναι πιο "σκούρα", συναντάμε εμπόδια και χρειάζεται να τα διαχειριστούμε. Όσες δυσκολίες όμως, κι αν παρουσιαστούν, υπάρχουν τρόποι να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε και να παραμείνουμε χαρούμενοι, παρά τα προβλήματα.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Juliana Breines, στο διαδίκτυο οι άνθρωποι δεν δείχνουν την πραγματικότητά τους, αλλά μια τέλεια εκδοχή που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υφίσταται. Αν ο στόχος μας είναι αυτό που βλέπουμε εκεί, δεν θα τον πετύχουμε ποτέ γιατί δεν είναι ρεαλιστικός.

Κάτι άλλο που επισημαίνει η ειδικός είναι πως η "λύπη για την απώλεια" της ζωής που φανταζόμασταν ότι θα έχουμε ή επιθυμούσαμε και δεν πετύχαμε, είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Είναι απαραίτητο να περάσουμε από αυτήν τη θλίψη προκειμένου να ανακάμψουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.


Ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας είναι απαραίτητος για να ανακτήσουμε την ευτυχία που δεν είναι όπως περιμέναμε. Είτε έχουμε πετύχει αυτό που είχαμε στο μυαλό μας είτε όχι, καλό είναι να προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση, να εξερευνήσουμε νέα πράγματα και μπορεί ακόμη και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που νομίζαμε ότι θέλαμε δεν είναι αυτό που χρειαζόμασταν.

Το σημαντικό είναι, όπως υπενθυμίζει η ειδικός στη συμπεριφορική επιστήμη Kristen Lee, να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει αέναη ευτυχία, ότι η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα και ότι ακόμη και αν συναντήσουμε κακές στιγμές, η ζωή σε γενικές γραμμές μπορεί να είναι ευτυχισμένη. Γι' αυτό είναι σημαντικό, όπως λέει η Breines, να "απολαμβάνουμε τις καλές στιγμές", γιατί αυτές είναι που θα μας θυμίζουν πως υπάρχει ευτυχία στη ζωή μας, ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν θες προστασία δεδομένων, μην οδηγείς αυτοκίνητο

Η χειρότερη προϊοντική κατηγορία όσον αφορά την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Με γάτα στο σπίτι όλα είναι καλύτερα

10 πάρα πολύ καλοί λόγοι για να πάρεις γάτα - χθες αν γίνεται.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κι αν το TikTok είναι το νέο Big Brother;

Εκεί που νόμιζες πως έχουμε αφήσει πίσω το Big Brother για τα καλά, έρχεται το TikTok για να σε διαψεύσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ο μεταβολισμός αλλάζει το σώμα μας, αλλά όχι στα 40

Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης αλλάζουν όσα γνωρίζαμε για τον μεταβολικό μας ρυθμό.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Συγγραφείς στις ΗΠΑ μήνυσαν την OpenAI για το ChatGPT

Ανάμεσα σε εκείνους που τάχθηκαν κατά του ChatGPT. και ο George R.R. Martin του Game of Thrones.