Πώς η χειμερία νάρκη των ζώων διδάσκει μακροζωία στους ανθρώπους

Κάτι ξέρουν οι αρκούδες, οι σκίουροι και οι νυχτερίδες...

Γράφει: Γιάννης Σπανός 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι αρκούδες, οι σκίουροι και οι νυχτερίδες μπορεί να κατέχουν το κλειδί για τη μακροζωία, χάρη στη χειμερία νάρκη στην οποία πέφτουν.

Το Τμήμα Ψαριών και Θηραμάτων της Αλάσκας αποκαλύπτει ότι οι αρκούδες που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη μπορούν να χάσουν μεταξύ 15% και 30% του σωματικού τους βάρους ενώ βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου -μια ενδιαφέρουσα στρατηγική απώλειας βάρους που, αν και μη πρακτική για είδη που δεν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη όπως ο άνθρωπος, κεντρίζει την περιέργεια για τα ευρύτερα οφέλη της χειμερίας νάρκης για την υγεία.

Μια σημαντική ιδιότητα της αρκούδας

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science εξετάζει μια συγκεκριμένη πτυχή της χειμερίας νάρκης: συγκεκριμένα, την αξιοσημείωτη αντίσταση που επιδεικνύουν οι αρκούδες στους θρόμβους αίματος, παρά τις παρατεταμένες περιόδους ακινησίας τους.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους, ιδίως για όσους βιώνουν βραχυχρόνια ακινησία και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παραδόξως, τα άτομα που βρίσκονται σε χρόνια ακινησία δεν μοιράζονται αυτόν τον κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα στρατηγικών για τη μείωση των βραχυπρόθεσμων κινδύνων ακινησίας στους ανθρώπους.

Αντισυμβατικές ιδέες

Ο Dino Grandoni, στο διεισδυτικό άρθρο του για τη Washington Post, διερευνά διάφορες επιστημονικές προσπάθειες για να διαλευκανθούν τα μυστήρια της χειμερίας νάρκης και να εφαρμοστούν οι γνώσεις για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας. Ενώ η μελέτη για τις αρκούδες και τους θρόμβους αίματος βρίσκεται στο επίκεντρο, οι ερευνητές διερευνούν επίσης πώς οι σκίουροι διατηρούν την υγεία τους κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων χειμερινού λήθαργου. 

Θα μπορούσε άραγε ο τρόπος ζωής μιας αρκούδας που κρύβεται σε μια σπηλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα να κρύβει μυστικά για μια μακρύτερη, υγιέστερη ανθρώπινη ζωή; Η ιδέα μπορεί να ακούγεται αντισυμβατική, αλλά η επιστημονική διερεύνηση δείχνει ότι οι απαντήσεις μπορεί να βρίσκονται στην κατανόηση των μοναδικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη χειμερία νάρκη των ζώων.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Elon Musk, τώρα και κατάσκοπος των ΗΠΑ;

Το μυστηριώδες έργο του Elon Musk και της Space X για την αμερικανική κυβέρνηση κοστίζει δισεκατομμύρια και ενοχλεί -προφανώς- Ρωσία και Κίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης