Η συζήτηση για την περιεκτικότητα των ψαριών σε υδράργυρο είναι συνεχής και μας αναγκάζει να καταναλώνουμε μεγάλα ψάρια με μέτρο. Ωστόσο, σήμερα εστιάζουμε στα οφέλη τριών ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που προτείνουν οι περισσότεροι personal trainers για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στο γυμναστήριο. Αυτά τα ψάρια, εκτός από πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι πολύτιμες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
Τα 3 πιο πρωτεϊνούχα ψάρια που προτείνουν οι εκπαιδευτές για το γυμναστήριο:
1. Τόνος
Ο τόνος είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί μεταξύ των bodybuilders και των αθλητών φυσικής κατάστασης. Είτε σε κονσέρβα είτε φρέσκο, αυτό το ψάρι είναι μια απίστευτη πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας περισσότερα από 25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να προτιμάτε φυσικό ελαφρύ τόνο, ο οποίος περιέχει μόνο τόνο, νερό και αλάτι, χωρίς πρόσθετα λίπη ή υδατάνθρακες. Ο τόνος σε κονσέρβα είναι βολικός και ευπροσάρμοστος, αλλά είναι σημαντικό να επιλέγεις ποικιλίες με βάση το νερό για να αποφύγεις το υπερβολικό λίπος που συνοδεύει επιλογές με βάση το λάδι. Εκτός από την πρωτεΐνη του, ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή όλων των απαραίτητων αμινοξέων και Ωμέγα-3, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και προάγουν την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση.
2. Σολομός
Ο σολομός είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή που προτείνουν οι personal trainers και οι διατροφολόγοι. Με περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Β. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα του σολομού βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και δεν συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.
3. Μπακαλιάρος
Ο μπακαλιάρος είναι ένα λευκό ψάρι που ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Με περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ο μπακαλιάρος είναι μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή που παρέχει επίσης τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β2, Β3, Β9 (φολικό οξύ) και Β12.
Οι εκπαιδευτές και οι διατροφολόγοι εκτιμούν τον μπακαλιάρο ως μια εύπεπτη και πολύ ευέλικτη επιλογή στην κουζίνα. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στον μεταβολισμό, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο γυμναστήριο χωρίς να προσθέτουν περιττό λίπος στη διατροφή τους.
Πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση ψαριού
Εκτός από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και ο μερλούκιος προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μυϊκού πόνου και της φλεγμονής μετά από έντονες προπονήσεις. Ομοίως, αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία και μειώνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η ενσωμάτωση αυτών των πλούσιων σε πρωτεΐνη ψαριών στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα αποτελέσματά σου στο γυμναστήριο. Όχι μόνο θα τροφοδοτείς τους μύες σου με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, αλλά θα φροντίζεις επίσης για την καρδιαγγειακή σου υγεία και θα απολαμβάνεις τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σχεδιάσεις την προπονητική σου δίαιτα, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις τόνο, σολομό και μπακαλιάρο για να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή σου και τη συνολική σου ευεξία.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.