'Ντριμπλάροντας' τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, σύμφωνα με το Harvard

Τι πρέπει να κάνεις για να γλιτώσεις ό,τι... γλιτώνεται.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα κρυολογήματα καταφθάνουν και η Covid-19 καραδοκεί, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το Harvard μοιράζεται διατροφικές συμβουλές και υγιεινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για το φθινόπωρο και να κρατήσεις τις λοιμώξεις μακριά.

Η μετάβαση στο φθινόπωρο φέρνει μαζί της αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και μαζί με αυτές την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Η Ιατρική Σχολή του Harvard προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για την ενίσχυση της άμυνάς σου, με φυσικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη ακριβών συμπληρωμάτων ή περιοριστικών διατροφών.

Πώς λοιπόν θα διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση; Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές του Harvard.

Ισορροπημένη δίαιτα και διατροφή

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ είναι σύνηθες να ακούει κανείς για υπερτροφές και συμπληρώματα διατροφής, το Harvard τονίζει ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί. Δε χρειάζεσαι συμπληρώματα, εάν έχεις ήδη επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω της τροφής.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε άριστη κατάσταση. Επιπλέον, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στα άπαχα κρέατα, όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα διάφορα είδη ψαριών. Απόφυγε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Υγιεινή και προληπτικά μέτρα

Εκτός από τη διατροφή, το Harvard τονίζει τη σημασία των μέτρων υγιεινής. Το συνεπές πλύσιμο των χεριών και άλλες πρακτικές υγιεινής μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης, ιδίως όταν πιάνουμε τα τρόφιμα απευθείας με τα χέρια. Η μη κοινή χρήση ποτηριών και μαχαιροπήρουνων σε κοινωνικές συναθροίσεις είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξάπλωσης των ιών μεταξύ των θαμώνων.

Ξεκούραση και σωματική δραστηριότητα

Η καλή ξεκούραση και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Ο επαρκής ύπνος και η μέτριας έντασης άσκηση είναι συνήθειες που συμβάλλουν στην υγεία και στην ικανότητά σου να καταπολεμάς τις λοιμώξεις.

Απόφυγε τις κακές συνήθειες

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα πρέπει να περιορίζονται. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η ζάχαρη και η καθιστική ζωή επηρεάζουν περισσότερο τους άνδρες, γι' αυτό συνιστάται να μειώσεις τα αναψυκτικά και να υιοθετήσεις έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear

Τρία θρεπτικά συστατικά που κάνουν το σπέρμα ισχυρότερο

Όπως όλα δείχνουν, η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι δεν πρέπει να googlάρεις για το καλό σου

Για παράδειμα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ψάχνεις πώς μπορείς να ξεφορτωθείς ένα πτώμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Από ό,τι φαίνεται, το 'κλειδί' για να χάσουμε λίπος βρίσκεται στο μυαλό μας

Δεν έχει νόημα να ξεκινήσεις την προσπάθεια, αν δεν έχεις τη σωστή νοοτροπία.

Γραφει Γιαννης Σπανος