Τα αβγά είχαν στο παρελθόν το μερίδιό τους σε διαμάχες λόγω της πεποίθησης ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αβγά είναι στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, τα αβγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Αυτή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη επειδή είναι πιο χορταστική από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάει στο να αισθάνεσαι χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνει την πιθανότητα υπερφαγίας ή λιγούρας μεταξύ των γευμάτων.
Επιπλέον, τα αβγά έχουν χαμηλή θερμιδική πυκνότητα σε σύγκριση με το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώνεις αυγά χωρίς να προσθέτεις πολλές θερμίδες στη διατροφή σου, πράγμα που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός ελλείμματος θερμίδων που είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους χωρίς να θυσιάζεται η διατροφή.
Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους στα αβγά συμβάλλει επίσης στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες και τα λίπη στα αβγά μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις και μειώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πείνα και λιγούρες.
Συνεπώς, τα αβγά είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους, γεγονός που τα καθιστά εύκολο να ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα λαχανικά και άλλα θρεπτικά τρόφιμα που συμπληρώνουν τα οφέλη τους. Η κατανάλωση πρωτεΐνης, όπως αυτή που περιέχεται στα αυγά, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό, επειδή το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη της πρωτεΐνης σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Αυτή η θερμική επίδραση των τροφίμων συμβάλλει στην καύση πρόσθετων θερμίδων.
Τέλος, τα αυγά παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών (A, D, B12) και των μετάλλων (σελήνιο, σίδηρος), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις μεταβολικές λειτουργίες και τη συνολική υγεία. Το αίσθημα της θρέψης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πειρασμού να καταναλώσετε κενές ή χαμηλής διατροφικής ποιότητας τροφές.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.